Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 20:47

Άκρως επείγουσα ανάγκη για πολιτικές υποστήριξης των τσιγγάνων

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Στις φυλακές τσιγγάνοι αντί να σωφρονίζονται ετοιμάζονται να προβούν σε ακόμη σοβαρότερες παραβιάσεις του ποινικού κώδικα… Η τσιγγάνα που έχει τέσσερα-πέντε παιδιά και ο άντρας της είναι στη φυλακή, εξαναγκάζεται ακόμη και να εκδοθεί προκειμένου να βρει χρήματα για να φάνε τα παιδιά της… Ο πληθυσμός των τσιγγάνων στην Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία κάθε χρόνο και οι τσιγγάνοι που σήμερα είναι μικρά παιδιά εάν δεν πάνε στο σχολείο, εάν δεν βρουν μια απασχόληση αύριο, θα καταλήξουν να ζουν στην παραβατικότητα… Τέτοιες εξαιρετικά σοβαρές επισημάνσεις έγιναν στη σημαντική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλαμάτα και στην οποία αναδείχθηκε η άκρως επείγουσα ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων που θα βοηθήσουν τους τσιγγάνους να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Οι εκπρόσωποι των τσιγγάνων, τα μέλη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας ΡΟΜ Ελλάν Πασσέ (Έλα Κοντά), άφησαν πολύ θετικές εντυπώσεις στους εκπροσώπους της Αστυνομίας και της Αυτοδιοίκησης, με τη σοβαρότητά τους και τη μετριοπάθειά τους. Αναγνώρισαν τις ευθύνες της παλιότερης εκπροσώπησης των τσιγγάνων για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΡΟΜ της χώρας και υπογράμμισαν ότι αυτή τη φορά διεκδικούν ρόλο με τεκμηριωμένες προτάσεις στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των τσιγγάνων…

Πάντως οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας ΡΟΜ έφυγαν από τη Μεσσηνία με πικρές εντυπώσεις από τις συνθήκες που διαβιούν τσιγγάνοι σε καταυλισμούς της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, ιδιαίτερα στους παραποτάμιους, τους οποίους και επισκέφθηκαν. Το ότι η Μεσσηνία έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τους τσιγγάνους, αναγνωρίστηκε με θάρρος από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη.
ΔΕΝ ΣΩΦΡΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, Βασίλη Τσιγαρίδη. Τόνισε ότι οι αστυνομικοί, λόγω της δουλειάς τους, έχουν την πιο καλή εικόνα για την εξελικτική πορεία των τσιγγάνων σε ό,τι αφορά την παραβατικότητα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε πολλές περιπτώσεις τσιγγάνοι που συλλαμβάνονται για παραβατικές πράξεις όχι μόνο δεν συμμορφώνονται αλλά συνεχίζουν να ζουν στην παραβατικότητα και μάλιστα ανεβαίνοντας συνεχώς επίπεδο. Ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας σημείωσε ότι η πείρα πλέον δείχνει πως η φυλακή δεν λειτουργεί σωφρονιστικά για τους τσιγγάνους, γιατί όταν βγουν θα συνεχίσουν την παραβατική ή εγκληματική δραστηριότητα. Η άποψη που διατύπωσε είναι ότι η κοινωνική εργασία μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τον εγκλεισμό στη φυλακή, αρκεί να πρόκειται για ένα ουσιαστικό πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας όπου ο τσιγγάνος θα μάθει να δουλεύει και θα του δοθεί η δυνατότητα να συνειδητοποιήσει την αξία της δημιουργικότητας.
Καθοριστικής σημασίας, πρόσθεσε ο κ. Τσιγαρίδης, είναι να πηγαίνουν τα παιδιά των τσιγγάνων στο σχολείο σημειώνοντας ότι διαπιστωμένα οι ΡΟΜ που έχουν πάει στο σχολείο δεν έχουν την ίδια παραβατικότητα.
Τέλος, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας υπογράμμισε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει την πλέον ανθρωπιστική προσέγγιση στους τσιγγάνους σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φορέα του ελληνικού κράτους.
ΑΠΟΓΝΩΣΗ
Την απόγνωσή του για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τσιγγάνικες οικογένειες διατύπωσε ο ιερέας (στην Καρποφόρα) Κωνσταντίνος Κολτσίδας, που είναι επίσης τσιγγάνος και έχει ιδρύσει την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Πολιτεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Τόνισε ότι οι τσιγγάνοι αντιμετωπίζουν σκληρές συμπεριφορές ρατσισμού, για τις οποίες έχει και ο ίδιος προσωπικές εμπειρίες. Αναγνώρισε ότι οι πολίτες που έχουν υποστεί τις συνέπειες παραβατικών πράξεων τσιγγάνων έχουν απόλυτα δίκιο που διαμαρτύρονται, διερωτήθηκε όμως με ποιον τρόπο μπορεί να βρει τροφή για τα μικρά παιδιά της μητέρα τσιγγάνα, ο άντρας της οποίας είναι φυλακισμένος. Ο ιερέας τόνισε ότι ούτε στους ίδιους τους τσιγγάνους αρέσει η παραβατικότητα διότι πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν να έχουν ως στάση ζωής την ηθική και την αξιοπρέπεια.
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ
Η Ιωάννα Σινάπη, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ασπροχώματος, στο οποίο κατά 100% φοιτούν τσιγγανόπουλα, υπογράμμισε ότι αυτά τα παιδιά είναι πανέξυπνα, ότι η συνεργασία της με τους γονείς τους είναι άριστη και μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ πρόκειται για πάμπτωχους ανθρώπους εκείνο που τους ενδιαφέρει για τα παιδιά τους είναι να έχουν ήθος. Πρόσθεσε ότι στο σχολείο δεν έχει σημειωθεί ποτέ κανένα περιστατικό αφαίρεσης οποιουδήποτε αντικειμένου, σημειώνοντας μάλιστα ότι η ίδια αφήνει την τσάντα της στην τάξη και ποτέ δεν έχει χαθεί τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ΡΟΜ, στην οποία συμμετέχουν οκτώ Ομοσπονδίες και 71 πρωτοβάθμια Σωματεία, Βασίλης Πάντζος, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τσιγγάνοι, τον ρατσισμό, τον αποκλεισμό, τη σκληρότητα των φορολογικών νόμων όσον αφορά το εμπόριο στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ΡΟΜ με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός επαγγέλματος κ.ά Υπογράμμισε ότι η Συνομοσπονδία επιδιώκει τη συνεργασία με την πολιτεία και διεκδικεί το ρόλο που δικαιούνται οι τσιγγάνοι προκειμένου να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων για την κοινωνική τους ένταξη. Σημείωσε επίσης ότι η κοινή γνώμη έχει λάθος αντίληψη για τους τσιγγάνους, τους οποίους πρέπει να τους γνωρίσει καλύτερα και τότε θα τους αγκαλιάσει και θα τους αγαπήσει. Ανέφερε δε ότι η πολιτεία θα πρέπει να αναθέσει ευθύνες και σε τσιγγάνους, όπως να διορίσει τσιγγάνους αστυνομικούς και δασκάλους, γιατί έτσι θα είναι πιο εύκολη η συνεννόηση και η συνεργασία του τσιγγάνικου πληθυσμού με τους φορείς του κράτους.
ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τη συζήτηση συντόνισε ο νομικός σύμβουλος της Συνομοσπονδίας ΡΟΜ, Ηλίας Γιαννόπουλος, ο οποίος κατάγεται από την Κυπαρισσία. Υπογράμμισε ότι η Συνομοσπονδία επιδιώκει το διάλογο με την πολιτεία και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, χωρίς επιθετική διάθεση. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός, το θέμα που συντελεί σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία των μεγάλων προβλημάτων, είναι η γκετοποίηση. Η Συνομοσπονδία, τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, είναι κατά των γκέτο των τσιγγάνων και, υποστηρίζοντας τη θέση αυτή, αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ανεπτυγμένες χώρες όπου λειτουργούν γκέτο, όπως στην περιφέρεια του Παρισιού, σε συνοικία των Βρυξελλών και του Μάνστεστερ και αλλού. Ο δικηγόρος από την Κυπαρισσία μεταξύ άλλων σημείωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μια ποσόστωση ώστε να μπαίνουν τσιγγάνοι στα Σώματα Ασφαλείας, ενώ ανέφερε ακόμη ότι εκτός από τα τσιγγανόπουλα πρέπει και οι ενήλικες τσιγγάνοι να μορφώνονται και να γράφονται στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, εξέφρασε την ικανοποίησή της τονίζοντας ότι η εκπροσώπηση των τσιγγάνων, μέσω της Συνομοσπονδίας ΡΟΜ, έχει ανέβει πολλά επίπεδα σε ό,τι αφορά την επικοινωνία. Ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσωπικά ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατσούλης είναι όχι απλώς σύμμαχος των τσιγγάνων στα αιτήματά τους για μια καλύτερη ζωή αλλά συναγωνιστής. Πρόσθεσε μάλιστα ότι γι’ αυτό η Περιφέρεια έχει προωθημένες προτάσεις για τα θέματα των τσιγγάνων, ενώ κύριο ζήτημα είναι η αντίθεσή της στη λειτουργία και ακόμη περισσότερο στη δημιουργία νέων τσιγγάνικων καταυλισμών. Η κ. Αλειφέρη ανέφερε ακόμη ότι η Περιφέρεια διαθέτει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων σε κάθε Νομό. Σε ό,τι αφορά την πολιτεία, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι θεωρητικά δίνει ίσες ευκαιρίες στους τσιγγάνους σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας, αναγνώρισε όμως ότι στην πραγματικότητα οι ευκαιρίες δεν είναι ίσες γιατί οι τσιγγάνοι δεν εκκινούν από την ίδια αφετηρία που εκκινούν οι υπόλοιποι. Τέλος, η κ. Αλειφέρη σημείωσε ότι πολύ βασικό ζήτημα είναι η δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού για τα τσιγγανάκια, ενώ πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια θα δώσει κίνητρα σε τσιγγάνους ώστε να αναπτύξουν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Πριν από την αντιπεριφερειάρχη τοποθετήθηκε η περιφερειακή σύμβουλος και συντονίστρια για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Αντωνία Μπούζα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, από την πλευρά του τόνισε ότι οι σχέσεις του Δήμου με τους τσιγγάνους είναι άριστες. Είπε ότι ο Δήμος απασχολεί δεκάδες τσιγγάνους σε προγράμματα κοινωνικής εργασίας, ενώ στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης έχει προτείνει δράσεις για την υποστήριξη των τσιγγάνων τόσο σε ιατρικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Επίσης ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι τσιγγάνοι έχουν ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο, τα οικόπεδα στη Μπιρμπίτα και τη Μακαρία, τα οποία είπε ότι δεν θα πρέπει να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση σε τρίτους.
Το Δήμο εκπροσώπησε στη σύσκεψη, όταν αναχώρησε ο δήμαρχος, ο αρμόδιος για την κοινωνική πολιτική αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης.
ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Τοποθετήσεις έγιναν και από άλλους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας, όπως τον Νίκο Μυλωνά, που διατύπωσε τον αποτροπιασμό του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τσιγγάνοι της Μεσσηνίας, ιδιαίτερα στους παραποτάμιους καταυλισμούς. Τόνισε επίσης ότι ενώ ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται, ο τσιγγάνικος πληθυσμός αυξάνεται κάθε χρόνο περίπου 14 με 17%. Επιπλέον σημείωσε ότι η Συνομοσπονδία θα προσπαθήσει να ωθήσει τσιγγάνους ώστε να είναι υποψήφιοι σε εκλογικές αναμετρήσεις για το κοινοβούλιο, στην αυτοδιοίκηση, για την ευρωβουλή. Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου τόνισε ότι στην περιοχή του, στην Καρδίτσα, έχουν γίνει βήματα για την εκπαίδευση των τσιγγάνων αλλά και για τη στέγασή τους εκτός γκέτο. Ωστόσο, συνέχισε, ενώ σε αυτούς τους τομείς υπάρχουν καλά αποτελέσματα, η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί. Και αυτό οφείλεται, υπογράμμισε, στο ότι δεν υπάρχουν δουλειές για τους τσιγγάνους. Τέλος, ο Παναγιώτης Σαμπάνης σημείωσε ότι η Συνομοσπονδία ετοιμάζει το σχεδιασμό της γνωρίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα αργήσουν να έρθουν και προσδιόρισε ότι θα χρειαστεί μια δεκαετία περίπου για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των τσιγγάνων και να μειωθούν τα ποσοστά παραβατικής συμπεριφοράς.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και συνεργάτρια μη κυβερνητικών οργανώσεων από τη Γερμανία, η Καρολίν Φίσερ, που ζει δεκαετίες στη Μεσσηνία. Τόνισε ότι οι Γερμανικές οργανώσεις επιθυμούν να υλοποιήσουν προγράμματα υποστήριξης των τσιγγάνων στη Μεσσηνία, εφόσον συμφωνούν οι τοπικές αρχές και η Συνομοσπονδία.
Στ.Μ.