Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 10:59

Ακυρώθηκαν οι αποφάσεις της Καλαμάτας για παύση της πολεοδομικής υποστήριξης της Μεσσήνης

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΜΕΝΕΙ 
Ακυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου οι δύο πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την παύση της διοικητικής υποστήριξης του Δήμου Μεσσήνης στα πολεοδομικά θέματα. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τονίζει ότι αφενός το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δεν έχει αρμοδιότητα να λάβει τέτοια απόφαση και αφετέρου ότι ο νόμος ορίζει πως οι Δήμοι που δεν διαθέτουν επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, για τη διαχείριση των αρμοδιοτήτων σε θέματα πολεοδομίας, όπως ο Δήμος Μεσσήνης, τότε οι αρμοδιότητες αυτές διεκπεραιώνονται από το Δήμο της έδρας του Νομού, δηλαδή το Δήμο Καλαμάτας. Ωστόσο με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν αναμένεται ότι θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μεσσήνης διότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, έχει πει ότι η εντολή του προς την Πολεοδομία είναι να μην υποστηρίζει τη Μεσσήνη παρά μόνο αν το διατάξουν ο εισαγγελέας ή οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης (συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 23 Φλεβάρη 2017)!…

«Ακυρώνουμε τις με αρ. 62/2017 και 238/2017 Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμάτας όσον αφορά την παύση της διοικητικής υποστήριξης στο Δήμο Μεσσήνης» σημειώνεται στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (29 Μάη 2017), η οποία αποδέχεται τη σχετική προσφυγή που είχε υποβληθεί από το Δήμο Μεσσήνης στις 29 Μάρτη του 2017.
Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας είχε αποφασίσει την παύση της υποστήριξης του Δήμου Μεσσήνης από την 1η Ιούνη και μετά, ενώ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος κ. Νίκας ανέφερε ότι στο τέλος του μήνα περίπου στα μεταφερθούν στο νέο Δημαρχείο Καλαμάτας, από το υπόγειο του Διοικητηρίου, μόνο τα αρχεία της Πολεοδομίας που αφορούν τους Δήμους Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας τονίζει ότι ο Δήμος δεν μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί το Δήμο Καλαμάτας επειδή έχει μειωθεί ιδιαίτερα το προσωπικό του από συνταξιοδοτήσεις αλλά και λόγω κόστους (μεταφορές για αυτοψίες).
Από την πλευρά του ο Δήμος Μεσσήνης έχει πάρει τις αποφάσεις για την ίδρυση υπηρεσίας Πολεοδομίας, υπογραμμίζει ότι είναι θέμα προτεραιότητας για εκείνον διότι θα υποστηριχθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για την περιοχή, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν διαθέτει το προσωπικό που χρειάζεται.
Στ.Μ.