Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 15:59

Λίντα Καπετανέα: Θα "ανοίξω" το Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα

Λίντα Καπετανέα: Θα "ανοίξω" το Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ 
Ενίσχυση του εκπαιδευτικού τομέα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την πραγματοποίηση σεμιναρίων χορού στη διάρκεια όλη της χρονιάς και με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων και χορευτών από το εξωτερικό, καλύτερο άνοιγμα της διοργάνωσης στους κατοίκους της πόλης με χορευτικά εργαστήρια, διεύρυνση των συνεργασιών που θα ενισχύσουν την προοπτική του Φεστιβάλ, είναι τα θέματα στα οποία εστιάζει ο σχεδιασμός της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας, Λίντας Καπετανέα, η παρουσίαση της οποίας έγινε το μεσημέρι από τον δήμαρχο,  Παναγιώτη Νίκα και την πρόεδρο της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη. Η Λίντα Καπετανέα έδειξε ότι έχει αληθινή διάθεση να δουλέψει για την ανάπτυξη του θεσμού του Φεστιβάλ αν και η αναφορά της ότι «είμαι ενεργή χορεύτρια και χορογράφος και δασκάλα και συνεχίζω να είμαι και θα συνεχίσω να είμαι» μπορεί να έχει και διπλή ανάγνωση αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι δύο προηγούμενες καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ έχουν παραιτηθεί…

Λόγω του θεσμικού πλαισίου η Φάρις δεν έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει καλλιτεχνικό διευθυντή για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτα για ικανό χρονικό διάστημα. Και η Λίντα Καπετανέα λοιπόν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση μόνο για το επόμενο, 24ο Διεθνές Φεστιβάλ. Απαντώντας σε ερώτηση της KalamataJournalγια το αν το γεγονός ότι η σύμβασή της αφορά μόνο την προσεχή διοργάνωση αλλά και αν η παραίτηση των δύο προηγούμενων καλλιτεχνικών διευθυντριών δεν της επιτρέπουν να κάνει ένα σχεδιασμό με σχετικά μακριά προοπτική σημείωσε: «Ξεκινάω για να τελειώσω το Φεστιβάλ αυτής της χρονιάς και με το όνειρο να συνεχίσω τη δουλειά μου. Ακόμα και αν δεν τη συνεχίσω θα μιλήσω με την επόμενη διευθύντρια ή τον επόμενο διευθυντή ώστε να συνεχιστεί αυτό. Ένα θετικό είναι ότι είμαι ενεργή χορεύτρια και χορογράφος και δασκάλα και συνεχίζω να είμαι και θα συνεχίσω να είμαι. Συνεργάζομαι με πάρα πολλά Φεστιβάλ. Βλέπω πως λειτουργούν, βλέπω τι γίνεται στο εξωτερικό, βλέπω τι γίνεται στην Ελλάδα και θα προσπαθήσω να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερες συνεργασίες για να μπορέσει το Φεστιβάλ όχι μόνο να παραμείνει αλλά και να συνεχιστεί είτε με εμένα είτε με κάποιον άλλο».

KAPETANEA-NIKAS-MPELOGIANNH-.jpgΑναφερόμενη στο κλίμα που συνάντησε στην Καλαμάτα, στο Δήμο και στη Φάρις η κ. Καπετανέα σημείωσε ότι «από την αρχή αισθάνομαι ότι έχω μπει σε μια οικογένεια και αυτό είναι πολύ καλό για μένα γιατί μπορώ ελεύθερα και με θάρρος να πω τις ιδέες μου».

Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό της για το θεσμό ανέφερε κ. Καπετανέα: «Σε αυτό που θα εστιάσω φέτος και που θέλω να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια είναι ότι θα δώσω σημασία τόσο στις παραστάσεις όσο και στο εκπαιδευτικό κομμάτι του Φεστιβάλ. Θα καλέσω ομάδες από το εξωτερικό και θέλω να έρθουν και χορευτές από το εξωτερικό για να κάνουν σεμινάρια. Θέλω να ανοίξει το Φεστιβάλ λίγο περισσότερο για τους κατοίκους της πόλης, της Καλαμάτας, που σημαίνει ότι ίσως να ξεκινήσει, παρόλο που το Φεστιβάλ είναι δύο εβδομάδες, λίγο πιο νωρίς με διάφορα εργαστήρια έτσι ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για να υποδεχθεί τη διοργάνωση. Για την επόμενη χρονιά, μετά το (επόμενο φεστιβάλ) Φεστιβάλ, την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2018-19, θα συνεχιστούν μικρά σεμινάρια ώστε να μην είναι ένα Φεστιβάλ μόνο δύο εβδομάδων, να είναι ένα φεστιβάλ ολόκληρης της χρονιάς με μικρά εργαστήρια. Έχουμε μιλήσει ήδη για τον προϋπολογισμό. Έχω ξεκινήσει ήδη να μιλάω με ομάδες του εξωτερικού γιατί αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κλείσουμε, ήδη έχουμε αργήσει πολύ. Εννοείται ότι θα δω παραστάσεις πολλές για συνεργασίες με ομάδες της Ελλάδας».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, καλωσόρισε και συνεχάρη τη Λίντα Καπετανέα, σημείωσε ότι ο Δήμος είναι ευχαριστημένος «γιατί η κοινότητα του χορού στην πατρίδα μας άκουσε τη συγκεκριμένη επιλογή με μεγάλη ευχαρίστηση» και τόνισε ότι «εμείς θα της δώσουμε κάθε βοήθεια. Μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Τα οικονομικά δεδομένα όσον αφορά το 2018 θα είναι τουλάχιστον τα ίδια με τα οικονομικά δεδομένα του 2017. Μπορεί να κάνει τις συνεννοήσεις που νομίζει σε διεθνές επίπεδο. Είναι απολύτως ελεύθερη να κάνει τις επιλογές που η ίδια νομίζει και ασφαλώς θα κριθεί και από εσάς και από εμάς και από τη κοινή γνώμη γι΄ αυτές τις επιλογές».

Η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, ευχήθηκε στη Λίντα Καπετανέα «καλή επιτυχία» και «καλή δύναμη», σημείωσε ότι η συνεργασία τους έχει ήδη ξεκινήσει και πως «είμαι πολύ χαρούμενη γιατί είμαστε σε πολύ κοινό δρόμο σκέψης». Είπε επίσης ότι «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ένα τέτοιο ταλέντο έχει ξεπηδήσει από τη Μεσσηνία. Η πρώτη μέρα της συνεργασίας έδειξε ότι είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο».
Στ.Μ.