Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 20:31

Συμμετοχή στο διάλογο για την αναβάθμιση του Λυκείου ζήτησε ο υφυπουργός Παιδείας

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 
Ο νόμος για την αναβάθμιση του Λυκείου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μάη αρχές Ιούνη, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Καλαμάτας. Απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο διάλογο για την ετοιμασία του νόμου προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός προς τους μαθητές και τους γονείς τους, σημειώνοντας ότι από τη ψήφιση του νέου νόμου θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον τριών χρόνων μέχρι την εφαρμογή του ώστε να μην αλλάξουν τα δεδομένα για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στο Λύκειο…

Ο κ. Μπαξεβανάκης ανέφερε ότι σκοπός είναι «να ξανακερδίσουμε το Λύκειο» και να σταματήσει να είναι απλά ένας διάδρομος για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε ό,τι αφορά την τεχνική εκπαίδευση ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι έχουν ληφθεί δύο σημαντικές πρωτοβουλίες. Η πρώτη έχει να κάνει με την διεύρυνση της πρόσβασης των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η δεύτερη με την εφαρμογή του μεταλυκειακού έτους, δηλαδή της τάξης μαθητείας όπου οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ μπαίνουν για εννιά μήνες στην αγορά εργασίας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και αποκτούν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Ο υφυπουργός σημείωσε σχετικά ότι σήμερα στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 1.200 παιδιά ενώ σκοπός είναι την επόμενη χρονιά ο αριθμός αυτός να πολλαπλασιαστεί.
Ακόμη ο κ. Μπαξεβανάκης ανέφερε ότι φέτος για πρώτη φορά μετά έξι χρόνια αλλεπάλληλων μειώσεων αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τη δημόσια παιδεία. Τόνισε δε ότι αύξηση θα υπάρχει και την επόμενη χρονιά, χάρη στα αποτελέσματα που έχει η προσπάθεια της κυβέρνησης και των Ελλήνων για την ανάταξη της χώρας. Σημείωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση, που καθυστερεί με όχι δική μας ευθύνη. Εφόσον περάσουμε αυτό το πολύ δύσκολο κάβο, το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα πάνε όχι καλά αλλά σαφώς η πορεία μπορεί να αντιστραφεί. Το αποτέλεσμα του 2016, που η Ελλάδα έπιασε τους στόχους και είχε υπεραπόδοση των στόχων, κάτι που επέτρεψε να δώσουμε την 13η σύνταξη, αποδεικνύει ότι και τους στόχους μπορούμε να πιάνουμε και την επιτυχία αυτή μπορούμε να επιστρέφουμε στην κοινωνία και στα στρώματα που έχουν ανάγκη. Το 2017 θα πάμε ακόμα καλύτερα».
Ο υφυπουργός Παιδείας ρωτήθηκε και για τους μαθητές που υποσιτίζονται λόγω της οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους και απάντησε σχετικά ότι το υπουργείο έχει θεσπίσει τα σχολικά γεύματα, τα οποία τόνισε ότι ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες, ενώ από το Σεπτέμβρη η φιλοδοξία είναι τα γεύματα αυτά να ξεπεράσουν τις 50.000.
Επιπροσθέτως, σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ο κ. Μπαξεβανάκης σημείωσε ότι σκοπός του υπουργείου είναι η ενίσχυση του τομέα της αγροτικής ανάπτυξης στα επαγγελματικά λύκεια. Όπως είπε, στα επαγγελματικά λύκεια υπάρχει ήδη αυτός ο τομέας όμως μέχρι σήμερα δεν ήταν στις επιλογές των μαθητών, κάτι όμως που αλλάζει τελευταία.
Στ.Μ.