Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 18:26

Νεκροταφείο Καλαμάτας: Τι ωραία δουλευόμαστε μεταξύ μας…

Νεκροταφείο Καλαμάτας: Τι ωραία δουλευόμαστε μεταξύ μας…

«ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» ΜΕ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ-ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ… 
Όπως οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έτσι και η σημερινή (που όμως βρίσκεται επί δέκα χρόνια στο τιμόνι του Δήμου) δεν έχει καταφέρει να επιβάλει μια νόμιμη λύση στο καθεστώς εργολάβων, όπως έχει πει στο παρελθόν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, που φροντίζουν επ’ αμοιβή μνημεία στο νεκροταφείο της Καλαμάτας. Η δημοτική αρχή και με το νέο κανονισμό λειτουργίας του νεκροταφείου, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιτρέπει να διαιωνίζεται αυτό το καθεστώς, αντί να επιβάλει τη νομιμότητα και να αποκτήσει και ένα έσοδο. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος είπε ότι «δεν ξέρω αν υπάρχουν δοσοληψίες, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου» να γίνεται η επ’ αμοιβή ανάθεση της φροντίδας των μνημείων από τους συγγενείς των ενταφιασμένων. Επιπλέον δε ενοχλήθηκε φανερά όταν του επισημάνθηκε ότι το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας βάζει θέμα σχετικά με τη φορολογική νομιμότητα του καθεστώτος κάτω από το οποίο δραστηριοποιούνται οι γυναίκες που φροντίζουν τα μνημεία, και μάλιστα διερωτήθηκε εάν η Δημοτική Κοινότητα «είναι υπηρεσία του ΣΔΟΕ;» ενώ τόνισε ότι «ο Δήμος δεν είναι για να ζητάει παραστατικά»…

Επιπλέον, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ότι οι γυναίκες αυτές δουλεύουν στο νεκροταφείο «εθελοντικά», κάνοντας μάλιστα την ευχή «να ‘ναι καλά», ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι ενδεχομένως οι συγγενείς των ενταφιασμένων, που τους έχουν αναθέσει τη φροντίδα των μνημείων, «να τις κερνάνε κάτι επειδή αναλαμβάνουν αυτό το βάρος».
Ωστόσο ο κ. Νίκας στις 12 Οκτωβρίου 2015, όταν τροποποιήθηκε ο προηγούμενος Κανονισμός Λειτουργίας του Νεκροταφείου, είχε πει σε εκείνη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι οι γυναίκες που εργάζονται εκεί βγάζουν μεροκάματο και μάλιστα υπάρχουν και κάποιοι εργολάβοι που έχουν και υποτακτικούς. Ειδικότερα είχε πει: «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί που τους έχουµε βρει χρόνια, τους αφήσαµε, βγάζουν ένα µεροκάµατο και καλό είναι να µην συζητάµε γιατί καταλαβαίνετε, άµα µπούµε σε διαδικασία αποδείξεων, ενσήµων, κάποιοι µάλιστα είναι και εργολάβοι εκεί µέσα και έχουνε και παρακάτω και υποτακτικούς και το ένα και το άλλο. Εµείς ας µείνουµε στο δικαίωµα του κάθε συγγενούς να έχει για το ταφικό µνηµείο του όποιον θέλει. Όποιον εργαζόµενο θέλει. Γιατί αυτές όλες άµα τις ρωτήσει κάποιος λένε «εµείς είµαστε φίλοι της οικογένειας, το αν µου δίνει κάτι η κυρία αυτό δεν σας αφορά».
Σε ό,τι αφορά το νέο Κανονισμό, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφορά για τις εργαζόμενες στη φροντίδα των μνημείων γίνεται στο άρθρο 17 με τίτλο «Προσωπικό Κοιμητηρίου». Στη Δ’ παράγραφο του άρθρου 17,  με τίτλο «Εργάτες φροντίδας ταφικών μνημείων» καταγράφονται τα εξής: «1. Στο κοιμητήριο μπορεί να εισέρχονται εργάτες/τριες καθαρισμού, ευπρεπισμού και καλλωπισμού των ιδιωτικών ταφικών μνημείων, που προσλαμβάνονται από τους οικείους των θανόντων. 2. Οι παραπάνω δεν έχουν υπαλληλική σχέση με το Δήμο, υποχρεούνται όμως να ακολουθούν τις οδηγίες του εφόρου και κυρίως να συμβάλλουν στην καθαριότητα, τον ευπρεπισμό και τον καλλωπισμό των κοινόχρηστων χώρων. 3. Οφείλουν να φέρουν ομοιόμορφη ενδυμασία, σκούρου μπλε χρώματος (ποδία). 4. Από τον έφορο τηρείται ειδικό μητρώο εργατών/τριων φροντίδας ταφικών μνημείων, στο οποίο εγγράφονται όσοι προτείνονται από τους συγγενείς των κεκοιμημένων. Με την παύση της σχέσης φροντιστή και οικογένειας του κεκοιμημένου, καταργείται και ο αντίστοιχος αριθμός Μητρώου Φροντιστή. Η παρούσα εγγραφή στο μητρώο δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση υπαλληλική ή οποιαδήποτε εργασία σχέσεως μετά Δήμου-Κοιμητηρίου και των εργατών-φροντιστών. 5. Η μη τήρηση από τους παραπάνω των οδηγιών του εφόρου, συνεπάγεται τον αποκλεισμό από την είσοδο στο κοιμητήριο».
Πέραν των παραπάνω, ενδιαφέρον έχει ότι κατά τη ψηφοφορία του νέου Κανονισμού, την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν δύο απώλειες από την παράταξη της πλειοψηφίας, η μία του Σαράντου Μαρίνακη και η δεύτερη της Μαρίας Οικονομάκου. Ο Σαράντος Μαρινάκης δήλωσε ότι ψηφίζει λευκό επειδή δεν συμφωνεί, για λόγους θρησκευτικού δόγματος, με τη πρόβλεψη του Κανονισμού να υπάρχουν στο νεκροταφείο και τεφροδόχοι, για όσους επιλέγουν την καύση αντί της ταφής. Πάντως ήταν από τις σπάνιες φορές που σημειώθηκαν απώλειες στην παράταξη του Παναγιώτη Νίκα.
Επιπλέον, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Τασούλα Φοίφα, ψήφισε υπέρ του νέου Κανονισμού στο Νεκροταφείο παρότι το Συμβούλιο της έχει διατυπώσει ενστάσεις για το καθεστώς εργασίας των γυναικών που φροντίζουν τα μνημεία.
Στ.Μ.