Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 20:49

To 40% των σκουπιδιών του θα δίνει ο Δήμος Καλαμάτας στην ΤΕΡΝΑ

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 60% ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 
Από τα σκουπίδια που παράγει ο Δήμος Καλαμάτας, στην ΤΕΡΝΑ θα πηγαίνει ποσοστό 40% περίπου ενώ το υπόλοιπο 60% θα το διαχειρίζεται ο ίδιος ο Δήμος. Αυτή την ανακοίνωση έκανε το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Ο δήμαρχος τόνισε ότι το 40% της συνολικής ετήσιας ποσότητας των σκουπιδιών του Δήμου αντιστοιχεί στο ποσοστό της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας που έχει συμφωνηθεί, ύστερα από διαπραγματεύσεις που έκανε η ίδια η κυβέρνηση, ότι θα διαχειρίζεται η ΤΕΡΝΑ. Επίσης ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ κυβέρνησης, ΤΕΡΝΑ, Περιφέρειας και Δήμων για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων. Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική η οποία δίνει λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων…

«Φαίνεται αξιόπιστα ότι το τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αλλάζει», δήλωσε ο δήμαρχος και υπερασπίστηκε την απόφαση για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων –αν και μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν απολύτως υπέρ της τοπικής διαχείρισης και κατά της κεντρικής- σχολιάζοντας πως «αποδείχτηκε ότι κανένας Δήμος μόνος του δεν μπορεί να κάνει διαχείριση, ούτε μπορούσε, ούτε θα μπορεί στο μέλλον».
Ενώ όμως ο δήμαρχος τόνισε ότι είναι αδύνατο να κάνει ένας Δήμος τοπική διαχείριση, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας από τους περίπου 30.000 τόνους σκουπιδιών που παράγει το χρόνο θα δίνει στην κεντρική διαχείριση περίπου τους 12.000 τόνους και τους υπόλοιπους 18.000 τόνους θα τους διαχειρίζεται ο ίδιος.
Ανέφερε μάλιστα ότι για να μπορεί να γίνει η διαχείριση αυτής της ποσότητας χρειάζεται να αναζητηθούν και άλλες λύσεις πέραν της «Μαραθόλακκας» στον Ταϋγετο. Άφησε δε να εννοηθεί ότι είναι εφικτό να βρεθούν τέτοιες λύσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει το «πρόβλημα» του αεροδρομίου και συγκεκριμένα ότι σε μια ακτίνα 9 χιλιομέτρων από αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων.
Στ.Μ.