Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 14:43

Αργεί και άλλο η μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών σε δημόσια κτίρια…

ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΡΕΧΟΥΝ… 
Ξεκίνησε και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη θα έχει ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, η μεταφορά της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών από το ιδιωτικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται στη μαρίνα της Καλαμάτας, στο Διοικητήριο της πόλης. Και πάλι όμως στο Διοικητήριο θα μείνουν κενά δεκάδες γραφεία ενώ άλλες δημόσιες υπηρεσίες συνεχίζουν να στεγάζονται σε ιδιωτικά κτήρια, επιβαρύνοντας με πολλές χιλιάδες ευρώ το δημόσιο ταμείο και τους φορολογούμενους. Κενοί χώροι υπάρχουν ακόμη στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου, στο κτιριακό συγκρότημα του Λιμεναρχείου και του Τελωνείου, στο κτίριο του Ινστιτούτου Ελαίας και αλλού…

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο οποίος όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, στα γραφεία που θα μείνουν κενά στο Διοικητήριο, μετά τη μεταφορά της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, θα μετακομίσουν Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που τώρα στεγάζονται σε ιδιωτικό κτιριακό συγκρότημα της οδού Αθηνών.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται ότι θα αργήσει να συμβεί, γιατί η Περιφερειακή Ενότητα θέλει να αναδιατάξει τις Υπηρεσίες της μέσα στο Διοικητήριο. Αυτό το έχει προαναγγείλει η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη πρόσφατα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όταν αποχωρήσει πλήρως ο Δήμος από το Διοικητήριο θα υπάρξει αναδιάταξη και των δικών μας γραφείων. Θα περιμένουμε να αποχωρήσει πλήρως ο Δήμος για να υπάρξει οριστική μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, γιατί ενδεχομένως και δικές μας υπηρεσίες να μετακινηθούν για λόγους συνοχής σε κάποιον άλλο όροφο».

Ο Δήμος Καλαμάτας αυτή τη στιγμή έχει αφήσει σε γραφεία του ισογείου του Διοικητηρίου και σε ένα γραφείο του 1ου ορόφου τη Διεύθυνση Πρόνοιας και όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Υπηρεσία αυτή θα μεταφερθεί στο νέο Δημαρχείο (παλιά Καρδιολογική Κλινική) μέχρι τις 10-15 Οκτώβρη.

Ο σχεδιασμός λοιπόν είναι πρώτα να φύγει και η Πρόνοια από το Διοικητήριο, να οριστικοποιήσει τότε η Περιφερειακή Ενότητα την αναδιάταξη των Υπηρεσιών της μέσα στο κτίριο και μετά να πάει στο Διοικητήριο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εφόσον όμως εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν την ασφάλεια του χώρου και την επάρκεια των χώρων.

Μεγάλοι κενοί χώροι υπάρχουν στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου, επί χρόνια μάλιστα. Εκεί σχεδιάζεται να μεταφερθούν οι Υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, που επίσης στεγάζονται σε ιδιωτικό κτίριο.

Κενό έχει μείνει επίσης το κτίριο του ΣΔΟΕ, στο Λιμάνι της Καλαμάτας, δίπλα στο Τελωνείο. Εκεί πιθανότατα θα μεταφερθούν οι Υπηρεσίες της πρώην Κτηματικής Υπηρεσίας. Δεν είναι όμως και βέβαιο, διότι ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να διεκδικήσει το κτίριο όπως διεκδικεί το κτίριο των Λιμενεργατών.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο του Ινστιτούτου Ελαίας, υπήρχε ένας σχεδιασμός να μεταφερθεί εκεί η Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο Καλαμάτας. Όμως τόσο ο Οργανισμός που έχει στην κυριότητά του το κτίριο, «Δήμητρα», δεν δέχεται να παραχωρήσει χώρους όσο και η Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο δεν έχουν διάθεση να φύγουν από το ιδιωτικό κτήριο στο οποίο στεγάζονται οι Υπηρεσίες τους.
Στ.Μ.