Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 21:50

Το σκάνδαλο του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας»

Το σκάνδαλο του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας»

ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Σκάνδαλο χαρακτηρίζει το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Κώστας Μιχαλόπουλος. Το σκάνδαλο εντοπίζεται όχι τόσο στις διαδικασίες επιλογής των απασχολουμένων, τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος, αλλά στο γεγονός ότι σοβαρά κενά στους Δήμους καλύπτονται με συμβασιούχους αντί για μόνιμο προσωπικό, όπως και ότι το πρόγραμμα υλοποιείται από μια μη κυβερνητική οργάνωση και όχι από φορέα που λογοδοτεί στο λαό.

Σε γραπτή του τοποθέτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Μιχαλόπουλος τονίζει: «Άγριος καβγάς ξέσπασε τις τελευταίες μέρες με την ανακοίνωση των επιλεγέντων εργαζόμενων για τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Από τη μια έχουμε έντονες διαμαρτυρίες από μη επιλεγέντες εργαζόμενους οι οποίοι κάνουν λόγο για μεροληπτικές επιλογές, καθώς και καταγγελίες από συμπράττοντες φορείς για τον ίδιο λόγο. Από την άλλη ο φορέας επιλογής «δρόμοι της ελιάς» δια του προέδρου του αρνείται τα πάντα και δηλώνει ότι η επιλογή ήταν αδιάβλητη. Κάνει δε λόγο για ανυπόστατες συκοφαντίες.
Όπως διαβάσαμε στις τοπικές εφημερίδες στην υπόθεση ενεπλάκει και ο εισαγγελέας και ερευνά τις καταγγελίες.
Εμείς δεν πρόκειται να εμπλακούμε με οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση αυτή ούτε είναι δουλειά μας να ερευνήσουμε την βασιμότητα των καταγγελιών.
Αν αποφασίσουμε σήμερα να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό είναι το ότι με αφορμή το σάλο που ξέσπασε θα θέλαμε να τοποθετήσουμε και μέσω του τύπου αυτή τη φορά όπως τοποθετηθήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο και να δηλώσουμε ότι σκάνδαλο εμείς σαν παράταξη θεωρούμε το ίδιο το πρόγραμμα και όχι τις όποιες στρεβλώσεις κατά την εφαρμογή του. Και εξηγούμαστε.
Δεν είναι σκάνδαλο όταν οι δήμοι και άλλα νομικά πρόσωπα έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό σε βαθμό να μην μπορούν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν, να μην προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, αλλά να προσπαθούν να λειτουργήσουν με εργαζόμενους 5μηνης  διαρκείας. Αυτό μπορεί να βοηθάει το κράτος να κρύβει σε ένα βαθμό το πρόβλημα της ανεργίας, αφού έχει την δυνατότητα για μια θέση εργασίας να διαγράψει από τις λίστες ανεργίας 3 ανέργους μέσα σε ένα χρόνο, σε τίποτα όμως δεν βοηθάει ούτε τις υπηρεσίες να λειτουργήσουν, ούτε τους εργαζόμενους να λύσουν βιοποριστικά τους προβλήματα. Είναι κατανοητό πιστεύουμε ότι μέχρι να προσαρμοστεί ένας εργαζόμενος, να εξοικειωθεί με το αντικείμενο της δουλειάς του έρχεται η απόλυση. Άλλωστε ένας εργαζόμενος με εργασιακό μέλλον 150 ημερών πόσο μπορεί να αγαπήσει τη δουλειά του και να δείξει ενδιαφέρον για αυτή, με τα 3.000 περίπου ευρώ που είναι η αμοιβή τους για την 5μηνη εργασία θα πρέπει να ζήσουν όλο το χρόνο αφού για να διεκδικήσουν ξανά ένταξη σε πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης πρέπει υποχρεωτικά τους υπόλοιπους 7μήνες του χρόνου να είναι άνεργοι. Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι θα πρέπει να ζήσουν με 260€ το μήνα περίπου.
Το δεύτερο σκάνδαλο του προγράμματος είναι η πρόνοια του, η επιλογή του προσωπικού να γίνει από κάποια ΜΚΟ κάποιο σύλλογο που θα επιλεγεί( στην περίπτωση μας οι «δρόμοι της ελιάς») και μάλιστα έναντι αδράς αμοιβής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα το 5% του συνολικού, προϋπολογισμού διατίθεται στια διάφορες οργανώσεις που θα κάνουν την επιλογή του προσωπικού. Αυτό σε αριθμούς σημαίνει ότι ο φορέας επιλογής για κάθε έναν προσλαμβανόμενο θα εισπράττει 150€. Έτσι λοιπόν στη Μεσσηνία οι «οι δρόμοι της ελιάς» για τη διαδικασία επιλογής προσωπικού θα βάλλουν στο ταμείο τους περίπου 100.000€! καλό ποσό για τους καιρούς που περνάμε. Όπως βλέπετε «λεφτά υπάρχουν». Για κάποιους βέβαια.
Και εδώ επαναφέρουμε το ερώτημα που πέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη σχετική συζήτηση. Γιατί να μην έκανε την επιλογή μια διαπαραταξιακή επιτροπή στον κάθε δήμο; Θα ήταν λιγότερο φερέγγυα από τους φορείς που επελέγησαν;
Στο κάτω-κάτω οι παρατάξεις λογοδοτούν στον λαό που τις εξέλεξε. Οι φορείς αυτοί σε ποιόν λογοδοτούν; Εμείς βεβαίως είμαστε αντίθετοι στην 5μηνη εργασία όπως και σε κάθε σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Όμως κρίνοντας με τα δικά τους κριτήρια ρωτάμε. Σκεφθήκατε ποτέ πόσους επιπλέον 5μηνίτες θα εξασφαλίζατε αν την αμοιβή που δώσατε στο φορέα επιλογής τη διαθέτατε για πρόσληψη πρόσθετων εργαζομένων;
Ε! Λοιπόν θα είχαν εξασφαλίσει οι ενδιαφερόμενοι φορείς πάνω από 30 εργαζόμενους για 5μηνη δουλειά και στο κάτω-κάτω τα χρήματα αυτά θα ήταν εργατικό εισόδημα και θα κάλυπτε λαϊκές ανάγκες. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε για αυτούς που μας κυβερνούν και αποφασίζουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από την κατάσταση αυτή. Τα κόμματα της εξουσίας που αποφάσισαν και προωθούν τέτοια προγράμματα ένα και μόνο στόχο έχουν. Να απαξιώσουν και να εξευτελίσουν την ανθρώπινη εργασία. Οι δήμοι και τα διάφορα νομικά πρόσωπα είναι συνυπεύθυνοι στο βαθμό που δεν αντιδρούν, που ανέχονται και υποτάσσονται σε αυτή την κατάσταση.
Δεν είναι πιστεύουμε μακριά η μέρα που οι δήμοι αποψιλωμένοι εντελώς από προσωπικό θα καταφεύγουν σε εργολάβους και για τις πιο βασικές λειτουργίες του, για κάθε έργο από το πιο μεγάλο ως το πιο μικρό, που θα λειτουργούν σαν δημοπρατήριο που θα συνωστίζονται κάθε είδους εργολάβοι αναλαμβάνοντας τα πάντα».