Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 18:12

"Οι Δήμαρχοι της Καλαμάτας (1834-1978)" νέο βιβλίο του Παναγή Κουμάντου

"Οι Δήμαρχοι της Καλαμάτας (1834-1978)" νέο βιβλίο του Παναγή Κουμάντου

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΠΑΝΗ 
Το νέο του βιβλίο «Οι Δήμαρχοι της Καλαμάτας (1834-1978)» δώρισε σήμερα στο δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ο πρώην δήμαρχος Παναγής Κουμάντος. Ο πρώην δήμαρχος, ερευνητής και συγγραφέας Παναγής Κουμάντος επισκέφθηκε σήμερα τον Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα οργανώσει εκδήλωση στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο για την παρουσίαση του βιβλίου…

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας, «πρόκειται για ένα πόνημα 523 σελίδων, που αντλεί πληροφόρηση από τις ιστορικές πηγές, παρουσιάζει δε τους Δημάρχους Καλαμάτας κατά την προαναφερθείσα περίοδο και καταγράφει το έργο τους. «Μέσα από το επί μέρους έργο των Δημάρχων αναδεικνύεται η σταδιακή εξέλιξη της Καλαμάτας και σκιαγραφείται το πολιτικό κλίμα της συγκεκριμένης εποχής σε τοπικό και Πανελλαδικό επίπεδο», αναφέρει ο συγγραφέας στην εισαγωγή.
Ο πρόλογος ανήκει στον επίσης πρώην Δήμαρχο Χρίστο Μαλαπάνη, που μεταξύ άλλων σημειώνει για τον Παναγή Κουμάντο: «Με την υπομονή και την επιμονή που τον διακρίνει, εργαζόμενος ατέλειωτες ώρες, ξεφυλλίζοντας χιλιάδες παλιές εφημερίδες, αναζητώντας αρχεία σε πολλές πηγές, οικοδομεί λιθαράκι – λιθαράκι το στήσιμο της πόλης τόσο από υποδομές όσο και στην κοινωνική της ζωή».
Το έργο του Παναγή Κουμάντου συνιστά συμβολή στην τοπική ιστοριογραφία, παρουσιάζοντας στον αναγνώστη, με τρόπο εύληπτο, τις αλλαγές στο διάβα των καιρών και τη μετατροπή της Καλαμάτας από «μια μικρή πολίχνη των 3.862 κατοίκων το 1835 (...) στη σημερινή πολιτεία», όπως σημειώνει ο Χρίστος Μαλαπάνης».
KOUMANTOS-NIKAS-15-02-17.jpg