Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017 16:24

Απεργιακή κινητοποίηση στην Καλαμάτα την Κυριακή για το άνοιγμα των καταστημάτων

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 
Απεργιακή κινητοποίηση έχει διοργανώνει για αύριο, Κυριακή, στις 10:30 το πρωί, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, ενάντια στο νέο νόμο της κυβέρνησης που οδηγεί στην κατάργηση της Κυριακής αργίας με το άνοιγμα των καταστημάτων. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει από την Εθνική Τράπεζα της Αριστομένους και όπως τονίζει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του, «κανένας εμποροϋπάλληλος να μην πάει για δουλειά, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα! Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές»…

Επίσης το Συνδικάτο σημειώνει: «Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνεται στη δεύτερη αξιολόγηση και ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες εκτός όλων των άλλων μέτρων που "φορτώνει " στις πλάτες της εργατικής τάξης, δίνει και τη χαριστική βολή στη Κυριακάτικη Αργία. Ουσιαστικά γενικεύει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και αίρει όποιους περιορισμούς περιλάμβαναν προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ισοπεδώνει μια ιστορικά αιματοβαμμένη κατάκτηση της εργατικής τάξης από τον προηγούμενο αιώνα».
Ακόμη το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα τονίζει ότι «είναι καθήκον όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από κλάδο να υπερασπιστούν την Κυριακή αργία, να αγωνιστούν για τη νομοθετική κατοχύρωσή της, να μπει μπροστά το σύνθημα «κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές», καθώς και ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το νέο νόμο δίνει τη δυνατότητα για την λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές – πλην της δεύτερης του Αυγούστου - για τη χρονική περίοδο από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο σε τέσσερις περιοχές της χώρας. Ουσιαστικά όμως αίρονται συνολικοί περιορισμοί που υπήρχαν, όχι μόνο για τις τέσσερις περιοχές, αλλά συνολικά για όλη τη χώρα όπως δηλαδή τα τετραγωνικά μέτρα και η ιδιοκτησιακή μορφή των καταστημάτων που επιτρεπόταν να λειτουργούν τις άλλες Κυριακές πλην των οχτώ με σχετική απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη. Χωρίς υπερβολές ο νόμος ανοίγει διάπλατα τη πόρτα για τη πλήρη απελευθέρωση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές».
Τέλος το Συνδικάτο επισημαίνει: «Συμπορευόμαστε με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους μικρούς εμπόρους που έχουν συμφέρον να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των εργαζόμενων στον κλάδο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης η όποια είναι προς όφελος του κοινού εχθρού μας, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Ο μαρασμός και το λουκέτο είναι η φυσική εξέλιξη για αυτούς μπροστά και στη κυριαρχία των μονοπωλίων του κλάδου που μέσα από την κατάργηση της Κυριακής αργίας αυξάνουν το μερίδιο αγοράς ενώ εκείνοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και να επιβιώσουν.
Διεκδικούμε:
● Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
● Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, την Κυριακή αργία.
● Κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.
● Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
● Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές».