Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 13:18

Όταν τα παιδιά δημιουργούν, χτίζουν την προσωπικότητά τους, εφαρμόζουν τις επιστημονικές γνώσεις

Όταν τα παιδιά δημιουργούν, χτίζουν την προσωπικότητά τους, εφαρμόζουν τις επιστημονικές γνώσεις

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 
Εφόδια ζωής… Αυτό το πολύτιμο αγαθό παίρνουν τα παιδιά στο Σύγχρονο Μουσείο Τεχνολογίας, Επιστήμης και Καινοτομίας Καλαμάτας. Το λέμε αυτό έχοντας επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα δύο φορές την έκθεση των παιδιών του Μουσείου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Είδαμε εκεί παιδιά με αυτοπεποίθηση, με δημιουργικότητα, με ομαδικότητα. Παιδιά που έκαναν τις γνώσεις και τη θεωρία πράξη. Επίσης είδαμε και μιλήσαμε με τον υπέροχο καθηγητή του Σύγχρονου Μουσείου, Χρήστο Κανελλόπουλο. «Η αγάπη του παιδιού για εμένα είναι πολλή σημαντική, πιο σημαντική και απ’ ότι να εισέπραττα όλα τα πλούτη του κόσμου» μας είπε αυτός ο θαυμάσιος κύριος…

TSETSEKOS-G-MARANTOU-DESPO-13-03-17_-_Αντιγραφή.jpgΉταν η 1η έκθεση των δημιουργιών των παιδιών του Σύγχρονου Μουσείου Τεχνολογίας, Επιστήμης και Καινοτομίας Καλαμάτας, αν και ο Χρήστος Κανελλόπουλος άλλες δύο φορές στο παρελθόν έχει διοργανώνει εκθέσεις έργων δικών του και μαθητών του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στην έκθεση της περασμένης εβδομάδας παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών παρουσίασαν έργα όπως ανεμόμυλους, οχήματα, θαλάσσια σκάφη, τρένα που κινούνται είτε με ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε με ενέργεια από μπαταρίες και κινητήρες εσωτερικής καύσης, γερανούς, ανελκυστήρες, ανεμογεννήτριες, ανεμιστήρες, νερόμυλους, ρομπότ, μαγνητικές κούνιες, σετ φωτισμού με led κ.λπ
KANELLOPOULOS-GONEIS-XR-13-03-17_-_Αντιγραφή.jpgΌλα αυτά έγιναν στο Σύγχρονο Μουσείο, υπό τη διδασκαλία του κ. Κανελλόπουλου, ο οποίος μας είπε: «Σκοπός δικός μας είναι να μαθαίνουν τα παιδιά να εφαρμόζουν τη θεωρία, να την κάνουν πράξη. Να μαθαίνουν «πως βαίνει το ψωμί» μέσα από τη δημιουργικότητα, μέσα από τα μαστορέματα, από την υπομονή που πρέπει να έχουν μέχρι να δουν αν αυτό που φτιάχνουν θα λειτουργήσει. Είναι κάτι διαφορετικό από το να παίρνουν από τους γονείς τους κάτι έτοιμο. Επιδίωξή μας είναι να μαθαίνουν τα παιδιά πράγματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την εκπαίδευση αλλά και την παιδεία. Εκπαίδευση είναι να χρησιμοποιούν τα εργαλεία με την εντολή που δίνει ο εγκέφαλος αλλά παιδεία είναι ο σεβασμός, είναι ότι το χαρτί δεν το πετάμε κάτω, ότι πειθαρχούμε, ότι κλείνουμε το φως. Παιδεία είναι επίσης να περιμένει το παιδί τη σειρά του, να μη ζητάει από εμένα «δώσε μου αυτό, πιάσε μου εκείνο» όπως μπορεί να κάνει με τη μαμά του. Παιδεία είναι όταν τελειώνει το παιδί να καθαρίζει τον πάγκο του, να μην περιμένει από εμένα να του καθαρίσω τον πάγκο από τη λίγη σκόνη που έχει απομείνει».

Στα μαθήματα που γίνονται στο Σύγχρονο Μουσείο κατασκευάζονται έργα που συνδέονται με όλες τις επιστήμες, τόνισε ο κ. Κανελλόπουλος, τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, την ηλεκτρολογία, την ηλεκτρονική, τη ρομποτική, την κοινωνιολογία, ακόμη και τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
Στο Μουσείο γίνονται μαθήματα εδώ και ενάμιση χρόνο και ο εκπρόσωπός του είναι πολύ ευχαριστημένος γιατί «η αποδοχή της κοινωνίας είναι πολύ μεγάλη, έχει αποδεχτεί αυτή τη δραστηριότητα, την ενθαρρύνει και την προκρίνει. Τα δε παιδιά την έχουν αγαπήσει. Εμείς αγαπάμε τα παιδιά, τα προτρέπουμε, τα ενθαρρύνουμε, τα εμψυχώνουμε. Μας έχουν εμπιστευτεί πάρα πολύ οι γονείς και αυτό το εκτιμούμε, αυτός είναι και ο λόγος που ήρθαμε στο Πνευματικό Κέντρο και εκθέσαμε τα έργα τους».
KANELLOPOULOS-XRHSTOS-EPIDEIXH-PAIDIA-13-03-17_-_Αντιγραφή.jpgΑυτό που χρειάζεται να έχει το παιδί προκειμένου να δημιουργήσει, προσθέτει ο κ. Κανελλόπουλος, «είναι αυτά που καλλιεργούμε στα παιδιά, δηλαδή την υπομονή, την επιμονή, τη σχολαστικότητα, την ακρίβεια, την προσοχή στη λεπτομέρεια, την ομαδικότητα, τη συνεργατικότητα, το σεβασμό, την πειθαρχία».
Και μπορεί όλα αυτά να ακούγεται δύσκολο να τα καλλιεργήσεις σε ένα παιδί, ωστόσο ο καθηγητής έχει τον τρόπο του με τα παιδιά, που είναι ο εξής: «Εμένα αυτό που με ευχαριστεί στα παιδιά είναι ότι το παιδί αγαπάει αυτόν που ασχολείται μαζί του. Εάν ασχολείται η νταντά ίσως την αγαπάει περισσότερο απ’ ότι τη μαμά του. Έτσι λοιπόν, επειδή ασχολούμαι 50 χρόνια με το παιδί και του δίνω τη ψυχή μου, την αγάπη μου, το ενθαρρύνω, το παροτρύνω, το σέβομαι και εκείνο μου τα ανταποδίδει όλα αυτά πλουσιοπάροχα. Η αγάπη του παιδιού για εμένα είναι πιο σημαντική και απ’ ότι να εισέπραττα απ’ όλα τα πλούτη του κόσμου. Άλλωστε τα οικονομικά του Μουσείου ίσα που φτάνουν για τη συνεργάτιδα-υπάλληλό μου και για να μείνει κάτι λίγο σε εμένα».
MAKRHS-IOANNHS-RAFAHL-13-03-17.jpgΤο Σύγχρονο Μουσείο δέχεται συνέχεια παιδιά, μάλιστα, σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος, συνήθως δεν είναι οι γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους αλλά τα παιδιά που θέλουν να έρθουν και ζητούν από τους γονείς τους να τα φέρουν. Η διαδικασία είναι η εξής: «Το παιδί μπορεί να κάτσει μισή έως μία ώρα μέχρι να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει. Βέβαια, όλα τα παιδιά που έχουμε έχουν αποφασίσει μέσα σε 15 λεπτά μόνο. Ξέρουν που έρχονται. Είναι συνειδητοποιημένα. Δεν έρχονται παιδάκια τα οποία είναι του φιλολογικού, που λέμε, εδώ μιλάμε για δημιουργία. Και αποφασίζουν αμέσως. Με το που αποφασίσουν ξεκινάμε τη διαδικασία για το έργο που θα επιλέξουν να φτιάξουν. Αυτό έχει να κάνει όχι τόσο με την ηλικία μόνο, γιατί υπάρχουν παιδάκια που είναι 5 χρονών και είναι πιο ξύπνια από άλλα που είναι 10 και 12 χρονών. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε να φτιάξουμε το έργο μας».
TSETSEKOS-G-PANAGIOTOPOULOS-XRYSOVAL-13-03-17_-_Αντιγραφή.jpgΤα μαθήματα στα παιδιά είναι ο ένας βασικός τομέας της δραστηριότητας του Σύγχρονου Μουσείου Τεχνολογίας, Επιστήμης και Καινοτομίας. Ένας δεύτερος βασικός τομέας είναι οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα περισσότερα από 250 εκθέματα του κ. Κανελλόπουλου, ενώ σε κάθε επίσκεψη γίνεται ειδική παρουσίαση περίπου 15 με 20 εκθεμάτων, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών και σχολείων.
Το Σύγχρονο Μουσείο Τεχνολογίας, Επιστήμης και Καινοτομίας λειτουργεί σε γραφεία στην οδό Ξενοφώντος 10, ιδρύθηκε από την Ευγενία Χρ. Κανελλοπούλου και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2721 303763.
Στ.Μ. 

Στην πρώτη φωτογραφία ο Γιώργος Τσετσέκος με τη Δέσποινα Μαράντου και τα έργα τους
Στη δεύτερη φωτογραφία ο Χρήστος Κανελλόπουλος με γονείς μαθητών μιλάει για τις δημιουργίες των παιδιών
Στην τρίτη φωτογραφία ο Χρήστος Κανελλόπουλος βοηθάει τους μαθητές του να δοθεί κίνηση σε μία δημιουργία
Στην τέταρτη φωτογραφία ο Ιωάννης-Ραφαήλ Μακρής
Στην πέμπτη φωτογραφία ο Γιώργος Τσετσέκος με τον Χρυσοβαλάντη Παναγιωτόπουλο και τα έργα τους