Παρασκευή, 19 Μαϊος 2017 18:22

Δεν έπεισε κανέναν στην αντιπολίτευση το σχέδιο για τις αναπλάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης…

ΛΕΥΚΟ Ή "ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ" ΥΠΕΡ… 
Λευκή ψήφο έδωσαν χθες το βράδυ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (εκτός της παράταξης του Μιχάλη Αντωνόπουλου) στην εισήγηση που έκανε η δημοτική αρχή Καλαμάτας με τα έργα υποδομών-αναπλάσεων που υποβλήθηκαν σήμερα στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς ένταξη στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής για τα έργα ανάπλασης δεν έπεισαν κανέναν, εκτός των συμβούλων της πλειοψηφίας, ότι μπορούν να οδηγήσουν την Καλαμάτα να γίνει πόλη βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Αντίθετα, της ομόφωνης αποδοχής από την αντιπολίτευση έτυχαν οι προτάσεις της δημοτικής αρχής για τις κοινωνικές δράσεις που εντάσσονται στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, ενώ οι προτάσεις για την επιχειρηματικότητα κρίθηκαν ως θετικές από την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης…

Ένα ζήτημα στο οποίο επέμειναν παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι ότι δεν έγινε ουσιαστική διαβούλευση για τη διαμόρφωση της στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και ότι η δημοτική αρχή δεν συμπεριέλαβε στις προτάσεις της κάποιες από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους φορείς κατά την τυπική διαβούλευση που προηγήθηκε.
Ωστόσο ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, υποστήριξε ότι η διαβούλευση που έγινε ήταν από τις καλύτερες που έχουν γίνει στο Δήμο Καλαμάτας και πως ο ίδιος έχει μιλήσει για το πρόγραμμα με εκπροσώπους 15 φορέων. Και ο συνεργάτης της δημοτικής αρχή για την κατάρτιση της πρότασης προς τη Διαχειριστική Αρχή, πανεπιστημιακός καθηγητής Δημήτρης Οικονόμου (είναι και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη στην Ελλάδα), τόνισε ότι η διαβούλευση που έγινε στην Καλαμάτα είχε οπωσδήποτε βάθος σε σχέση με αντίστοιχες διαβουλεύσεις που έγιναν στις άλλες πόλεις της χώρας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Η δημοτική παράταξη που διατύπωσε την αντίθεσή της στη σκοπιμότητα του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ήταν η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο επικεφαλής της, Δημήτρης Οικονομάκος, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αυτό μένει σταθερό στη πάγια φιλοσοφία των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντί να βοηθήσει στην κάλυψη των ουσιαστικών αναγκών των Δήμων έρχεται να χρηματοδοτήσει έργα βιτρίνας και παρεμβάσεις ή δράσεις που πρέπει σώνει και καλά να συνδέονται με τον τουρισμό. Υπογράμμισε λοιπόν ότι αυτό που έχει ανάγκη η Καλαμάτα δεν είναι οι αναπλάσεις αλλά αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία όμως, συνέχισε, δεν είναι επιλέξιμα από το πρόγραμμα. Ο Δημήτρης Οικονομάκος τόνισε ότι η ευθύνη για το ποια έργα θα είναι επιλέξιμα πρέπει να πάει στους Δήμους και σημείωσε ότι κατά τη Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας τα έργα που πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα στην πόλη είναι, εκτός από τα αντιπλημμυρικά, τα αντιπυρικά, τα σχολεία, δράσεις για τον πολιτισμό, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις. Πάντως η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψήφισε την εισήγηση σε ό,τι αφορά τον τομέα με τα κοινωνικά έργα, υπογραμμίζοντας ότι από τη στιγμή που υπάρχουν προβλήματα ακραίας φτώχιας η παράταξή του δεν μπορεί να πει όχι σε δράσεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση της κατάστασης και ας έχουν ως σκοπιμότητα να αποτρέψουν τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στο περιθώριο από το να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους και να ξεσηκωθούν. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα έργα του προγράμματος για τον επιχειρηματικό τομέα, ο κ. Οικονομάκος σχολίασε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τον ΟΑΕΔ και να μοιράζει επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, αναφέροντας επιπροσθέτως ότι θα δοθεί η ευκαιρία για να γίνει «ένα μεγάλο παιχνίδι ψηφοθηρίας». Σε ψηφοθηρία είπε ότι αποσκοπεί και η πρόταση της δημοτικής αρχής για χρηματοδότηση με 4,2 εκατ. ευρώ έργων της εκκλησίας και ειδικότερα για τη δημιουργία θρησκευτικού μουσείου στην Καλαμάτα και για την ανάπλαση στην Υπαπαντή.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι είναι σημαντικό που η Καλαμάτα μπαίνει στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ωστόσο, πρόσθεσε, το αρνητικό είναι ότι τα έργα που έχει προτείνει η δημοτική αρχή, σε ό,τι αφορά τον τομέα των υποδομών-αναπλάσεων, δεν θα δημιουργήσουν κατάσταση βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Ειδικότερα είπε ότι  προτείνονται αναπλάσεις που ακολουθούν το αποτυχημένο παράδειγμα των αναπλάσεων που έχουν προηγηθεί από τη δημοτική αρχή, χωρίς πράσινο, χωρίς βιοκλιματικά υλικά. Ο Μανώλης Μάκαρης πρότεινε ξανά να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν  έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θέλει να κάνει όσον αφορά την κυκλοφορία στην Παραλία και ότι είναι λάθος να σχεδιάζονται παρεμβάσεις και έργα ανάπλασης χωρίς να υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη. Αντίθετα διατύπωσε σύμφωνη γνώμη για την πρόταση της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά και επιχειρηματικά.
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής» Θόδωρος Μπρεδήμας επίσης τόνισε ότι έχει καθυστερήσει πάρα πολύ η κυκλοφοριακή μελέτη, ότι προχώρησε βεβιασμένα η κατάρτιση της στρατηγικής, ότι στις προτάσεις της δημοτικής αρχής υπάρχουν έργα που είναι αποσπασματικά και όχι ιεραρχημένα σωστά. Ο Θεόδωρος Μπρεδήμας ψήφισε υπέρ μόνο για τα κοινωνικά και λευκό στις υποδομές-αναπλάσεις και τα επιχειρηματικά.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, σχολίασε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κατάρτιση της στρατηγικής ήταν πρωτοφανής, καθώς μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες έπρεπε το θέμα να κλείσει και συγκεκριμένα την Τρίτη πέρασε από την Επιτροπή Διαβούλευσης, την Τετάρτη από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χθες Πέμπτη από το Δημοτικό Συμβούλιο και σήμερα Παρασκευή υποβλήθηκε στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας! Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος έβαλε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως για τη σύνδεση των δύο περιοχών παρέμβασης, που είναι η Παραλία και το Ιστορικό Κέντρο, για την ανάγκη επούλωσης της περιβαλλοντικής πληγής που μένει ανοιχτή στο περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, για τη δημιουργία Μουσείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, δεδομένου ότι η Καλαμάτα είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε. Ο κ. Αντωνόπουλος ψήφισε υπέρ της πρότασης της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας ότι είναι πολλά τα χρήματα του προγράμματος και  δεν πρέπει να χαθούν.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε θερμά το συνεργάτη της δημοτικής αρχής για την κατάρτιση της στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, Δημήτρη Οικονόμου, καθώς και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης για τη δουλειά που έκαναν τα στελέχη της. Τόνισε ότι το Δήμο τον περιμένει στο εξής πολύ δουλειά, «ο αγώνας τώρα αρχίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι πρέπει να ξεκινήσουν μελέτες και διαδικασίες ώστε έργα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης να δημοπρατηθούν και να ξεκινήσουν να δουλεύονται μέσα στο 2017.
Εξειδικευμένη εισήγηση για το πρόγραμμα και τις προτάσεις της δημοτικής αρχής έκανε ο αρμόδια αντιδήμαρχος, Παναγιώτα Ντίνα, που ήταν η εισηγήτρια του θέματος.
Στ.Μ.