Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 17:33

Τι ζήτησαν οι έξι δήμαρχοι και η αντιπεριφερειάρχης από τον υπουργό Νίκο Παππά

Ο υπουργός Νίκος Παππάς ανάμεσα στο δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη και τη βουλευτή Γιώτα Κοζομπόλη Ο υπουργός Νίκος Παππάς ανάμεσα στο δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη και τη βουλευτή Γιώτα Κοζομπόλη

ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ 
Η διαδικασία με τους Δασικούς Χάρτες δεν αναστέλλεται. Οι μελέτες για το Καλό Νερό-Τσακώνα και το Καλαμάτα-Ριζόμυλος θα είναι έτοιμες μέσα στο Μάρτη. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση για τους Δήμους που χτυπήθηκαν περισσότερο από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2016. Η ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση διότι, εκτός των άλλων, μπορεί να συμβάλει στη μεγάλη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής με εφαρμογές που αναφέρονται στη γεωργία ακριβείας. Αυτές ήταν μερικές από τις απαντήσεις που έδωσε ο πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης, Νίκος Παππάς, κατά τη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Καλαμάτας με τους έξι δημάρχους και την αντιπεριφερειάρχη του Νομού…

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, το πρωί επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Καλαμάτας, στη συνέχεια το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, μετά είχε σύσκεψη στο Διοικητήριο με τους δημάρχους και την αντιπεριφερειάρχη ενώ στις οχτώ το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση για τα δύο χρόνια της κυβέρνησης, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.
Στη σύσκεψη στο Διοικητήριο παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος ήταν ο μόνος που έθεσε ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργού, καθώς και οι δήμαρχοι Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας και ο αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος (ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης απουσιάζει στη Σικελία) Παναγιώτης Πετρόπουλος, καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.
Ο Νίκος Παππάς, όπως ανέφερε ο ίδιος, κατέγραψε όλα τα ζητήματα που του τέθηκαν κατά τις επαφές που είχε στην Καλαμάτα με τους θεσμικούς παράγοντες και κάθε θέμα θα το προωθήσει στον αρμόδιο υπουργό. Ανέφερε ότι σκοπός του είναι να έρθει ξανά στην Καλαμάτα ώστε να αξιολογηθεί με τους θεσμικούς παράγοντες πόσο έχουν προχωρήσει τα θέματα που του έβαλαν σήμερα.
PAPPAS-NI-KOZOMPOLH-KONSTANTINEAS-15-02-17.jpgΚάνοντας μια γενική αναφορά ο υπουργός τόνισε ότι η διαπίστωσή του είναι ότι η Μεσσηνία έχει στέρεες αναπτυξιακές προοπτικές, κάτι που είπε ότι οφείλεται και στον αυτοκινητόδρομο ο οποίος την έφερε κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ζήτησε από τον υπουργό να αναλάβει τις θεσμικές κυρίως πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες ώστε να αξιοποιηθεί το δίκτυο οπτικών ινών στο κέντρο της Καλαμάτας –πρόγραμμα Έξυπνος Οικισμός- το οποίο είναι επί χρόνια ανενεργό. Ζήτησε επίσης να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι εταιρίες που κάνουν τομές στους δρόμους για να εγκαταστήσουν τα δίκτυά τους να αποζημιώνουν τους Δήμους προκειμένου να αποκαθίσταται πλήρως το οδόστρωμα. Επιπλέον έθεσε το σοβαρό πρόβλημα με την Digea, το ψηφιακό σήμα της οποίας, όπως τόνισε, δεν καλύπτει ολόκληρο το εύρος του Δήμου και περιοχές όπως η Αλαγονία και η ορεινή περιοχή των Αρφαρών δεν μπορούν να πιάσουν τα κανάλια. Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν την ψηφιακή πολιτική και τις τηλεπικοινωνίες, ενώ κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο είπε ότι οι προοπτικές της περιοχής μας μπορούν να είναι εξαιρετικές αρκεί να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη και να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με παράπονα για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος των Φιλιατρών, αλλά και του Κοπανακίου και τονίζοντας ότι η κοινωνία στην περιοχή του είναι ανάστατη και στενοχωρημένη. Ζήτησε την αναστολή της διαδικασίας με τους Δασικούς Χάρτες και την καλύτερη προετοιμασία του θέματος. Τόνισε ότι η κοινωνία στο Δήμο του είναι αντίθετη με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, όπως και ότι στην Κυπαρισσία υπάρχει ανησυχία όσο εκκρεμεί η υπόθεση με το λιγνιτωρυχείο, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποκλειστεί μια τέτοια λειτουργία. Ο δήμαρχος Τριφυλίας τόνισε ότι κυρίαρχη αναπτυξιακή σημασία έχει ο δρόμος Καλού Νερού-Τσακώνας, ότι το Φιλιατρινό Φράγμα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί αλλά δεν υπάρχουν ακόμη τα δίκτυα, ότι πρέπει να προχωρήσει το έργο Φιλιατρών-Γαργαλιάνων, ότι πρέπει να αντικατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης που είναι από αμίαντο.
KATSIVELAS-PAN-MARABEAS-GIAN-PETROPOULOS-PAN-15-02-17.jpg
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Πετρόπουλο και το δήμαρχο Δυτικής Μάνης Γιάννη Μαραμπέα
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, τόνισε ότι ο Δήμος του υπέστη τεράστια καταστροφή από την πλημμύρα του περασμένου Σεπτέμβρη και πως η έκτακτη χρηματοδότηση των 250.000 ευρώ που καταβλήθηκε δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των αναγκών. Ζήτησε από τον υπουργό να εξεταστεί το αναλυτικό υπόμνημα του Δήμου για την ανάγκη χρηματοδότησης με 4.000.000 ευρώ ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις και τα απαιτούμενα έργα υποδομής.

Ο αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Πετρόπουλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα του οδικού έργου Καλαμάτας-Ριζόμυλου-Πύλου-Μεθώνης. Ζήτησε να ανασταλεί η διαδικασία με τους Δασικούς Χάρτες. Τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν τα έργα για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας, το πλουσιότερο στη νοτιοδυτική Ελλάδα, όπως υπογράμμισε. Επίσης ανέφερε ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο η παραχώρηση της εκμετάλλευσης της μαρίνας της Πύλου σε ιδιώτες, ότι πρέπει να προχωρήσει το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού στη Κορώνη ώστε να προστατευτούν οι παραλίες του Δήμου που κατά γενική ομολογία είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η κατάσταση στο Δήμο του είναι τραγική γιατί μέσα σε ένα χρόνο υπέστη δύο φορές μεγάλες καταστροφικές από πλημμύρες, τον Ιούνη του 2015 και τον Σεπτέμβρη του 2016. Ζήτησε λοιπόν υποστήριξη από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της τραγικής κατάστασης. Αναφέρθηκε επίσης στην ντροπιαστική κατάσταση, όπως την περιέγραψε, η οποία επικρατεί με τα πυρηνελαιουργεία στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά. Ζήτησε και ο δήμαρχος Οιχαλίας να προχωρήσει το έργο του οδικού άξονα Καλού Νερού-Τσακώνας, όπως και της πρόσβασης στην Αρχαία Μεσσήνη από το Μελιγαλά αλλά και της ανάδειξης του σπιτιού της Μαρίας Κάλλας και προστασίας-ανάδειξης της γέφυρας της Μαυροζούμαινας.
Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γιάννης Μαραμπέας, ζήτησε να εξαιρεθεί η περιοχή της Μάνης από τους Δασικούς Χάρτες ή να λυθεί άμεσα το θέμα με τις περιοχές που στους χάρτες του 1945 εικονίζονται ως αγροτικές αλλά στους χάρτες του 2008 ως δασικές. Υπογράμμισε ότι πολύ σοβαρό ζήτημα είναι η ανάγκη στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου και των τεσσάρων αγροτικών ιατρείων. Ζήτησε να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στον όμιλο που έχει κερδίσει το σχετικό διαγωνισμό. Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του Δήμου, ενώ τέλος τόνισε ότι ο δρόμος Καλαμάτας-Μάνης πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί.
Ο υπουργός Νίκος Παππάς, σε ό,τι αφορά τους Δασικούς Χάρτες, απάντησε ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για τη χώρα και ότι μετά τη μείωση του ύψους των τελών αντιρρήσεων έχει επέλθει πλέον ψυχραιμία και με συνεννόηση μπορεί να προχωρήσει το θέμα.
Για το Καλό Νερό-Τσακώνα και το Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη ο υπουργός είπε ότι είχε ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με την οποία οι μελέτες θα είναι έτοιμες μέσα στο Μάρτιο και αμέσως μετά, όπως ανέφερε, η κατασκευή των έργων θα μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (!).
Σε ό,τι αφορά τους Δήμους που ζητούν πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες, τόνισε ότι θα υποστηρίξει ένθερμα το αίτημά τους απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς και πως ελπίζει ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Επιπλέον δε αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση που εγκρίθηκε για το Δήμο Καλαμάτας προκειμένου να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα.
Σχετικά με τη Digea και την κάλυψη των κατοικημένων περιοχών με ψηφιακό σήμα ο υπουργός Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι η εταιρία αξιοποιεί τη λεόντειο υπέρ της σύμβαση, ενώ τόνισε ακόμη ότι η εταιρία προβαίνει στην ηθικά απαράδεκτη ενέργεια να ζητάει από τους Δήμους να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη του δικτύου της. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για εθνικό θέμα σε ό,τι αφορά ακριτικές περιοχές και ότι η λύση που σχεδιάζεται είναι να τοποθετηθούν στις εθνικά ευαίσθητες περιοχές δορυφορικά πιάτα και πιθανόν η λύση αυτή θα επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Για την έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα εξειδικευμένου στις νέες τεχνολογίες, ο υπουργός κάλεσε τους Δήμους που έχουν τέτοιες ελλείψεις να προετοιμαστούν ώστε να αξιοποιήσουν πιθανές ευκαιρίες που θα δοθούν κατά την εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.
Στ.Μ.