Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 11:41

Τρίτη φορά "συγχωροχάρτι" στην ανάδοχο του Μεγάρου Χορού…

ΔΙΑΣΠΑΣΤΗΚΕ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΚΑΡΗ 
«Παγώνει» και πάλι η διαδικασία έκπτωσης της αναδόχου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Χθες το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με εισήγηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δοθεί για τρίτη φορά «συγχωροχάρτι» στην κοινοπραξία, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτίριο, ιδιαίτερα για τους μηχανισμούς και τους αυτοματισμούς στη σκηνή, οι οποίοι είναι μονίμως απενεργοποιημένοι για λόγους ασφαλείας των εργαζομένων και καλλιτεχνών. Σημειώνεται ότι υπέρ του «παγώματος» της έκπτωσης έδειξε ότι τάσσεται ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Βασίλης Τζαμουράνης, ο οποίος όμως ανέφερε ότι η ανάδοχος θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα τηρήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών και αν διαπιστωθεί ότι αυτό παραβιάζεται τότε να αποφασιστεί άμεσα η έκπτωση χωρίς τη διάθεση άλλης πίστωσης χρόνου. Η αναφορά αυτή του διευθυντή αγνοήθηκε…

Το Δημοτικό Συμβούλιο πριν λίγους μήνες αποφάσισε, για δεύτερη φορά, να κηρυχθεί έκπτωτη η ανάδοχος. Όμως την περασμένη Πέμπτη το Τεχνικό Συμβούλιο Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου γνωμοδότησε ότι θα πρέπει να δώσει ο Δήμος μια ακόμη προθεσμία, 40 ημερών (συν τις ημέρες που το Μέγαρο θα λειτουργεί για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Χορού αλλά και για άλλες εκδηλώσεις που ενδεχομένως προγραμματιστεί να γίνουν εκεί), ώστε η ανάδοχος να αποκαταστήσει τα καταγεγραμμένα προβλήματα. Όπως είπε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Βασίλης Τζαμουράνης, στη συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβουλίου παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας, ο οποίος και ζήτησε τη συγκεκριμένη προθεσμία λέγοντας ότι θα ανταποκριθεί σε όλες τις παρατηρήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας και του γερμανικού εξουσιοδοτημένου οίκου TUVSUD για τα τεχνικά της σκηνής. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος είναι ο μόνος που μπορεί να πιστοποιήσει ότι πληρούνται οι προδιαγραφές στους μηχανισμούς και αυτοματισμούς της σκηνής, οι οποίες επιβάλλονται από τη σύμβαση του έργου. Και χωρίς πιστοποίηση της TUVSUDδεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει περαιωθεί το έργο.

Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, Σπυρίδων Στέφος, παραβρέθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επανέλαβε ότι μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Σεπτέμβρη θα έχει ανταποκριθεί στις παρατηρήσεις της TUVSUD και θα έχει πάρει και το πιστοποιητικό για την ασφάλεια των μηχανισμών και αυτοματισμών.

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ…
Σημειώνεται ότι ο Σπυρίδων Στέφος είναι ο νέος εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, όπως και ο εκπρόσωπος της μίας από τις εταιρίες που έχουν συστήσει την κοινοπραξία που έχει πάρει το έργο. Ο συγκεκριμένος λοιπόν ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι παρά τη συμμετοχή της εταιρίας του στην κοινοπραξία δεν γνώριζε ότι υπήρχαν προβλήματα με το έργο, διότι αυτό ουσιαστικά, όπως είπε, το είχε αναλάβει αποκλειστικά άλλη εταιρία της κοινοπραξίας. Έδωσε μάλιστα και το λόγο της τιμής του ότι δεν γνώριζε για τα προβλήματα στο έργο, σημειώνοντας ότι είχε άλλη εικόνα τόσο από τον πρώην εκπρόσωπο της κοινοπραξίας όσο και από τα δημοσιεύματα ότι το Μέγαρο είναι σε λειτουργία και πραγματοποιείται εκεί το Φεστιβάλ Χορού. Ανέφερε λοιπόν ότι αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση έκπτωσης κινητοποιήθηκε και μάλιστα μπήκε και στο έργο και έχει ξεκινήσει ήδη να αποκαθιστά οικοδομικά προβλήματα που υπάρχουν, ιδιαίτερα με την υγρομόνωση. Ο Σπυρίδων Στέφος τόνισε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα καταγεγραμμένα προβλήματα στο πόρισμα της TUVSUDσχετικά με τους μηχανισμούς και αυτοματισμούς της σκηνής μέσα στο καλοκαίρι εφόσον ήταν το κτίριο στη διάθεσή του, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει λόγω του Φεστιβάλ Χορού, το οποίο ξεκινάει απόψε.

ΕΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΛΛΑ...
Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, Βασίλης Τζαμουράνης, τόνισε ότι διαφαίνεται ότι η ανάδοχος κοινοπραξία έχει την πρόθεση να αποκαταστήσει τα προβλήματα στο έργο, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν τα πλήρη στοιχεία που θα τον έκαναν να πει ανεπιφύλακτα ότι πράγματι θα λυθούν τα θέματα. Σημείωσε ότι υπάρχει και σχετική δήλωση επιφύλαξης από την επιβλέπουσα του έργου, Αγγελική Μπουμποπούλου, η οποία όμως δεν είχε δοθεί στην αντιπολίτευση, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση ιδιαίτερα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη δήλωση έχει κομβική σημασία και επισημαίνει πολύ σοβαρά ζητήματα.

ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Επίσης ο Βασίλης Τζαμουράνης σημείωσε ότι ναι μεν ο εκπρόσωπος της αναδόχου αποδέχεται ότι θα εξασφαλίσει πιστοποίηση για τους μηχανισμούς και αυτοματισμούς της σκηνής, τόνισε όμως ότι η Τεχνική Υπηρεσία ζητάει την πιστοποίηση που προβλέπει η σύμβαση και όχι άλλη διαφορετικού επιπέδου. Ζήτησε λοιπόν, εφόσον δοθεί παράταση στην κοινοπραξία, να συμφωνηθεί ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τις συγκεκριμένες εργασίες που θα κάνει και εάν το χρονοδιάγραμμα παραβιαστεί να μπορεί ο Δήμος άμεσα να οριστικοποιήσει την έκπτωση.

ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της παράτασης και του «παγώματος» της έκπτωσης, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος δεν έχει να χάσει τίποτα ενώ, αντίθετα, αν προχωρήσει τώρα στην οριστικοποίηση της έκπτωσης θα μπει σε μια ατέρμονη δικαστική διαμάχη δεκαετίας με την κοινοπραξία, έχοντας μάλιστα εις βάρος του το γεγονός ότι δεν αποδέχτηκε τη γνωμοδότηση του ανωτάτου, όπως το χαρακτήρισε, τεχνικού συμβουλίου έργων για τη χορήγηση παράτασης στην ανάδοχο.

ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τάχθηκε υπέρ της οριστικοποίησης της έκπτωσης δίνοντας έμφαση σε όσα σημειώνει η δήλωση επιφύλαξης της επιβλέπουσας Αγγελικής Μπουμποπούλου. Ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι η δημοτική αρχή δίνει για δεύτερη φορά συγχωροχάρτι στην κοινοπραξία. Ωστόσο είναι η τρίτη φορά που δίνεται συγχωροχάρτι, η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 15 όταν και τότε ο δήμαρχος εισηγήθηκε την αναβολή της οριστικοποίησης της έκπτωσης της κοινοπραξίας, η δεύτερη τα Χριστούγεννα του 15 όταν με εισήγηση του δημάρχου το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε πίσω την πρώτη απόφαση για την έκπτωση της κοινοπραξίας και η τρίτη είναι τώρα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε λευκό, εκτίμησε όμως ότι ούτε αυτή τη φορά θα αντιμετωπιστεί το θέμα και τόνισε ότι οι ευθύνες είναι μεγάλες για την ανάδοχο κοινοπραξία, όπως επίσης ευθύνες ανέφερε ότι έχει και η δημοτική αρχή.

Την οριστικοποίηση της έκπτωσης ζήτησαν και οι επικεφαλής της «Αλλαγής» Θεόδωρος Μπρεδήμας και της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών» Μιχάλης Αντωνόπουλος.

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΙΖΟΝΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ
Τέλος σημειώνεται ότι η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας διασπάστηκε διότι ενώ ο Μανώλης Μάκαρης ψήφισε κατά της χορήγησης νέας παράτασης, ο σύμβουλος του Στάθης Σταματόπουλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της χορήγησης παράτασης και μαζί με εκείνον υπέρ ψήφισε και ο σύμβουλος Κώστας Γεωργακίλας. Αντίθετα ο Σταμάτης Μπεχράκης ψήφισε κατά, όπως ο Μανώλης Μάκαρης, δηλώνοντας όμως ότι το κατά είναι υπέρ της δημοτικής αρχής, διότι δείχνει στην κοινοπραξία ότι δεν έχει άλλα περιθώρια χρόνου.
Στ.Μ.