Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 16:58

Γρ. Βάρφης: Μέγιστη η συμβολή του στην ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς

Ο Γρηγόρης Βάρφης πρώτος από δεξιά και τρίτος από αριστερά ο δήμαρχος Σταύρος Μπένος, σε σύσκεψη για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς, στις σκηνές όπου λειτουργούσε τότε το Δημαρχείο (φωτογραφία από το αρχείο της Kalamata Journal) Ο Γρηγόρης Βάρφης πρώτος από δεξιά και τρίτος από αριστερά ο δήμαρχος Σταύρος Μπένος, σε σύσκεψη για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς, στις σκηνές όπου λειτουργούσε τότε το Δημαρχείο (φωτογραφία από το αρχείο της Kalamata Journal)

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ 
Ο Γρηγόρης Βάρφης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 90 ετών και σήμερα οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, στην Αίγινα, είναι ένας από τους ανθρώπους που βοήθησαν τα μέγιστα την Καλαμάτα να ανασυγκροτηθεί μετά τους σεισμούς του 1986, η επέτειος των οποίων είναι αύριο. Ο Γρηγόρης Βάρφης ήταν Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης από το 1985 μέχρι το 1989 και ενώ δεν είχε καμία σχέση με την Καλαμάτα, έκανε τα πάντα για τη στήριξή της και ήταν η κινητήριος δύναμη ώστε η ΕΟΚ να προσφέρει αρωγή στην κατεστραμμένη πόλη. Ήταν φίλος του διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Γιώργου Κουρουπού, που αμέσως μετά τους σεισμούς ενημέρωσε το δήμαρχο Σταύρο Μπένο για τον φίλο του, που μέσα από το αξίωμά του θα μπορούσε να βοηθήσει την πόλη. Και ο δήμαρχος αμέσως κινητοποιήθηκε για να έρθει στην Καλαμάτα ο ευρωπαίος Επίτροπος, να ενημερωθεί για τις άμεσες ανάγκες και στη συνέχεια για το σχέδιο της ανασυγκρότησης…

Στην κηδεία παραβρέθηκε για τον τελευταίο χαιρετισμό προς τον Γρηγόρη Βάρφη και για να συλλυπηθεί την οικογένεια του ο Σταύρος Μπένος.

Για τον εκλιπόντα, που εκείνη την εποχή είχε πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, έκαναν δηλώσεις τόσο ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: ««Ο Γρηγόρης Βάρφης συνέδεσε το όνομά του με τα χρόνια ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνόδευσε με αποφασιστικότητα και τεχνογνωσία την Ελλάδα στην αρχή του ευρωπαϊκού της ταξιδιού», καθώς και ότι ανήκει στη γενιά των γνήσιων Ευρωπαίων οραματιστών.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε: «Αποχαιρετούμε με σεβασμό και αναγνώριση τον Γρηγόρη Βάρφη για την συμβολή του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδος, για την ένταξη της οποίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια υπήρξε ένας από τους βασικούς συντελεστές. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως Ευρωβουλευτής, υπηρέτησε το ευρωπαϊκό ιδεώδες και εκπροσώπησε την Ελλάδα με αξιοπρέπεια, αποτελεσματικότητα και ευθύνη».

Σημειώνεται ότι ο Γρηγόρης Βάρφης διετέλεσε επίσης εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Συντονισμού (1981 –1982), Υφυπουργός Εξωτερικών (1982 –1984) και Ευρωβουλευτής (1984 – 1985).
Στ.Μ.