Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 22:26

"Δημότης μου είπε θα αυτοκτονήσει", "δημότης μου είπε θα με σκοτώσει"!...

"Δημότης μου είπε θα αυτοκτονήσει", "δημότης μου είπε θα με σκοτώσει"!...

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ 
Απόφαση για τον διορισμό δικαστικών επιμελητών οι οποίοι θα επιδώσουν τα κατασχετήρια σε μεγαλο-οφειλέτες του Δήμου Καλαμάτας, πήρε το μεσημέρι κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή. Όπως ομολογήθηκε όμως, πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να πυροδοτήσει «ωρολογιακή βόμβα»! Και αυτό επειδή θεωρείται απίθανο οι μεγαλο-οφειλέτες που έχουν εισπράξει χρήματα για λογαριασμό του Δήμου αλλά δεν τα έχουν αποδώσει, να βρεθούν με περιουσιακά στοιχεία. Οι συγκεκριμένοι λοιπόν εκτιμάται ότι θα τη «σκαπουλάρουν». Αντίθετα δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν εκείνοι που βρέθηκαν να χρωστούν τεράστια ποσά στο Δήμο από ρυμοτομήσεις, όπως από τη διάνοιξη της Βασιλέως Γεωργίου. Οι συγκεκριμένοι δεν έχουν να πληρώσουν τα «αστρονομικά» ποσά που προσδιορίζονται από τον υπολογισμό που ορίζει ο νόμος. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, υπάρχουν οφειλέτες της συγκεκριμένης κατηγορίας που έχουν προειδοποιήσει ότι είτε θα αυτοκτονήσουν είτε και θα σκοτώσουν όταν κινηθεί η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης αυτών των τρελών ποσών!…

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών, Θανάσης Ηλιόπουλος, με τον διορισμό των δικαστικών επιμελητών ξεκινάει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης ποσών που σε πρώτη φάση ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ. Σε αυτή τη φάση θα γίνουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και σε επόμενη κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος επανέλαβε ότι άνω των 20.000 ευρώ χρωστούν 74 ΑΦΜ, είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα. Επεσήμανε μάλιστα ότι έχει ξεκινήσει ήδη η αναζήτηση των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταίρων των εταιριών που περιλαμβάνονται σε αυτά τα 74 ΑΦΜ ώστε να βρεθούν και τραπεζικοί λογαριασμοί.
Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα από τον Δημήτρη Φαββατά, της μείζονος μειοψηφίας, τον Τάσο Νιάρχο της Λαϊκής Συσπείρωσης και τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για αυτή την κίνηση της δημοτικής αρχής. Αφενός έγινε κριτική ότι η δημοτική αρχή έχει ευθύνες που έφτασαν οι οφειλές προς το Δήμο το ποσό των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Αφετέρου υπογραμμίστηκε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία των κατασχέσεων στα τυφλά, δηλαδή και για αυτούς που έχουν αλλά δεν πληρώνουν εκ συστήματος όπως και για εκείνους που δεν έχουν καμία δυνατότητα να πληρώσουν.
Η απάντηση των συμβούλων της δημοτικής αρχής ήταν ότι οι οφειλές προς το Δήμο έχουν δημιουργηθεί τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, κυρίως επί θητείας προηγούμενων δημοτικών αρχών, καθώς και ότι την τελευταία πενταετία το ύψος των οφειλών προς το Δήμο είναι σταθερό, δεν έχει αυξηθεί. Σε ό,τι αφορά το αν οι κατασχέσεις θα γίνουν επί δικαίων και αδίκων, οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής απάντησαν ότι είναι αδύνατο να γνωρίζει η Υπηρεσία ποιος έχει χρήματα αλλά δεν πληρώνει και ποιος δεν πληρώνει επειδή πραγματικά δεν έχει.
Εκτός αυτών, ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Παύλος Μπουζιάνης, σημείωσε ότι ένας λόγος που η δημοτική αρχή ξεκινά τη διαδικασία των κατασχέσεων, πέραν του ότι αυτή επιβάλλεται από τη νομοθεσία, είναι επειδή σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με αναφορές τους σε ελεγκτικά όργανα ουσιαστικά προκάλεσαν την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας.
Επίσης ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Δημήτρης Μπούχαλης, σημείωσε ότι πολλοί Δήμοι στη χώρα έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες της αναγκαστικής είσπραξης, όμως ο λόγος που δεν είχε ξεκινήσει και ο Δήμος Καλαμάτας είναι επειδή δεν ήθελε να πυροδοτήσει την ωρολογιακή βόμβα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, της ρυμοτόμησης της Βασιλέως Γεωργίου. Ο κ. Μπούχαλης, πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, αναγνώρισε ότι ζητούνται τεράστια ποσά από ιδιοκτήτες που δεν έχουν να τα δώσουν και αποκάλυψε ότι τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο του, όταν ήταν αντιδήμαρχος, δημότης ο οποίος τον προειδοποίησε ότι θα τον σκοτώσει εάν μέσω της αναγκαστικής είσπραξης χάσει η γυναίκα του το σπίτι της!
Ο Παύλος Μπουζιάνης, επίσης πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, ανέφερε ότι ιδιοκτήτης στη Βασιλέως Γεωργίου τον είχε επισκεφθεί στο γραφείο του και του είχε πει ότι θα αυτοκτονήσει εάν κινηθεί η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης της εισφοράς σε χρήματα που πρέπει να καταβάλει, διότι το μόνο του εισόδημα είναι 400 ευρώ και το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της οικογένειάς του ένα σπίτι που θα το χάσει!
Στ.Μ.