Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 12:03

Οι Έλληνες τσιγγάνοι κατάφεραν να συγκροτήσουν κοινή εκπροσώπηση και έρχονται στην Καλαμάτα

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ 
«Είναι ντροπή τα παιδιά μας να μένουν αναλφάβητα, να ζουν στις λάσπες σε πολλούς καταυλισμούς, στις παράγκες και στα τσαντίρια, να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν ανασφάλιστα, να γεμίζουν τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας βουτηγμένα στην παραβατικότητα, να μην έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, να βιώνουν καθημερινά τον έντονο ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό»… Αυτή την ντροπή επιδιώκουν να σβήσουν εκπρόσωποι των Ελλήνων Ρομά και σε αυτό το πλαίσιο η Συνομοσπονδία τους, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, διοργανώνουν για την Τρίτη, 6 Ιουνίου, διευρυμένη σύσκεψη στο Δήμο Καλαμάτας και επισκέψεις σε τσιγγάνικους καταυλισμούς στη Μεσσήνη, ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους. Η σύσκεψη την Τρίτη στην Καλαμάτα και η επίσκεψη στους καταυλισμούς της Μεσσήνης θα γίνει σε συνέχεια της ομαδικής βάφτισης 100 παιδιών Ρομά, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Καρποφόρα, στο Πεταλίδι του Δήμου Μεσσήνης, ενώ θα ακολουθήσει μουσική γιορτή με τον Βασίλη Παϊτέρη…

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Ρομά, η νεοσύστατη Συνομοσπονδία «Ελλάν Πασσέ» αναγνωρίζει ότι οι φορείς που εκπροσωπούν τους Ρομά έχουν τη δική τους ευθύνη και ειδικότερα σημειώνει: «Φταίξαμε! Χωρίς καμία αντίσταση παραδοθήκαμε και πρωταγωνιστήσαμε στον κατακερματισμό εκπροσώπησής μας. Ξεπουλήσαμε την κοινότητά  μας σε πολλές περιπτώσεις! Αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν!».
Σημειώνεται ότι η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομ «Ελλάν Πασσέ» απαρτίζεται από οχτώ Ομοσπονδίες και 71 πρωτοβάθμια σωματεία, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά τη διευρυμένη σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτης, αυτή θα ξεκινήσει στις τρεις μετά το μεσημέρι στο Δημαρχείο του πεζόδρομου της Αριστομένους. Η σύσκεψη διοργανώνεται από τη Συνομοσπονδία σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και με τη συμμετοχή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Πολιτεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Έχουν προσκληθεί βουλευτές του Νομού, δήμαρχοι, οι επιχώριοι Μητροπολίτες και άλλοι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων.
Σε ό,τι αφορά την ομαδική βάφτιση που θα γίνει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στην Καρποφόρα, εκεί θα προσφερθούν στα παιδιά συμβολικά δώρα, ενώ θα μιλήσει ο ιερέας Κωνσταντίνος Κενανίδης, δρ Θεολόγος, κληρικός της Ιερής Μητρόπολης Βελγίου (Βρυξέλλες). Θα ακολουθήσει γεύμα και μουσικό πρόγραμμα με τον Βασίλη Παϊτέρη.
Η ίδρυση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ «Ελλάν Πασσέ», όπως σημειώνει η ίδια, «αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στη μακρά πορεία για την κοινωνική ένταξη των Ρομά εφόσον η Κοινότητα των Ελλήνων Ρομά μέσα από πρωτόγνωρα συμμετοχικές και Δημοκρατικές διαδικασίες έχει αποκτήσει αξιόπιστη εκπροσώπηση (σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο) και έχει πλέον όλες τις νομικές, πολιτικές αλλά και ηθικές προϋποθέσεις να αποτελέσει τον επίσημο συνομιλητή της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης, στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και αξιολόγηση πολιτικών ένταξης των Ρομά, ως το αντιπροσωπευτικότερο αποδεκτό όργανο εκπροσώπησης, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίσημα έγγραφα και αποφάσεις της.   
Στην εξάμηνη διαδρομή της η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ήρθε σε επαφή με όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, πολλούς άλλους κρατικούς αρμόδιους φορείς, την επίσημη Εκκλησία, εκπροσώπους ΜΚΟ και άλλων συλλογικών οργάνων, καταθέτοντας κάθε φορά συγκεκριμένες προτάσεις – παρεμβάσεις, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό μια νέα εποχή στην χρόνια διεκδίκηση για την ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Ρομά. Σχεδίασε και υλοποίησε την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της 8ης Απριλίου Παγκόσμιας ημέρας Ρομά με τεράστια επιτυχία. Συνεργάζεται καθημερινά με την ομοίως νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία για την ένταξη των Ρομά στο Υπουργείο Εργασίας. Προχωρεί στη σύσταση Τράπεζας Αίματος. Προετοιμάζει το Εθνικό Συνέδριο των Ελλήνων Ρομά».