Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 16:54

Εκρηκτικό το πρόβλημα με σκουπίδια στην Καλαμάτα, ο Δήμος ψάχνει απεγνωσμένα λύσεις

Εκρηκτικό το πρόβλημα με σκουπίδια στην Καλαμάτα, ο Δήμος ψάχνει απεγνωσμένα λύσεις

ΕΠΗΞΕ Η ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ-ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
Το αφήγημα της νοικοκυρεμένης, έστω και με ατέλειες, διαχείρισης των απορριμμάτων από το Δήμο Καλαμάτας καταρρέει. Το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας, Γιάννης Παπαδόπουλος, ενημέρωσε ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική. Αφενός η Μαραθόλακκα έχει φρακάρει στο σκουπίδι και δεν μπορεί να δεχτεί για πολύ καιρό ακόμη άλλες ποσότητες, αφετέρου τελειώνουν και τα χρήματα στον κωδικό του προϋπολογισμού από τον οποίο αντλούνται ποσά για τη διαχείριση. Στη δημοτική αρχή έχει υποβληθεί εισήγηση για μεταφορά της «Μαραθόλακκας» στο Γαρδίκι, εφόσον δεν ελεγχθεί η κατάσταση στον Ταΰγετο, ενώ πληροφορίες λένε ότι εξετάζεται η υποβολή πρότασης προς τη δημοτική αρχή ώστε αυτή να ζητήσει να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για να μπορεί να «εξαφανίσει» σκουπίδια με συγκεκριμένες μεθόδους…

Εκτάκτως το μεσημέρι, στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η Υπηρεσία Καθαριότητας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, εισηγήθηκαν να γίνει νέα απευθείας ανάθεση για την επεξεργασία των απορριμμάτων στην εταιρία που τα επεξεργάζεται με αλλεπάλληλες απευθείας αναθέσεις στη Μαραθόλακκα.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, η απ’ ευθείας ανάθεση θα γίνει για την επεξεργασία 2.250 τόνων σκουπιδιών, η οποία κοστίζει 135.000 ευρώ. Τόνισε ότι αφενός πρόκειται για ποσότητα σκουπιδιών που παράγονται σε περίπου 25 ημέρες και αφετέρου ότι αυτά τα 135.000 ευρώ είναι τα τελευταία χρήματα που έχουν απομείνει στον κωδικό του Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχει περίπτωση λοιπόν να φτάσουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά και ο Δήμος Καλαμάτας να μην έχει να πληρώσει για την επεξεργασία των σκουπιδιών. Πάντως ο κ. Βασιλόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτό το σενάριο θα αποφευχθεί εφόσον υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρία Ηλέκτωρ, η οποία έχει κερδίσει το διεθνή διαγωνισμό του Δήμου για την επεξεργασία των σκουπιδιών, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα μπορούν να αντληθούν χρήματα που είναι δεσμευμένα σε άλλο κωδικό.

Όμως, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ηλεκτωρ δεν φαίνεται διατεθειμένη να υπογράψει τη σύμβαση εάν δεν καθαρίσει η Μαραθόλακκα από τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί εκεί και από τα χιλιάδες δέματα με υπολείμματα. Για τον απλό λόγο ότι δεν έχει χώρο να δουλέψει.

Στο Δήμο υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα ανάψει το πράσινο φως ώστε τα δέματα να μεταφερθούν σε γειτονική θέση της Μαραθόλακκας, η οποία αποφασίστηκε να μισθωθεί από το Δήμο κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έτσι να ανοίξει ο χώρος για την έλευση της Ελάκτωρ.

Ωστόσο ο Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι εκρηκτικό και ανέφερε ότι έχει γίνει εισήγηση στη δημοτική αρχή να υπάρχει έτοιμη εναλλακτική λύση, στην περιοχή του Γαρδικίου, σε πρώτη φάση για τη μεταφορά των δεμάτων και σε επόμενη ολόκληρου του συστήματος επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Βασιλόπουλος τόνισαν ότι έχουν αναζητήσει κάθε λύση για τη μεταφορά των δεμάτων σε άλλες περιοχές, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης ο διευθυντής της Υπηρεσίας ανέφερε ότι ιδιώτης που εμπλέκεται στην επεξεργασία των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα έχει προτείνει να μεταφέρει δέματα σε κάποιο χώρο, με τιμή 60 ευρώ συν 25 ευρώ για τη μεταφορά. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο Δήμος για να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο πρέπει να του υποβληθούν επίσημα έγγραφα ότι ο χώρος αυτός είναι νόμιμος.
Στ.Μ.