Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 18:46

Διακόπτονται οι ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία, ενθουσιασμός για τα ευρήματα

ΓΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΟΧΩΡΙΤΕΣ 
Για δεύτερη χρονιά ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αριοχωρίου παρέθεσε γεύμα στους ανασκαφείς της Αρχαίας Θουρίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους ευχαριστήσει για το έργο που κάνουν, το οποίο θα αναδείξει την ευρύτερη περιοχή. Στο γεύμα ήταν φυσικά και η υπεύθυνη του αρχαιολογικού έργου στην Αρχαία Θουρία, Ξένια Αραπογιάννη, που ευχαρίστησε θερμά το Σύλλογο και δεν παρέλειψε να μιλήσει για το εξαιρετικό αποτέλεσμα των φετινών ανασκαφών, το οποίο έφερε στο φως την περιφέρεια της ορχήστρας του αρχαίου θεάτρου καθώς και την πρώτη σειρά των καθισμάτων της κερκίδας…

ARXAIA-THOURIA-THEATRO-ORXHSTRA-12-09-17.jpg
Αποκαλύφθηκε η περιφέρεια της ορχήστρας και η πρώτη σειρά καθισμάτων του Αρχαίου Θεάτρου της Αρχαίας Θουρίας
«Η ανασκαφική περίοδος μεθαύριο κλείνει. Φέτος αποκαλύψαμε όλη την περιφέρεια της ορχήστρας του Αρχαίου Θεάτρου και ένα μέρος, το κατώτερο μέρος, των κερκίδων με την πρώτη σειρά των καθισμάτων. Και νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό και πολύ συγκλονιστικό», δήλωσε η κ. Αραπογιάννη και συνέχισε εκφράζοντας την ικανοποίησή της: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη, βγήκε πολύ δουλειά, πολύ σημαντική δουλειά και ήδη έχει αρχίσει και φαίνεται πλέον το θέατρο, έχουμε την εικόνα του αρχαίου θεάτρου».

ARAPOGIANNH-XENIA-12-09-17.jpg
Ξένια Αραπογιάννη
Στη φετινή ανασκαφική περίοδο εργάστηκαν δύο αρχαιολόγοι και η Ξένια Αραπογιάννη, δέκα εργάτες και ένας αρχιτέκτονας, ενώ η υπεύθυνη του ανασκαφικού έργου σημείωσε ότι οικονομική υποστήριξη προσφέρθηκε «όπως πάντα από το Δήμο Καλαμάτας, από το ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για έργα ανάδειξης του Ασκληπιείου και ασφαλώς την κυριότερη στήριξη, τη μεγαλύτερη και την πλέον γενναιόδωρη, είχαμε από το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το οποίο μας συμπαραστέκεται, μας υποστηρίζει από την αρχή των ανασκαφών μας στην Αρχαία Θουρία και θεωρώ ότι χωρίς τη στήριξη του Ιδρύματος Καρέλια δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει αυτό το τεράστιο ανασκαφικό έργο».

Για την επόμενη ανασκαφική περίοδο, συνέχισε η κ. Αραπογιάννη, «ο σκοπός μας είναι να αποκαλυφθεί ολόκληρη η ορχήστρα και η σκηνή του Αρχαίου θεάτρου και βλέπουμε. Το παν είναι να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο και το απαραίτητο χρήμα».

Τέλος η τέως διευθύντρια της πρώην Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας σημείωσε ότι αυτές τις ημέρες ασφαλίζεται το έργο, «ήδη αυτή τη στιγμή παίρνουμε μέτρα προστασίας, καλύπτουμε τα αρχαία, βάζουμε στέγαστρα και παίρνουμε όλες τις δυνατές προφυλάξεις για την προστασία του μνημείου. Για την ανάδειξη θα μιλήσουμε όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές».

KARAMPELAS-PANTELHS-12-09-17.jpg
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αριοχωρίου, Παντελής Καράμπελας
Σε ό,τι αφορά το Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Αριοχωρίου, που διακρίνεται για την δραστηριότητά του, τη συλλογική δουλειά των μελών του, τις επιτυχημένες εκδηλώσεις του, ο πρόεδρός του, Παντελής Καράμπελας τόνισε ότι είναι χρέος για τον φορέα που εκπροσωπεί να εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το προσωπικό που υλοποιεί αυτό το τόσο σημαντικό έργο στην Αρχαία Θουρία. Και σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, ο Σύλλογος προσέφερε για δεύτερη φορά γεύμα στους εργαζόμενους στις ανασκαφές.

ARIOXORITES-GEYMA-12-09-17.jpg
Στο βάθος ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας για τη Δημοτική Ενότητα Άριος, Γιώργος Φάβας
Το γεύμα περιλάμβανε τοπικά εδέσματα, σαλάτες, ψητό κρέας, πατάτες,  τυρί και φυσικά εξαιρετικό κρασί.

Παραβρέθηκε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας για τη Δημοτική Ενότητα Άριος, Γιώργος Φάβας.
Στ.Μ.