Τρίτη, 02 Μαϊος 2017 16:22

Συνεχίζει ο Δήμος για σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Για τα καλά έχει βάλει στο μάτι το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα η δημοτική αρχή Καλαμάτας και προχωράει στη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών μέσα στην «καρδιά» αυτού του χώρου και ειδικότερα σε τμήμα του πεδίου βολής της στρατιωτικής μονάδας της πόλης. Αύριο, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, θα τεθούν προς έγκριση οι όροι για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού και την ανάδειξη του εργολάβου που θα διαμορφώσει το σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών…

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 51.000 ευρώ. Η δημοτική αρχή προχωράει προκειμένου να αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση πληρωμής του έργου για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμη ούτε οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες. Σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει άδεια όσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα η έγκριση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Επιπλέον και ακόμη σοβαρότερο είναι το γεγονός ότι ο σταθμός μεταφόρτωσης των σκουπιδιών θα γίνει σε περιοχή που περιβάλλεται από το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα. Η περιοχή αυτή περιβάλλεται και δεν περιλαμβάνεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο επειδή πρόκειται για στρατιωτικό χώρο και είναι προφανές ότι η δημιουργία μέσα στο στρατιωτικό χώρο σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών έρχεται σε σύγκρουση με τη λειτουργία της περιοχής ως περιβαλλοντικού πάρκου.
Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος τόνισε ότι εφόσον η παραχώρηση της περιοχής στο Δήμο Καλαμάτας, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών, λήγει τον ερχόμενο Ιούλιο και επειδή ο Δήμος δεν έχει ακόμη τις άδειες για τη λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης, η δημοτική αρχή δεν θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε ενέργειες που επιβαρύνουν με οικονομικό κόστος το Δήμο χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει ο σταθμός μεταφόρτωσης.
Στ.Μ.