Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 18:45

Καλαμάτα: πόλη φιλική για τα μπάνια των ατόμων με κινητικά προβλήματα

Στα αμαξίδιά τους από αριστερά Γιώργος Λαζαρίδης, Μαρία Δρακοπαναγιωτάκη, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, Μανώλης Χαλούλος, Θανάσης Ξυπόλητος και πάνω προς τα δεξιά ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας Στα αμαξίδιά τους από αριστερά Γιώργος Λαζαρίδης, Μαρία Δρακοπαναγιωτάκη, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, Μανώλης Χαλούλος, Θανάσης Ξυπόλητος και πάνω προς τα δεξιά ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗ ΡΑΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ 
Ήταν χαρούμενοι σήμερα άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες, οι οποίοι βρέθηκαν στην πλαζ της Καλαμάτας, δίπλα από το «Φιλοξένια», προκειμένου να τεθεί και επίσημα σε λειτουργία ο δεύτερος μηχανισμός αυτόματης πρόσβασης στη θάλασσα «seatrack» (ο πρώτος λειτουργεί για τρίτο καλοκαίρι στην πλαζ της Ανάστασης). Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι υπογράμμισαν την ικανοποίησή τους, τονίζοντας ότι με τους δύο αυτούς μηχανισμούς τους δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουν και αυτοί τα μπάνια στη θάλασσα, χωρίς να χρειάζονται βοήθεια από κανέναν. Δεν παρέλειψαν να εκφράσουν θερμές ευχαριστίες προς το Δήμο Καλαμάτας και το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, για τις πρωτοβουλίες τους. Πρόσθεσαν ότι με τις δύο αυτές ράμπες η Καλαμάτα γίνεται ελκυστικός προορισμός για τα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα. Ο δε δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, παρατήρησε ότι ο δεύτερος μηχανισμός αποτελεί παράδειγμα καλής συνεργασίας του Δήμου με τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου ότι μέρος του κόστους ανέλαβαν το ξενοδοχείο «Φιλοξένια» και το Κέντρο Αποκατάστασης «Διάπλαση»…

SEATRAC-XRHSTES-FILOXENIA-NIKAS-16-06-17.jpgΟ διεθνής αθλητής τένις με αμαξίδιο, Γιώργος Λαζαρίδης, τόνισε ότι είναι εξαιρετικό για τα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα να μπορούν να κάνουν μπάνιο μόνοι τους. Σημείωσε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο γι’ αυτή την πρωτοβουλία, ενώ σημείωσε επίσης ότι με τους δύο αυτούς μηχανισμούς η Καλαμάτα μπορεί να μπει στο χάρτη των τουριστικών προορισμών για τα άτομα με αναπηρίες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ο Γιώργος Λαζαρίδης ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις στην πόλη ώστε να βελτιώνεται η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες, παρατήρησε όμως ότι υπάρχει σχεδιασμός προς αυτή την κατεύθυνση από το Δήμο Καλαμάτας.
SEATRAC-XRHSTHS-16-06-17.jpgΟ Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες Αρκαδίας, επιβεβαίωσε ότι η Καλαμάτα, με τους δύο αυτούς μηχανισμούς, έχει γίνει πλέον ελκυστικός προορισμός για τα θαλάσσια μπάνια των ατόμων με αναπηρίες από άλλους Νομούς της Πελοποννήσου. Εκείνο που ζήτησε από τον κόσμο είναι να προσέχει αυτούς τους μηχανισμούς αυτόματης πρόσβασης στη θάλασσα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ατόμων που τους χρειάζονται.
Ο Μανώλης Χαλούλος, αθλητής πινγκ πονγκ με αμαξίδιο και εκπρόσωπος του αθλητικού συλλόγου «Διαφοροζώ» επέμεινε στο πόσο σπουδαίο είναι τα άτομα με αναπηρίες να μπορούν να απολαμβάνουν τα θαλάσσια μπάνια τους χωρίς να χρειάζονται τη βοήθεια άλλων ανθρώπων.
«Δύο χρόνια τώρα έχει γίνει πιο εύκολη η ζωή μας», τόνισε και η Μαρία Δρακοπαναγιωτάκη, άτομο με αναπηρία, αναφερόμενη στον μηχανισμό που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στην πλαζ της Ανάστασης και επίσης ευχαρίστησε θερμά το Δήμο Καλαμάτας για την πρωτοβουλία του να εγκατασταθεί και δεύτερος μηχανισμός.
SEATRAC-XRHSTES-FILOXENIA-16-06-17.jpgΟ πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Μεσσηνίας, Θανάσης Ξυπόλητος, σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν είναι μόνο οι δύο αυτοί μηχανισμοί που έχουν βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες στην πόλη. Είπε ότι από το Δήμο και το δήμαρχο έχουν γίνει και γίνονται και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις.
SEATRAC-EGKAINIA-16-06-17.jpgΟ δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του υποσχέθηκε ότι το καλοκαίρι του 2018 θα μπει και τρίτος μηχανισμός σε πλαζ του Δήμου. Κατά τα άλλα, ευχαρίστησε θερμά το «Φιλοξένια» και τη «Διάπλαση» για τη συμβολή τους στην απόκτηση, εγκατάσταση και λειτουργία και του δεύτερου μηχανισμού αυτόματης πρόσβασης στη θάλασσα. Τέλος, απεύθυνε κάλεσμα στον κόσμο που έχει κινητικά προβλήματα και αναπηρίες να έρθει στην Καλαμάτα για τα θαλάσσια μπάνια του, υπογραμμίζοντας ότι η πόλη μπορεί να τους προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες τόσο στον ιατρικό όσο και στον ξενοδοχειακό τομέα.
Η εκπρόσωπος της περιφερειακής ομοσπονδίας και της συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, Αθανασία Καρούνου,  επίσης ευχαρίστησε το Δήμο και το δήμαρχο για τις πρωτοβουλίες αυτές, ενώ υπογράμμισε ότι ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αναπηρία ανέρχεται σε 80.000.000 άτομα και όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν εν δυνάμει επισκέπτες της πόλης εφόσον υλοποιούνται πρωτοβουλίες σαν τις συγκεκριμένες.
KALAMATA-SEATRAC-PINAKIDA-16-06-17.jpgΧαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Δημήτρης Βεργόπουλος, πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος της δημοτικής αρχής για τους μηχανισμούς αυτόματης πρόσβασης στη θάλασσα, καθώς και ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας και πρασίνου Γιάννης Αδαμόπουλος.
Τέλος χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του «Φιλοξένια» και της Grecotel Κωνσταντίνος Σιώκος, καθώς και ο εκπρόσωπος της «Διάπλασης» Νεκτάριος Γιαννόπουλος.
Στ.Μ.