Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 15:00

Νίκας: Έχουμε τον καλύτερο Βιολογικό – Σωματείο: Λύματα φεύγουν στη θάλασσα!

Νίκας: Έχουμε τον καλύτερο Βιολογικό – Σωματείο: Λύματα φεύγουν στη θάλασσα!

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΒΥΤΙΑ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Σε μια «βόλτα» στο Βιολογικό Καθαρισμό της Καλαμάτας, προκειμένου να τους δείξει ότι αυτός δουλεύει καλά, κάλεσε το πρωί τους δημοσιογράφους ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας. Εκεί, στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε και πάλι ότι ο βιολογικός λειτουργεί χωρίς να προκαλεί προβλήματα, είναι ο καλύτερος της Πελοποννήσου υποστήριξε και για μια ακόμη φορά κατήγγειλε ότι η δυσοσμία και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος προκαλείται από τους μεταφορείς λυμάτων με βυτία, που τα αδειάζουν στα κανάλια, τα ρέματα και τα ποτάμια. Ωστόσο αμέσως μετά, σε συνέντευξη Τύπου, το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας κατήγγειλε, για άλλη μια φορά, ότι εξαιτίας τις ανυπαρξίας επιστημονικού και εργοτεχνικού προσωπικού από το Βιολογικό Καθαρισμό τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες, όταν βρέχει, λύματα φεύγουν από τη δεξαμενή δευτεροβάθμιας επεξεργασίας και χύνονται στη θάλασσα!...

Φαίνεται ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας θορυβήθηκε από το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία» και του Γιάννη Σινάπη, σύμφωνα με το οποίο το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, διαπίστωσε ύστερα από έλεγχό του ότι η δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Παραλίας οφείλεται στην ατελή διαχείριση της λυματολάσπης.

Ο Δήμος λοιπόν κάλεσε στις 11 το πρωί τους δημοσιογράφους στο Βιολογικό Καθαρισμό, στον οποίο θα πήγαινε ο δήμαρχος. Πράγματι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε έντονη δυσοσμία και ο κ. Νίκας κάλεσε τους δημοσιογράφους να κρίνουν οι ίδιοι αν ο Βιολογικός λειτουργεί σωστά, λες και είναι ειδικοί επιστήμονες…

NIKAS-VIOLOGIKOS-07-09-17.gif
Ο δήμαρχος Καλαμάτας το πρωί στον Βιολογικό Καθαρισμό
Σε δηλώσεις που έκανε στον Βιολογικό Καθαρισμό ο κ. Νίκας επέμεινε ότι ο Βιολογικός, που τόνισε ότι αναβαθμίστηκε σχετικά πρόσφατα με χρηματοδότηση 5.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, λειτουργεί πολύ καλά και ειδικά για το θέμα της λυματολάσπης είπε ότι η επεξεργασία της γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται σχεδόν σε όλους τους Βιολογικούς της χώρας. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος έχει ετοιμάσει μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση της λυματολάσπης, τόνισε όμως ότι από την κυβέρνηση δεν έχει εγκριθεί χρηματοδότηση, αφήνοντας αιχμές και για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, για τον οποίο είπε ότι είχε επισκεφθεί πριν από χρόνια το Βιολογικό και είχε ενημερωθεί από τον ίδιο για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης της λυματολάσπης.

Ο κ. Νίκας επανέλαβε ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από τα λύματα που αδειάζουν τα βυτιοφόρα στις γύρω περιοχές. Ενημέρωσε ότι για την καταστολή αυτού του φαινομένου πραγματοποιήθηκε το πρωί στο γραφείο του σύσκεψη με εκπροσώπους της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

LYMATOLASPH-LAKKOS-07-09-17.gif
Λάκκος με λυματολάσπη του Βιολογικού, δίπλα στη Μονάδα
Επιπλέον ανήγγειλε ότι η ΔΕΥΑΚ θα πάρει απόφαση ώστε να μην δέχεται πλέον ο βιολογικός της Καλαμάτας λύματα με βυτία από άλλες περιοχές της Μεσσηνίας στις οποίες λειτουργούν Βιολογικοί Καθαρισμοί. Σχολίασε μάλιστα ότι δεν μπορεί να γίνονται εγκαίνια με γραβάτες, όπως είπε χαρακτηριστικά, μονάδων βιολογικών καθαρισμών, οι οποίοι όμως, αντί να λειτουργούν ολοκληρωμένα, στέλνουν τα βυτία με τα βοθρολύματα στην Καλαμάτα.

Τέλος ο κ. Νίκας ανέφερε ότι η επιστολή διαμαρτυρίας δεκάδων κατοίκων και φίλων της περιοχής για την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής για τον έλεγχο της κατάστασης. Είπε ότι η επιστολή αυτή θα αποσταλεί σε όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και αρχές, όπως επίσης ότι οι υπηρεσίες και αρχές αυτές θα ενημερώνονται από το Δήμο και για τα βυτία τα οποία δεν γίνονται δεκτά στον Βιολογικό, επειδή το μικροβιολογικό φορτίο τους είναι επάνω από τα όρια που μπορεί να επεξεργαστεί η μονάδα, ώστε να ελέγχεται που ακριβώς κατέληξε αυτό το περιεχόμενο μετά την απομάκρυνση από τον Βιολογικό.

KOUFALKOS-KREMMEZHS-07-09-17.gif
Παναγιώτης Κουφαλάκος και Γιώργος Κρεμμεζής
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, υπογραμμίστηκε, για μια ακόμη φορά, από τον πρόεδρο και τον γραμματέα, Παναγιώτη Κουφαλάκο και Γιώργο Κρεμμεζή αντίστοιχα, ότι εξαιτίας της ανυπαρξίας προσωπικού στον Βιολογικό Καθαρισμό τις απογευματινές και βραδινές ώρες δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία της μονάδας. Ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Οι ελλείψεις στο προσωπικό έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών, που κατά τα άλλα διαθέτει και ISO 9001 2008 και στην ομαλή λειτουργία του Βιολογικού. Έχουμε βαρεθεί να το καταγγέλλουμε. Ο Βιολογικός, λόγω έλλειψης επιστημονικού αλλά και εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού, δεν λειτουργεί σωστά σε εικοσιτετράωρη βάση που απαιτείται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία του περιβάλλοντος χώρου και για την προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου». 

Όπως εξήγησαν στη συνέχεια, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες και επειδή οι αυτοματισμοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά προβλήματα, όταν βρέχει και μαζί με τα λύματα φτάνουν στο Βιολογικό και μεγάλες ποσότητες ομβρίων υδάτων, η δεξαμενή δευτεροβάθμιας επεξεργασίας υπερχειλίζει και δεδομένου ότι δεν λειτουργούν τα ντεκάτερ ώστε να γίνεται καθίζηση τα λύματα φεύγουν και μέσω του αγωγού εξόδου καταλήγουν στη θάλασσα!
Στ.Μ.