Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2017 01:24

Ο Μορέας θα …ξελασπώσει τη βορειοδυτική Καλαμάτα…

Γιάννης Καμβυσίδης, Παναγιώτης Νίκας, Ανδρέας Καραγιάννης Γιάννης Καμβυσίδης, Παναγιώτης Νίκας, Ανδρέας Καραγιάννης

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 
Υδραυλική μελέτη, η οποία και θα υποδείξει τα έργα που είναι ανάγκη να γίνουν στη βορειοδυτική πλευρά της Καλαμάτας (Ελαφογκρέμι, ρέμα Αγίων Αναργύρων, Λαγκάδα Μπακογιάννη-Γλαύκου), ώστε να μην επαναληφθούν οι πλημμύρες που τελευταία φορά σημειώθηκαν το Σεπτέμβρη του 2016, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και πνίγοντας ολόκληρες συνοικίες στις λάσπες, θα εκπονήσει ο Μορέας. Αυτό συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Υποδομών, παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου, του Δήμου Καλαμάτας, της ΔΕΥΑΚ και του Μορέα. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, επέστρεψε από τη…

…σύσκεψη (που έγινε με την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Δέδε, τη συμμετοχή του διευθυντή του υπουργείου για τα έργα με σύμβαση παραχώρησης Γιάννη Καρνέση και του διευθυντή του Μορέα Γιώργου Συριανού) ιδιαίτερα ικανοποιημένος και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ ανακοίνωσε σειρά έργων που θα προχωρήσουν άμεσα, τα σημαντικότερα των οποίων είναι τα αντιπλημμυρικά στην Εθνική Οδό Καλαμάτας-Σπάρτης, από την Παναγίτσα μέχρι το Νέδοντα και στην Εθνική Οδό Καλαμάτας-Αθήνας από το Νοσοκομείο μέχρι τη Νέα Είσοδο. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 5.000.000 ευρώ περίπου και όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, η εντολή δημοπράτησης αναμένεται να αποσταλεί στο Δήμο από το υπουργείο μέχρι το τέλος του μήνα…
Ειδικότερα, ο δήμαρχος (που στη συνέντευξη Τύπου ήταν πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Καραγιάννη και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Γιάννη Καμβυσίδη, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη σύσκεψη στο υπουργείο μαζί επίσης με τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλη Τζαμουράνη και τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ Ιπποκράτη Μπαζιωτόπουλο) ανακοινώσε ότι εκτός από τα αντιπλημμυρικά έργα συμφωνήθηκε να γίνουν και σημαντικά έργα ασφαλτοστρώσεων, από τον Μορέα, στο πλαίσιο των συμβατικών του υποχρεώσεων ή ως έργα που εντάσσονται στη σύμβασή του με το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας σε περιοχές από τις οποίες διέρχεται η περιμετρική οδός και στις οποίες οι κάτοικοι και οι καλλιεργητές διαμαρτύρονται ότι δυσκολεύονται να φτάσουν στα σπίτια τους ή στα χωράφια τους.
Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά ο δήμαρχος τόνισε ότι έρχεται μέχρι το τέλος του μήνα η εντολή δημοπράτησης για έργο από το Νοσοκομείο μέχρι τη Νέα Είσοδο, με το οποίο θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις διαχείρισης των ομβρίων που τώρα πλημμυρίζουν την Εθνική Οδό και περιουσίες. Το έργο αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Νίκας, είναι η συνέχεια του έργου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Θουρία μέχρι το Νοσοκομείο σχεδόν, το οποίο αυτή τη περίοδο έχει διακοπεί λόγω των βροχοπτώσεων αλλά θα ξεκινήσει πάλι την επόμενη εβδομάδα. Το δεύτερο αντιπλημμυρικό για το οποίο ο Δήμος θα πάρει εντολή δημοπράτησης αφορά τη διαχείριση των ομβρίων που κατεβαίνουν από τα ανάντη της εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης από την περιοχή της Παναγίτσας μέχρι το Κάστρο, τα οποία δημιουργούν μεγάλα προβλήματα διότι οι αγωγοί απορροής τους έχουν ανεπαρκή διατομή. Με το έργο αυτό τα νερά θα παροχετεύονται πλέον στο Νέδοντα. Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά πάλι, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα γίνει έργο και στο ρέμα Καλαμίτσι.
Σε ό,τι αφορά τις ασφαλτοστρώσεις, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ο Μορέας θα ασφαλτοστρώσει το δρόμο από τη Θουρία μέχρι τη Άμφεια σχεδόν, στο πλαίσιο των συμβατικών του υποχρεώσεων, ενώ επιπλέον θα ασφαλτοστρώσει το δρόμο που οδηγεί στα συνεργεία του Δήμου στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα, από την Εθνική Οδό, καθώς και το δρόμο στον παλιό σκουπιδότοπο των Γιαννιτσανίκων.
Σχετικά με την αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε περιοχές που έχουν αποκοπεί από την περιμετρική οδό, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι δυστυχώς το υπουργείο Υποδομών δεν εγκρίνει την κατασκευή πεζογέφυρας στα Μιχαλέικα, λόγω υψηλού κόστους (450.000 ευρώ περίπου), για άλλες περιοχές όμως θα μελετηθούν τα αιτήματα των κατοίκων.
Τέλος ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι σύντομα ο Δήμος θα εξασφαλίσει τη γη που χρειάζεται ώστε στην οδό Μαρίας Κάλλας με την περιμετρική να ισχύσει η ρύθμιση που προβλέπει η μελέτη του έργου, ενώ ανέφερε ακόμη ότι θα αλλάξει η ρύθμιση λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών της περιμετρικής στις διασταυρώσεις που οδηγούν στη Βασιλέως Γεωργίου ώστε να εξυπηρετείται η κίνηση προς και από τη συγκεκριμένη οδό.
Στ.Μ.