Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 10:21

Ο Δήμος Καλαμάτας απεμπόλησε πρόταση προς το ΔΗΠΕΘΕΚ από το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

Ο Δήμος Καλαμάτας απεμπόλησε πρόταση προς το ΔΗΠΕΘΕΚ από το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

ΒΑΚΧΕΣ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΕΚΤΟΡΑ ΛΥΓΙΖΟΥ 
Μια πρόταση που κατά το παρελθόν ήταν εξαιρετικά τιμητική όχι μόνο για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας αλλά για την πολιτιστική φήμη της πόλης, απεμπόλησε ο Δήμος. Το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, πρότεινε στο Δήμο συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕΚ για το ανέβασμα στην Επίδαυρο της παράστασης «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου και με άλλους διακεκριμένους συντελεστές. Ο Δήμος αρνήθηκε την πρόταση και τελικά η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία του Φεστιβάλ με το Δημοτικό Θέατρο της Λάρισας, κάτι που πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Θεσσαλικό Δήμο με ικανοποίηση και υπερηφάνεια…

Την πρόταση του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου προς το Δήμο Καλαμάτας δημοσιοποίησε, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος.
Τόνισε ότι ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική πρόταση, εφικτή οικονομικά και κυρίως πρόταση που έγινε σε περίοδο όπου τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα αξιολογούνται από το υπουργείο Πολιτισμού εν όψει του ανασχεδιασμού του πλαισίου για την υποστήριξη της λειτουργίας και προσφοράς τους.
Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η πρόταση του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου ήταν ασύμφορη οικονομικά για το Δήμο. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι το ΔΗΠΕΘΕΚ θα έπρεπε να συμμετέχει με 40.000 ευρώ για τρεις παραστάσεις στην Επίδαυρο. Σχολίασε μάλιστα ότι ο Δήμος έχει συνείδηση πως η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης και δεν μπορεί να δεχτεί «να πετάξει» 40.000 ευρώ για τρεις παραστάσεις.
Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος επέμεινε ότι το οικονομικό σκέλος της πρότασης δεν ήταν όπως το παρουσίασε ο Θανάσης Ηλιόπουλος και συγκεκριμένα ανέφερε ότι εκτός από τις παραστάσεις στην Επίδαυρο θα γίνονταν παραστάσεις και στο Κάστρο της Καλαμάτας, καθώς και περιοδεία στη χώρα. Ο Θανάσης Ηλιόπουλος παρατήρησε ότι για την περιοδεία το κόστος θα βάρυνε αποκλειστικά το ΔΗΠΕΘΕΚ. Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε ότι το επιχείρημα για το κόστος της συνεργασίας με το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου δεν μπορεί να το επικαλείται η δημοτική αρχή όταν για άλλες παραγωγές, όπως για το ανέβασμα του «Φόβου», δαπάνησε πολλά περισσότερα χρήματα και εισέπραξε μηδαμινά.
Επίσης ο Τάσος Πολυχρονόπουλος ανέφερε ότι πραγματοποίησε επίσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού όπου ενημερώθηκε και για τις θέσεις που έχουν υποβληθεί από τη Φάρις και το Δήμο Καλαμάτας όσον αφορά το ΔΗΠΕΘΕ. Υποστήριξε ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε, στο υπουργείο ο φάκελος για το ΔΗΠΕΘΕ της Καλαμάτας είναι φτωχός σε σχέση με τους φακέλους που έχουν καταθέσει άλλοι Δήμοι για τα δικά τους δημοτικά θέατρα. Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος κάλεσε την πλειοψηφία, εάν ενδιαφέρεται πραγματικά για το ΔΗΠΕΘΕΚ, να καταθέσει στο υπουργείο σοβαρές προτάσεις, τονίζοντας ακόμη ότι η οικονομική στενότητα δεν αποτελεί επιχείρημα γιατί σε ανάλογη οικονομική κατάσταση βρίσκονται και οι άλλοι Δήμοι, οι οποίοι όμως για τα δημοτικά τους θέατρα κάνουν πολλά περισσότερα και κυρίως διαθέτουν καλλιτεχνική διεύθυνση.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών» Μιχάλης Αντωνόπουλος, υποστήριξε ότι η Καλαμάτα με τέτοιες επιλογές απεμπολεί την παράδοση που έχει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, ενώ σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα, τη στιγμή που για άλλες δράσεις, όπως το καρναβάλι, ένα μεγάλο ποσοστό των εξόδων καλύπτονται από χορηγούς. Τόνισε λοιπόν ότι ο Δήμος θα μπορούσε να κάνει την προσπάθεια για την κάλυψη αυτού του κόστους από χορηγούς.
Τέλος, ο Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι η δημοτική αρχή έχει δώσει αγώνα για το δημοτικό θέατρο και για τον πολιτισμό γενικότερα και ειδικότερα έχει δώσει αγώνα προκειμένου να καλυφθούν και τα τακτοποιηθούν οι μεγάλες οφειλές τις οποίες βρήκε όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου. Τόνισε ότι πολιτισμός με χρέη δεν γίνεται, ενώ ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής για το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι η οικονομική υποστήριξη της λειτουργίας του να γίνεται όχι μόνο από το Δήμο και το υπουργείο αλλά και από την Περιφέρεια όπως και από τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας. Τέλος σχολίασε ότι η Λάρισα, με την οποία συνεργάστηκε τελικά το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, πιθανότατα δεν έχει άλλους μεγάλους πολιτιστικούς θεσμούς να χρηματοδοτήσει, όπως έχει η Καλαμάτα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, και έτσι πιθανόν έχει την οικονομική δυνατότητα να διαθέσει χρήματα στο θέατρό της.
Στ.Μ.