Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 20:13

Ακόμα πιο ευάλωτη η κοινωνική θέση των γυναικών μέσα στην κρίση

Αγγελική Μαντά, Χαρά Κιουρή, Μαρία Βεργινάδη, Ναυσικά Λαγωνικάκου Αγγελική Μαντά, Χαρά Κιουρή, Μαρία Βεργινάδη, Ναυσικά Λαγωνικάκου

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Η Γ.Γ. ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 
Τη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», η οποία αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, θα υπογράψει την Παρασκευή ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο επίσκεψης της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, η οποία, επίσης, το απόγευμα θα παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων 2016-2020. Για την επίσκεψη της γενικής γραμματέα δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου από γυναίκες μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράμμισαν ότι οι γυναίκες έχουν βρεθεί σε ακόμη πιο ευάλωτη θέση εξαιτίας της κρίσης. Επίσης υποστηρίχθηκε ότι άλλα κόμματα της αριστεράς και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά το ΚΚΕ, αντί να αγωνιστούν για την ισότητα των φύλων, περιμένουν να έρθει ο σοσιαλισμός για να τα λύσει όλα...

Η αναπληρώτρια συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Βεργινάδη, σημείωσε ότι η γενική γραμματέας ισότητας των φύλων στις 11 το πρωί της Παρασκευής θα επισκεφθεί το Δήμο για να υπογραφεί η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». Στη μία μετά το μεσημέρι θα γίνει επίσκεψη στο Κέντρο Συμβουλευτικής για τις κακοποιημένες γυναίκες που λειτουργεί στην Καλαμάτα. Στις εφτά το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο της Αριστομένους, η γενική γραμματέας θα παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων.
ΧΑΡΑ ΚΙΟΥΡΗ
Η υπεύθυνη του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Κιουρή, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι γυναίκες σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις σε τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής ή στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ισότιμη συμμετοχή τους, κάτι που υπογράμμισε ότι συνιστά έλλειμμα δημοκρατίας. Επίσης σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παραδεχτεί ότι η φτώχια στην Ευρώπη πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και προτείνει θεσμικές αλλαγές. Και η ίδια τόνισε ότι χρειάζεται να νομοθετηθούν μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και της γονεϊκότητας, αν και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε νομοθέτηση μέτρων αλλά και κίνητρα δίνει μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του ΟΑΕΔ, για να μπουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας, να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα κ.ά.
Σε ερώτηση για το αν η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, που πάντα υπάρχει ανεξάρτητα από περιόδους κρίσης, συνδέεται με τον καπιταλισμό, η κ. Κιουρή απάντησε ότι βεβαίως συνδέεται, προσθέτοντας όμως ότι «η διαφορά μας από άλλα πολιτικά κόμματα είναι ότι δεν περιμένουμε να έρθει ο σοσιαλισμός και μετά να παλέψουμε για τα προβλήματα της γυναίκας. Γιατί σε μερικούς χώρους της αριστεράς η άποψή τους είναι ότι ας μην παλεύουμε για τα γυναικεία θέματα σήμερα γιατί αύριο, όταν θα έρθει ο σοσιαλισμός, θα τα λύσει όλα και θα έχουμε πλήρη ισότητα ανάμεσα στα φύλα και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Το ΚΚΕ για παράδειγμα. Εμείς πιστεύουμε ότι και σήμερα πρέπει να παλέψουμε για τα γυναικεία θέματα ακριβώς γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη φτώχια και στον κοινωνικό αποκλεισμό».
ΝΑΥΣΙΚΑ ΛΑΓΩΝΙΚΑΚΟΥ
Η Ναυσικά Λαγωνικάκου, μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σήμερα οι άνισες συνθήκες ζωής και εργασίας των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες επιδεινώνονται λόγω της κρίσης. Πρόσθεσε ότι η πολύπλευρη επίθεση στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών έχει πολλαπλασιάσει τα εμπόδια ισότιμης ένταξής τους στην αγορά εργασίας, έχει οδηγήσει έναν τεράστιο αριθμό γυναικών στην ανεργία, έχει επιβάλει τη μαζική επιστροφή στο σπίτι αλλά και την επιφόρτιση υπηρεσιών φροντίδας ατόμων που έχει σταματήσει να τα υποστηρίζει το κράτος. Το αποτέλεσμα είναι, τόνισε η κ. Λαγωνικάκου, να μην μπορούν οι γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά και την πολιτική, να συναντούν εμπόδια στην πορεία χειραφέτησής τους, κάτι που και η ίδια υπογράμμισε ότι συνιστά έλλειμμα δημοκρατίας, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΝΤΑ
Τέλος η Αγγελική Μαντά, επίσης μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η ενεργητική στάση των γυναικών σε όλα τα επίπεδα και η συμμετοχή τους σε συλλογικές δραστηριότητες, με σκοπό την προώθηση της ισοτιμίας τους με τον άνδρα. Είπε ακόμη ότι οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων, σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζουν τις γυναίκες να προοδεύσουν οπουδήποτε επιθυμούν, να επιτύχουν και να καταξιωθούν.
Στ.Μ.