Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 18:06

Σημαντικός σχεδιασμός για τη θεραπεία του καρκίνου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σημαντικός σχεδιασμός για τη θεραπεία του καρκίνου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

ΜΟΝΑΔΑ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 
Το Σεπτέμβρη επιδιώκει η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας να είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα αυτόνομη Μονάδα Χημειοθεραπείας. Επίσης, ξεκινάει ο σχεδιασμός ώστε να ιδρυθεί και λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Κέντρο Ακτινοθεραπείας, το οποίο μάλιστα θα καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όπως τόνισε το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, με τη Μονάδα Χημειοθεραπείας και με το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο, το Νοσοκομείο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διάγνωσης, θεραπείας και παρακολούθησης του καρκίνου και οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να φεύγουν σε άλλα Νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν τη νόσο. Επιπλέον ο διοικητής προέβη και σε άλλες σημαντικές ανακοινώσεις για την υγεία του πληθυσμού όπως ότι από το Σεπτέμβρη θα υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης και σταθερών βηματοδοτών στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Καρδιολογικής Κλινικής, ενώ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι αναφέρεται ότι υπάρχει σχεδιασμός για την ίδρυση και λειτουργία και Νευροχειρουργικής Κλινικής…

Σε ό,τι αφορά τη νέα αυτόνομη Μονάδα Χημειοθεραπείας, ο διοικητής ανακοίνωσε ότι η σχετική μελέτη είναι έτοιμη και πως αυτή είναι εφικτό να λειτουργήσει από τη στιγμή που το Νοσοκομείο διαθέτει πλέον παθολόγο-ογκολόγο, όπως επίσης διαθέτει δύο αιματολόγους. Με την ευκαιρία επεσήμανε ότι μέχρι τώρα οι χημειοθεραπείες γίνονται στη Μονάδα Μεσογειακής Θεραπείας και ανέρχονται σε περίπου 300 το μήνα.
Για το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο ο κ. Μπέζος δήλωσε ότι πρόκειται για ένα στόχο που θα ανεβάσει ψηλά το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο κέντρο σε Νοσοκομείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είπε ότι η ίδρυση του θα προβλεφθεί στο νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου και πως θα στεγαστεί στο υπόγειο του Νοσοκομείου, στο οποίο ήδη έχει γίνει έλεγχος από ειδικούς οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο ο κ. Μπέζος είπε ότι έχει ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του με το νέο στεφανιογράφο και μάλιστα το Μάιο ανακοίνωσε ότι έγιναν 68 στεφανιογραφίες και 22 αγγειοπλαστικές επεμβάσεις. Ο διοικητής συνεχάρη την ομάδα των καρδιολόγων του Νοσοκομείου και το νοσηλευτικό προσωπικό της Καρδιολογικής για το έργο τους και ανακοίνωσε ότι στόχος είναι το Σεπτέμβρη να μπορεί το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο να τοποθετήσει εκτός από προσωρινούς και σταθερούς βηματοδότες. Επεσήμανε ότι υπάρχει ήδη ένας καρδιολόγος που διαθέτει τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για την τοποθέτηση σταθερών βηματοδοτών, ενώ ένας ακόμη έχει ξεκινήσει την εκπαίδευσή του σε Νοσοκομείο της Αθήνας.
Αναφορικά με τη Νευροχειρουργική Κλινική στην ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου σημειώνεται ότι υπάρχουν πέντε νευροχειρουργοί του ΕΣΥ που ενδιαφέρονται να μετατεθούν εδώ και εάν ευοδωθεί αυτό τότε θα προχωρήσει η ίδρυση της κλινικής αυτής. Διευκρίνισε ότι το Νοσοκομείο διαθέτει ήδη έναν νευροχειρουργό.
Σχετικά με το ιατρικό προσωπικό, ο διοικητής είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι ολοκληρώθηκε η πρόσληψη πέντε μόνιμων γιατρών, δύο παθολόγων, ενός αναισθησιολόγου, ενός γαστρεντερολόγου και ενός εντατικής θεραπείας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την πρόσληψη ενός ακόμη μόνιμου παθολόγου, ώστε να αποτελέσει οριστικά παρελθόν το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στις παθολογικές κλινικές. Επιπλέον είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προσληφθούν πέντε επικουρικοί γιατροί, ένας νευρολόγος, ένας παθολόγος, ένας ορθοπεδικός και δύο νευροχειρουργοί. Πρόσθεσε ότι στο Νοσοκομείο τώρα υπηρετούν 40 επικουρικοί γιατροί, σχολιάζοντας ότι τόσο μεγάλος αριθμός δεν συναντάται εύκολα σε επαρχιακό νοσοκομείο. Επεσήμανε δε ότι υπάρχει η δυνατότητα η μισθοδοσία σχεδόν των μισών από αυτούς τους επικουρικούς γιατρούς να εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα εξοικονομήσει πόρους, δεδομένου ότι οι επικουρικοί πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του, ώστε να καλυφθούν άλλες ανάγκες ή να προσληφθούν και άλλοι γιατροί.
Στ.Μ.