Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 00:35

H Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών έρχεται να ζωγραφίσει στην Καλαμάτα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣΗ+ 
Δεκαπέντε φοιτητές και τελειόφοιτοι του Α’ εργαστηρίου ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας θα φιλοξενηθούν στην Καλαμάτα, από τις 5 έως τις 12 Νοέμβρη, προκειμένου να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν έργα που αφορούν την πόλη σε ένα ανοιχτό εργαστήριο. Πρόκειται για μια συνεργασία του Εικαστικού Εργαστηρίου της Φάρις και του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, με την ΑΣΚΤ της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος Πρόσθεση+…

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις αποφάσισε ομόφωνα, το μεσημέρι της Πέμπτης, τη φιλοξενία των δημιουργών της ΑΣΚΤ, με κόστος 12.450 ευρώ.

Όπως ενημέρωσε το συμβούλιο ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης, η φιλοξενία αυτή αποτελεί τη β’ φάση του προγράμματος Πρόσθεση+. Η α’ φάση πραγματοποιήθηκε την Άνοιξη, με επίσκεψη σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου της Φάρις στην ΑΣΚΤ. Τότε οι σπουδαστές της Φάρις είχαν τη μοναδική ευκαιρία να μπουν στα εργαστήρια της ΑΣΚΤ, να ακούσουν τους καθηγητές της Σχολής και να δουν τους φοιτητές να δημιουργούν.

Ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι τα έργα που θα δημιουργήσουν οι φοιτητές και τελειόφοιτοι της ΑΣΚΤ κατά τη φιλοξενία τους στην Καλαμάτα θα εκτεθούν για ένα μήνα, από τις 11 Νοέμβρη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας. Κάθε καλλιτέχνης θα δημιουργήσει δύο έργα και το ένα θα το δωρίσει στη Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία με τη σειρά της θα διαθέσει μερικά στο Δήμο για να εκτίθενται στο νέο Δημαρχείο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος στις 10 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας σχετικά με το Α’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της Φάρις τόνισε ότι πρόκειται για μια δράση με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που θέλει να καταδείξει τη σχέση του Εργαστηρίου με την ΑΣΚΤ, τον κορυφαίο θεσμό εικαστικής εκπαίδευσης στη χώρα. Επίσης σημείωσε ότι με το πρόγραμμα αυτό θα δοθεί η ευκαιρία στον κόσμο της Καλαμάτας που ενδιαφέρεται να γνωρίσει την εικαστική τέχνη εν τω γίγνεσθαι σε μια πραγματική της μορφή.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις επαίνεσαν τον κ. Λαμπρινίδη για τη συγκεκριμένη δράση, μπήκε όμως το θέμα, ιδιαίτερα από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, Μιχάλη Αντωνόπουλο και Τάσο Πολυχρονόπουλο, της αναγκαιότητας απόκτησης ενός καταλληλότερου χώρου για τη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης, φυσικά μαζί με την ανάγκη για τη στελέχωσή της ώστε να λειτουργεί χωρίς διακοπές αλλά και για την υποστήριξή της ώστε να διοργανώνει περισσότερες από μία ή δύο σημαντικές καλλιτεχνικές εκθέσεις το χρόνο.
Στ.Μ.