Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 21:57

Όχι παράταση για την πολεοδομική της Βέργας, έφτασαν τις 107 οι ενστάσεις

Όχι παράταση για την πολεοδομική της Βέργας, έφτασαν τις 107 οι ενστάσεις

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΩΣ 
Επιμένει ο Δήμος Καλαμάτας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την πολεοδομική μελέτη της Παραλίας Βέργας, παρά τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η KalamataJournal και συγκεκριμένα αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες η έγκριση οριοθέτησης των ρεμάτων σε παραλιακούς οικισμούς, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, πρέπει να γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα ενώ στη Βέργα η έγκριση έχει γίνει με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Σε σημερινές της δηλώσεις η αρμόδια για τα πολεοδομικά θέματα αντιδήμαρχος, Παναγιώτα Ντίντα, ανακοίνωσε ότι η ανάρτηση της πολεοδομικής μελέτης ολοκληρώθηκε, ότι υποβλήθηκαν συνολικά 107 ενστάσεις και ότι τόσο η Κοινότητα της Βέργας όσο και η Διεύθυνση Πολεοδομίας κρίνουν πως ο κόσμος έχει ενημερωθεί και δεν χρειάζεται να δοθεί παράταση στην ανάρτηση…

NTINTA-PANAGIOTA-11-05-17.jpgΕιδικότερα η κ. Ντίντα σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά το τυπικό μέρος της διαδικασίας, έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα από το Δήμο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αλλά και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε από τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και θεωρούμε ότι, τελικά, μετά από τόσα χρόνια θα έχουμε αίσιο τέλος στη διαδικασία αυτή, στην έγκριση της πολεοδομικής μελέτης».
Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ
Η Kalamata Journal ρώτησε την αντιδήμαρχο αν μπορεί να δηλώσει κατηγορηματικά αν έχει γίνει σωστά η διαδικασία έγκρισης της οριοθέτησης των ρεμάτων και ανέφερε σχετικά: «Βεβαίως η αρμόδια υπηρεσία της Πολεοδομίας, η οποία έχει και την ευθύνη σύνταξης της μελέτης, με έχει διαβεβαιώσει ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες απαρέγκλιτα, δεν υπάρχει κανένα τυπικό πρόβλημα».
Σε ό,τι αφορά τις 107 ενστάσεις η κ. Ντίντα σημείωσε ότι «θα διαβιβαστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα έχει την πρώτη γνωμοδότηση και στη συνέχεια των ενστάσεων θα επιληφθεί το τοπικό ΣΥΠΟΘΑ, το κεντρικό ΣΥΠΟΘΑ, το υπουργείο και τελικώς η μελέτη θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».
Για τη μη παράταση της ανάρτησης η αντιδήμαρχος είπε: «Δεν θα δοθεί παράταση με δεδομένο ότι υπάρχει εκτίμηση της Τοπικής Κοινότητας Βέργας ότι υπήρξε επαρκέστατη ενημέρωση σε ό,τι αφορά τους δημότες και ιδιοκτήτες και ανάλογη αίσθηση έχει και η διεύθυνση Πολεοδομίας για το θέμα αυτό».
ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ
Τέλος, για τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον παραλιακό πεζόδρομο που προβλέπει η πολεοδομική μελέτη, η κ. Ντίντα δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά ζητήματα που έχουν αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες και κυρίως σε ό,τι αφορά τον παραλιακό πεζόδρομο θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι μια βασική ρύθμιση, που προβλεπόταν από την πολεοδομική μελέτη, που έχει αρχικά εγκριθεί από το 2005. Και βεβαίως είναι αντιληπτό ότι δεν θα μπορούσε σε αυτή τη φάση, στη φάση επικαιροποίησης της μελέτης που κάνει ο Δήμος Καλαμάτας, να καταργηθεί. Παρόλα αυτά ο Δήμος Καλαμάτας, κατά την άποψή μας, χειρίστηκε το θέμα όσο το δυνατόν καλύτερα με το δεδομένο ότι ουσιαστικά μετέθεσε τη χωροθέτηση του παραλιακού πεζοδρόμου πάνω στη ζώνη παραλίας, η οποία ούτως ή άλλως είναι θεσμοθετημένη με ΦΕΚ από την Κτηματική Υπηρεσία και δεν αλλάζει. Αυτό διευκολύνει σημαντικά τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια έξτρα ρυμοτόμηση πέρα από αυτή που προβλέπεται από τη ζώνη παραλίας και όπως είπα δεν αλλάζει γιατί είναι ήδη οριοθετημένη με ΦΕΚ».
Στ.Μ.