Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2017 12:40

Ο Δήμος παραβιάζει συστηματικά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας…

Ο Δήμος παραβιάζει συστηματικά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας…

ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΕΔΟΝΤΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΔΕΙΑΣΕΙ… 
Ενώ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε ο Δήμος για την ακύρωσή του, επιβάλλει την αυστηρή προστασία του Νέδοντα, τον οποίο χαρακτηρίζει ως Περιβαλλοντικό Πάρκο, ο Δήμος Καλαμάτας κάνει το εντελώς αντίθετο. Ξεκίνησε να φτιάχνει σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών όλου του Δήμου, ξεκινάει λίγο πιο κάτω από τα όρια του Περιβαλλοντικού Πάρκου να φτιάχνει ανοιχτό θέατρο, ενώ άρχισε και τη δημιουργία του νέου φυτωρίου του Δήμου, στο χώρο όπου λειτουργούσε το εργοτάξιο του Μορέα, κάτω από τη γέφυρα της περιμετρικής οδού. Το φυτώριο μπορεί να είναι η ηπιότερη από τις παρεμβάσεις, αν αθροίσει όμως κανείς όλα τα παραπάνω μπορεί να μιλήσει για συστηματική παραβίαση του Γ.Π.Σ. Και όλα αυτά ενώ ο Νέδοντας δεν είναι οριοθετημένος, αν και η δημοτική αρχή λέει ότι είναι αλλά ποτέ δεν έχει παρουσιάσει την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την απόφαση της οριοθέτησης…

«Για το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, που αποτελεί «την περιοχή εξόδου της χαράδρας … και την είσοδο του ποταμού στον χώρο του αστικού συγκροτήματος», σημειώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην 1242/2016 απόφασή του, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δίνει τις κατευθύνσεις για την «εξυγίανση και αξιοποίηση» της περιοχής, «που διατίθεται για την πόλη και δραστηριότητες ήπιας αναψυχής», καθώς και για τη σύσταση οργανισμού διαχείρισης και λειτουργίας του πάρκου του Νέδοντα.

Στο Γενικό Πολεοδομικό επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση και προσωρινά η διατήρηση του πεδίου βολής και αυτό επειδή η μετεγκατάστασή του σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα κρίνεται ιδιαίτερα δυσχερής.

Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις του Δήμου στο ποτάμι το Γενικό Πολεοδομικό δίνει την κατεύθυνση της μετεγκατάστασή τους σε ειδικά καθορισμένη θέση στο σχέδιο,  που βρίσκεται στον Μπουρνιά, λόγω της ασυμβατότητας των εγκαταστάσεων αυτών με τον προστατευτικό χαρακτήρα του πάρκου του Νέδοντα.

Τελικά όμως όχι μόνο δεν φεύγει τίποτα από το Νέδοντα αλλά ο Δήμος Καλαμάτας τον φορτώνει πολύ παραπάνω και πέρα από την ενδεχόμενη επικινδυνότητα από πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα,  δεδομένου ότι γίνονται νέες εγκαταστάσεις στην κοίτη του Νέδοντα χωρίς να έχει γίνει η οριοθέτησή της, η πόλη χάνει έναν εξαιρετικά σημαντικά περιβαλλοντικό πόρο που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί και για την προσέλκυση επισκεπτών που αγαπούν τη φύση.

Γράφει ο Δήμος σε χθεσινό δελτίο Τύπου για το νέο φυτώριο: «ο Δήμαρχος επισκέφθηκε το νέο χώρο του Δημοτικού Φυτωρίου, νοτίως της γέφυρας του περιμετρικού. Σε αυτό το δημοτικό ακίνητο ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής θερμοκηπίων για τις ανάγκες του φυτωρίου. Οι αναγκαίες παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες.

Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί μεταφορά του φυτωρίου από το σημερινό του χώρο, βορείως της Κεντρικής Αγοράς και στην αρχή της παλαιάς εθνικής οδού προς Σπάρτη. Ο συγκεκριμένος χώρος θα παραδοθεί στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, για την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας».
Στ.Μ.