Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 16:14

Αντιπολίτευση: Δεν μπορεί να είναι οι αναπλάσεις στο κέντρο μόνιμη προτεραιότητα

ΝΙΚΑΣ: ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΠΑΝΤΟΥ 
Την οριζόντια και κάθετη διαφωνία σύσσωμης, σχεδόν, της αντιπολίτευσης συνάντησε η εισήγηση της δημοτικής αρχής για νέες αναπλάσεις στο κέντρο της Καλαμάτας (Κολοκοτρώνη, Σφακτηρίας, Αναπλιώτη, Καπετάν Κρόμπα), με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Οι αντιπολιτεύσεις που διαφώνησαν τόνισαν ότι κάποια στιγμή η δημοτική αρχή πρέπει να στρέψει το βλέμμα της και έξω από το κέντρο της πόλης. Ο δήμαρχος ωστόσο απάντησε ότι το κέντρο παράγει και πρέπει να υποστηρίζεται και τόνισε ακόμη ότι η Αριστομένους θα γίνει ο πρώτος εμπορικός δρόμος της Πελοποννήσου…

Την εισήγηση έκανε η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα. Η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ανέρχεται στα 408.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει οικονομική συμμετοχή και από το Δήμο, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις ανάπλασης στις οδούς Κολοκοτρώνη, Σφακτηρίας, Αναπλιώτη, Καπετάν Κρόμπα, καθώς και αναβάθμιση της παιδικής χαράς στο καλυμμένο τμήμα του Νέδοντα βόρεια του Αναψυκτηρίου.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι στην Καλαμάτα υπάρχουν και άλλες περιοχές εκτός από το κέντρο, οι οποίες μάλιστα ασφυκτιούν από τα προβλήματα, όπως είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να στραφεί και σε αυτές το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής. Ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε ενδεικτικά στην περιοχή της Ράχης, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει εκεί μια παρέμβαση που να κουμπώνει με την προηγούμενη που είχε γίνει επί δημαρχοντίας Γιώργου Κουτσούλη.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, σχολίασε από την πλευρά του ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει την πολιτική των παρεμβάσεων στη βιτρίνα της πόλης, αφήνοντας τις γειτονιές στην τύχη τους. Όπως τόνισε, το 90% του προϋπολογισμού του Δήμου πηγαίνει στη βιτρίνα της πόλης.

Ο εκπρόσωπος της «Αλλαγής» Γιάννης Χριστόπουλος, ανέφερε ότι το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με το οποίο θα γίνουν οι αναπλάσεις στο κέντρο αφήνει το περιθώριο και για άλλες επιλογές, όπως έργα ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων. Ο δημοτικός σύμβουλος τόνισε ότι ο Δήμος πληρώνει 50.000 ευρώ το Δήμο για την ενέργεια που καταναλώνεται από τις σχολικές μονάδες, ποσό πολύ σημαντικό που όμως ένα σημαντικό ποσοστό του θα μπορούσε να εξοικονομηθεί εφόσον ο Δήμος αξιοποιούσε το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για τέτοιες παρεμβάσεις. Επιπλέον είπε ότι η δημοτική αρχή χύνει κροκοδείλια δάκρυα όταν αναφέρεται στην ανάγκη της περιφερειακής ανάπτυξης αλλά τα χρήματα τα ρίχνει στη βιτρίνα της πόλης.

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών» Μιχάλης Αντωνόπουλος ήταν ο μόνος από την αντιπολίτευση που υπερψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, σχολίασε ωστόσο ότι η δημοτική αρχή δεν έχει πλάνο στις παρεμβάσεις που κάνει στην πόλη.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Αλούπης, είπε ότι το πρόγραμμα αυτό του Πράσινου Ταμείου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για παρεμβάσεις στην περιφέρεια του Δήμου, στις Δημοτικές Ενότητες, κάτι όμως για το οποίο η δημοτική αρχή λέει ότι δεν ισχύει. Ο επίσης ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βγενής είπε ότι με το πρόγραμμα αυτό δίνεται μια ευκαιρία υλοποίησης παρεμβάσεων βελτίωσης της προσβασιμότητας σε άτομα με κινητικά προβλήματα σε όλο το μήκος και πλάτος της πόλης.

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, απάντησε ότι η δημοτική αρχή είναι υπερήφανη για την προσπάθεια που έχει κάνει για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης και μάλιστα τόνισε ότι η βελτίωση είναι μεγάλη και πως αυτό αποδεικνύεται από τις εντυπώσεις των χιλιάδων επισκεπτών της Καλαμάτας.

Επίσης ο κ. Νίκας μίλησε για προσπάθεια μηδενισμού του έργου που γίνεται στο Δήμο για το κοινό καλό από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακόμη ο δήμαρχος ανέφερε ότι το 30% των πελατών των καταστημάτων στο κέντρο της πόλης αντιστοιχεί σε επισκέπτες και πως είναι κρίσιμο ζήτημα η βελτίωση αυτού του παραγωγικού κομματικού της πόλης.

Τέλος ο κ. Νίκας τόνισε ότι η δημοτική αρχή πραγματοποιεί σημαντικά έργα σε όλη την πόλη και το Δήμο και αναφέρθηκε στο νέο Δημαρχείο, στο καινούργιο Β΄ ΚΑΠΗ, στον ποδηλατόδρομο στον Άρι, σε μεγάλο έργο που θα γίνει στην οδό Πλαστήρα μέχρι τον Κορδία κ.ά Κλείνοντας σχολίασε ότι δεν αρκεί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να διαφωνούν με τη δημοτική αρχή αλλά πρέπει να φέρνουν και τις δικές τους προτάσεις για να αξιολογούνται.
Στ.Μ.