Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 22:03

"Οι δήμαρχοι δε θα μετατραπούν σε απεργοσπαστικά όργανα καμίας κυβέρνησης" για την αξιολόγηση

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Απορρίπτει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων, σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει προσδιοριστεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε σύσκεψη που είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, για το θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού της αυτοδιοίκησης…

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου,  Γιώργος Πατούλης, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει ξεκάθαρη θέση. Λέει ναι στην αξιολόγηση, αλλά όχι σε ένα σύστημα το οποίο δεν έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες και στα δεδομένα των δήμων».

«Η αξιολόγηση που επιχειρεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ουσιαστικά αποτύχει στη πράξη και για το λόγο αυτό την απορρίπτουμε. Είναι αναγκαίο να υπάρξει συνάντηση με την κ. Γεροβασίλη προκειμένου να τεθεί το αίτημα της εφαρμογής ενός ρεαλιστικού και προσαρμοσμένου στις ανάγκες τις Αυτοδιοίκησης συστήματος αξιολόγησης».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «αποτελεί θέμα δημοκρατίας η μη πρόσκληση της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε διάλογο πριν από την κατάρτιση του συστήματος αξιολόγησης. Είναι τουλάχιστον απαξιωτικό αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να μας απαντήσει γιατί το έπραξε. Επίσης θα πρέπει να μας δοθεί μια ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα γιατί δε συνεχίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η λειτουργία της επιτροπής που είχε συσταθεί για τη θεσμοθέτηση ειδικού συστήματος αξιολόγησης στην Αυτοδιοίκηση».

Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα της κινητικότητας στην Αυτοδιοίκηση και στη Δημόσια Διοίκηση. Όπως επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές, το υπάρχον σύστημα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν επιτρέπεται η μετακίνηση προσωπικού από τη Δημόσια Διοίκηση προς την Αυτοδιοίκηση, αλλά μόνο το αντίθετο. Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς το προσωπικό έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δήμου». 

Πάντως ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας και σε αυτό το θέμα έχει διαφοροποιηθεί από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και σε δηλώσεις που έκανε πρόσφατα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι προτιμότερη η κακή αξιολόγηση, παρά η ανυπαρξία αξιολόγησης. Η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί, διότι είναι υποχρεωτική και από το νόμο και από τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ως Δημοτική Αρχή, η αξιολόγηση να είναι αντικειμενική, διότι μπορεί να τιναχθεί στον αέρα κάθε διαδικασία αξιολόγησης όταν, ως παράδειγμα, λάβουν όλοι άριστα. Τότε οδηγούμαστε στη μη αξιολόγηση».