Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 19:27

Σκουρλέτης: Μέσα στο 2017 απλή αναλογική για Δήμους-Περιφέρειες

Σκουρλέτης: Μέσα στο 2017 απλή αναλογική για Δήμους-Περιφέρειες

ΝΕΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ 
Μέσα στο 2017 θα ψηφιστεί ο νόμος για τη θεσμική μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, η οποία περιλαμβάνει και τη εφαρμογή της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των πλειοψηφιών στους Δήμους και τις Περιφέρειες αλλά και την αποσύνδεση των εκλογών της αυτοδιοίκησης από τις ευρωεκλογές. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλοκαιρινή Ενημέρωση» της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Νίνα Κασιμάτη και Θάνο Σιαφάκα. Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, που σε γραπτή του δήλωση τόνισε ότι «για την Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί προτεραιότητα η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο δημόσιος διάλογος για την αλλαγή του Καλλικράτη. Ούτε η χώρα έχει άλλο χρόνο για χάσιμο ούτε η Αυτοδιοίκηση το παραμικρό περιθώριο να βάλει «σε δεύτερη μοίρα» τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας»…

Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, για το αν θα υπάρξουν αλλαγές στο χωροταξικό των Δήμων, για το αν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική, σημείωσε: «Είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και επιστημονικοί φορείς και εμπειρογνώμονες και στελέχη του υπουργείου. Έχει καταλήξει σε μία βάση η συζήτηση και συνεχίζουμε. Έχουμε μία εμπειρία από το 2010 με τον «Καλλικράτη». Πολλά πράγματα έμειναν σε επίπεδο διακήρυξης και δεν προχώρησαν, με καλές προθέσεις αλλά χωρίς πραγματικό περιεχόμενο, χωρίς βάση. Για παράδειγμα ο τομέας των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κράτος, την αποκεντρωμένη διοίκηση και τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης είναι ένα κουβάρι. Αυτό πρέπει να λυθεί. Αυτό είναι μία πάρα πολύ δύσκολη και επίπονη δουλειά. Θέλουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, δεν λέμε προφανώς ότι θα τα λύσουμε όλα από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά κάποια πράγματα που έχουμε δει από την ίδια τη ζωή που δεν προχωράνε, μπορούμε να τα απαντήσουμε.

Δεύτερον, ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης των ίδιων των δήμων. Να γίνει πιο Δημοκρατική η λειτουργία. Θα σας έλεγα το σύνθημά μας είναι όσο το δυνατόν περισσότερη λαϊκή συμμετοχή και δημοκρατία παντού. Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να ενισχύσουμε αυτό που ονομάζουμε αυθεντική έκφραση των συσχετισμών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα απλής αναλογικής, σε μία γνήσια απλή αναλογική. Έτσι λοιπόν, εμείς θέλουμε να γίνουν οι επόμενες εκλογές και η πρόθεσή μας είναι μέσα στο 2017 όλες αυτές οι αλλαγές να γίνουν νόμος του Κράτους. Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι δρομολογημένο να γίνουν τον Μάιο του 2019 μαζί με τις Ευρωεκλογές. Εμείς λέμε ότι δεν είναι καλό να συμπίπτουν οι ευρωεκλογές με τις Περιφερειακές και Δημοτικές. Συνεπώς θα τις αποσυνδέσουμε. Όπως δια νόμου είχαν αυτές οι ημερομηνίες ταυτιστεί έτσι θα αποσυνδεθούν. Προφανώς για να μην έχουμε θέματα και μειώσουμε την θητεία που διανύουμε λογικό είναι να το μεταφέρουμε μερικούς μήνες. Αυτά θα διευθετηθούν μαζί με την ψήφιση του νέου εκλογικού συστήματος».

ΠΑΤΟΥΛΗΣ
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ, η γραπτή του δήλωση-απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού έχει ως εξής: ««Σε αυτή την κρίσιμη για την Πατρίδα μας περίοδο, υποχρέωση όλων και πρώτα από όλα της Κυβέρνησης, είναι να διασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας και την ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, με πρώτη από όλες, τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Οι μεταρρυθμίσεις όμως απαιτούν σχέδιο , συναίνεση, συνεργασία και ειλικρινή διάλογο.

Έχουμε ως Κ.Ε.Δ.Ε. τονίσει επανειλημμένα ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα για τους Δήμους δεν είναι ούτε η απλή αναλογική, ούτε η ημερομηνία των εκλογών. Αλλά το πώς θα διασφαλίσουμε τη λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια στην καθημερινή μας λειτουργία, μέσω της αποκέντρωσης από το κεντρικό κράτος, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται, δεν είναι ούτε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε αν θα μετατεθεί η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, με νόμο που θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος του χρόνου, όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Το ζητούμενο είναι να μας καλέσει σε διάλογο και να μας παρουσιάσει τις προτάσεις της Κυβέρνησης για την αλλαγή του Καλλικράτη.  Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού  έχει ήδη παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις αναλυτικά.

Τον καλώ έστω και τώρα, να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης.

Ούτε η χώρα έχει άλλο χρόνο για χάσιμο ούτε η Αυτοδιοίκηση το παραμικρό περιθώριο να βάλει «σε δεύτερη μοίρα» τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ώριμη να συμβάλλει με εποικοδομητικές προτάσεις στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας.

Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει, άμεσα, ο δημόσιος διάλογος για την αλλαγή του Καλλικράτη, προκειμένου να μην χαθεί το στοίχημα της ανάπτυξης».

Στ.Μ.