Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 18:31

Νίκας: Συκοφαντίες για τα σκουπίδια στο Δήμο Καλαμάτας

Νίκας: Συκοφαντίες για τα σκουπίδια στο Δήμο Καλαμάτας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΜΠΟΣΟ 
Συκοφαντίες χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τις αναφορές του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και δημάρχου Άργους-Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Καλαμάτα είναι αδικαιολόγητα υψηλό…

Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Καμπόσος υποστήριξε ότι ο Δήμος του πέτυχε τιμή για τη διαχείριση των απορριμμάτων ύψους περίπου 42 ευρώ τον τόνο, επισημαίνοντας ότι, αντίθετα, στο Δήμο Καλαμάτας η τιμή ανέρχεται στα 60 ευρώ για τη ίδια διαχείριση.

Απαντώντας σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας, έκανε την εξής έγγραφη δήλωση: Σχετικά με τον κατευθυνόμενο θόρυβο για τα σκουπίδια, τα τιμολόγια και όλα τα συναφή, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Για δημοσιεύματα σχετικά με διαγωνισμό διαχείρισης απορριμμάτων άλλων Δήμων (Άργους), δίνεται η παρακάτω πληροφόρηση:

1. Δεν υπάρχει κανένας σχετικός διαγωνισμός του εν λόγω Δήμου (Άργους), αναρτημένος στο διαδίκτυο («Διαύγεια»), πολύ περισσότερο, επικυρωμένος από τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Όταν γίνουν όλα αυτά, θα εκφράσουμε άποψη.

2. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην τοπική διαχείριση των απορριμμάτων παρά τα 11 εκατομμύρια ευρώ που μοιράσθηκαν σε Δήμους το 2015 (πλην Δήμου Καλαμάτας) γι' αυτό το σκοπό. Υπάρχουν μόνο λόγια, λαϊκισμός και συκοφαντίες για όσους διαφωνούν ή προσπαθούν.

3. Ο τρόπος οριστικής επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων για όλη την Ελλάδα είναι γνωστός και δοκιμασμένος: ΣΔΙΤ - κεντρική διαχείριση. Γνωστό επίσης είναι και το τιμολόγιο (40-45 € οι Δήμοι της Αττικής τώρα για τη χωματερή των Λιοσίων, 90 περίπου € η Δυτική Μακεδονία, 60-65 € η Ήπειρος κ.λπ. με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής).

4. Ο διεθνής διαγωνισμός προσωρινής διαχείρισης του Δήμου Καλαμάτας έδωσε μειοδότη, στον οποίο κατακυρώθηκε και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η τιμή ανάθεσης είναι 59,1 € και θα μειωθεί προοπτικά, αφού ο Δήμος μας άρχισε να παραλαμβάνει τα δικά του μηχανήματα διαχείρισης των απορριμμάτων.

5. Η θέση του Δήμου μας είναι υπέρ της Κεντρικής Διαχείρισης, υπέρ της συνεργασίας Δήμου, Περιφέρειας και Κυβέρνησης και υπέρ της συνεχούς βελτίωσης του υπάρχοντος εγκεκριμένου και νόμιμου διαγωνισμού ως της μοναδικής αξιοπρεπούς λύσης, χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι ο διαγωνισμός δεν έχει ζητήματα ή ότι δε θα μπορούσε να εμπεριέχει καλύτερους όρους.

6. Τελικά, τη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων θα τη δώσει ΜΟΝΟ η συνεργασία Δήμων, Περιφέρειας και Κυβέρνησης, στηριγμένη στη λογική και τη νομιμότητα και σε καμία περίπτωση ο λαϊκισμός, η διαστρέβλωση της αλήθειας, η συκοφαντία και ο θόρυβος. Αρκετά μ' όλα αυτά.

Η Καλαμάτα προσπαθεί, είναι πρωτοπόρος στην ανακύκλωση, δεν έχει χωματερή, κάνει προσωρινή διαχείριση, δεν αποτελεί αιτία για τα πρόστιμα που λαμβάνει η χώρα λόγω των χωματερών. Δε λύσαμε το πρόβλημα, ούτε μπορούμε μόνοι μας. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ, όμως, με πράξεις».