Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 13:10

Μπλόκο στη διαδικασία της "αξιολόγησης" επιχειρεί το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ

Σκίτσο Στάθη (Σταυρόπουλου) Σκίτσο Στάθη (Σταυρόπουλου)

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 
Η «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων την οποία προωθεί η κυβέρνηση αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και αποσκοπεί στο ξεπούλημα των επικερδών δημόσιων υπηρεσιών στους ιδιώτες, τονίζει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το οποίο καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους δημοτικούς υπαλλήλους να απέχουν από τη διαδικασία. «Απεργούμε – απέχουμε από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων», υπογραμμίζει το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ…

Ειδικότερα, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας με ομόφωνη απόφασή του «καταδικάζει και απορρίπτει την αντιδραστική αξιολόγηση που επιχειρεί να εφαρμόσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και η προηγούμενη Σαμαρά – Βενιζέλου».
Στη σχετική ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος τονίζεται ότι «η Κυβέρνηση και η Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πιστοί κι αυτοί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις μνημονιακές υποσχέσεις τους, προχωρούν τη διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Μια αξιολόγηση, που τάχα έχει σκοπό να βελτιώσει τις υπηρεσίες του δημοσίου προς τον πολίτη και να απαλλάξει τη δημόσια διοίκηση από τις παθογένειες που την ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες. Ας μη γελιόμαστε όμως ,κύριοι συνάδελφοι, και κυρίως ας μη γελιούνται οι πολίτες.
Μοναδικός στόχος και απώτερος σκοπός της αξιολόγησης είναι το ξεπούλημα επικερδών δημόσιων υπηρεσιών στους ιδιώτες. Το δημόσιο ήδη από το 2000 κάτω από τη θεωρία του ευέλικτου και επιτελικού κράτους εκχώρησε πολλές αρμοδιότητες σε εργολάβους, υποβαθμίστηκαν οι κοινωνικές υπηρεσίες και όλες οι τεχνικές και άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την συντήρηση και την ανάπτυξη των υποδομών των πόλεων ιδιωτικοποιήθηκαν.
Παράλληλα, η αξιολόγηση έχει στόχο το μικρότερο δημόσιο, την απαξίωση και το ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών, την μετατροπή των κοινωνικών παροχών σε, ανταποδοτικές, τη μισθολογική καθήλωση και τις απολύσεις για τους εργαζομένους.
Η ΑΔΕΔΥ ζητά λοιπόν να προχωρήσει άμεσα η τοποθέτηση των Προϊσταμένων, των Διευθυντών και των Γενικών Διευθυντών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σύμφωνα με το Ν. 43219/2016 και μόνο τότε να προχωρήσει η αξιολόγηση των δομών και των υπαλλήλων.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προκηρύξει απεργία – αποχή όλων των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα, οργανώνουμε τη συλλογική μας αντίσταση βήμα βήμα με τα σωματεία και τις ομοσπονδίες μας σε ένα συλλογικό αγώνα, προκειμένου και αυτή η απόπειρα να έχει την τύχη του νόμου του Κ. Μητσοτάκη, που οδηγούσε σε διαθεσιμότητες και απολύσεις, ο οποίος καταργήθηκε στην πράξη από τη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων σε όλα τα στάδια της αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο των δράσεων ενάντια στην αξιολόγηση αποφασίστηκε να γίνουν οι παρακάτω κινήσεις:
1) Άμεσα να γίνουν συναντήσεις με τα πρωτοβάθμια σωματεία για ενημέρωση και συντονισμό ενεργειών.
2) Συναντήσεις με διοικητές οργανισμών και υπηρεσιών και τους δημάρχους ώστε να εκφραστεί η αντίθεση μας και να απαιτήσουμε να μην προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης.
3) Να γίνουν ΓΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων και να αποφασίσουν να μην προχωρήσει η διαδικασία.
4) Με ευθύνη των πρωτοβάθμιων σωματείων να συγκεντρωθούν τα έντυπα της αξιολόγησης και να δοθούν στο Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ που με τη σειρά του θα τα παραδώσει στην ΑΔΕΔΥ.
Κανένας εργαζόμενος δεν είναι και δεν πρέπει να νιώθει μόνος σε αυτή τη μάχη! Όλοι στον αγώνα!».