Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 15:52

Επενδύει στην όξυνση ο Γιώργος Γκούμας

Επενδύει στην όξυνση ο Γιώργος Γκούμας

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Προσωπική επίθεση στον υποψήφιο πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Βαγγέλη Ξυγκώρο, εξαπέλυσε χθες το βράδυ, στην ομιλία του ενόψει των εκλογών για τη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου, ο έτερος υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Γκούμας. Η ομιλία του Γιώργου Γκούμα αποκαλύπτει μια προσπάθεια όξυνσης του κλίματος από την πλευρά του επικεφαλής του «Νέου Επιμελητήριου», ο οποίος είπε ότι λυπάται για τον Βαγγέλη Ξυγκώρο γιατί, όπως συνέχισε, παίζει τον άχαρο ρόλο της συνέχισης του έργου του Γιώργου Καραμπάτου. Επίσης ισχυρίστηκε ότι ο Βαγγέλης Ξυγκώρος δεν νοιάζεται για το Επιμελητήριο αλλά πάει να το χρησιμοποιήσει για να αναδειχθεί ως πολιτικός. Ανέφερε επίσης ότι οι προηγούμενες διοικήσεις απαξίωσαν συνειδητά το Επιμελητήριο για να μη χάσουν κάποιοι την εξουσία και τις καρέκλες τους…

Η ομιλία έγινε στο ξενοδοχείο «Horizon Blue» και έχει ως εξής: «Σας ευχαριστώ για την αποψινή σας παρουσία.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας για την αναγέννηση του Επιμελητηρίου μας, για την ανάπτυξη του τόπου μας, για το μέλλον της Μεσσηνίας!

Ευχαριστώ τους υποψηφίους του συνδυασμού μας, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μου και μοιράζονται το όραμα μου για ένα Νέο Επιμελητήριο.

Όλοι εμείς πιστεύουμε βαθύτατα ότι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης του τόπου μας.

Αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται να αλλάξει η διοίκησή του.

Απαιτείται ένα Νέο Επιμελητήριο!

Το Επιμελητήριο σήμερα είναι μια προέκταση του Δημοσίου.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Ο κατεξοχήν θεσμικός εκφραστής της ιδιωτικής οικονομίας, δεν μπορεί να είναι ένα πιστό αντίγραφο του Δημοσίου.

Το Επιμελητήριο δεν μπορεί να είναι «τσιφλίκι» εκπροσώπησης προσωπικών συμφερόντων.

Το Επιμελητήριο πρέπει να βάζει σε πρώτο πλάνο τη Μεσσηνία και τους ανθρώπους της.

Τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του τόπου μας.

Πρέπει να βάζει σε πρώτο πλάνο:

 • Την εξωστρέφεια,
 • Την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας,
 • Τη διεκδίκηση των έργων υποδομής,
 • Την πολύπλευρη τουριστική ανάπτυξη,
 • Την στήριξη όσων έπληξε η κρίση,
 • Την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι από όλα αυτά έπραξαν οι προηγούμενες διοικήσεις του Επιμελητηρίου;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι απαξίωσαν το Επιμελητήριο στα μάτια των επαγγελματιών του τόπου μας. Σήμερα περισσότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους στο Επιμελητήριο δεν έχουν ανανεώσει τις συνδρομές τους.

Και δεν ευθύνεται μόνο η οικονομική κρίση γι’ αυτό.

Κυρίως ευθύνεται η συνειδητή απαξίωση ενός θεσμικού οργάνου, για να διατηρούν κάποιοι την εξουσία και τους τίτλους.

Και σήμερα ο κ. Καραμπάτος βρήκε το συνεχιστή αυτής της πολιτικής στο πρόσωπο του κ. Ξυγκώρου.

Λυπάμαι πραγματικά που ένας νέος επαγγελματίας δέχθηκε να παίξει αυτόν τον άχαρο ρόλο.

Ως επιχειρηματίας έχω μάθει να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας.

Να χτίζω σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τους προμηθευτές μου.

Έχω μάθει να υπόσχομαι μόνο όσα μπορώ να πραγματοποιήσω.

Δεν είμαι πολιτικός και δεν με ενδιαφέρει να αναδειχθώ ως πολιτικός μέσα από το θεσμό του Επιμελητηρίου.

Το Επιμελητήριο δεν είναι σκαλοπάτι για πολιτική ανέλιξη, αλλά ένα βήμα προσφοράς στον τόπο μας και προώθησης των συμφερόντων των μελών του.

Το Επιμελητήριο δεν είναι εργαλείο αποκόμισης προσωπικών οφελών. Δεν θέλουμε μισθούς και αποζημιώσεις. Θέλουμε διαφάνεια και να σπάσουμε το κατεστημένο που τόσα χρόνια έχει οδηγήσει το Επιμελητήριο σε ένα απαξιωμένο γραφειοκρατικό θεσμό.

Το Επιμελητήριο δεν είναι μηχανισμός δημοσίων σχέσεων, αλλά ένας οργανισμός όπου με συλλογική δουλειά και όλοι μαζί θα βάλουμε σε πρώτο πλάνο τη Μεσσηνία.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα συναντήσαμε τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και θα συνεχίσoυμε και τις επόμενες ημέρες αυτές τις εποικοδομητικές συναντήσεις. Μας ενδιαφέρει να ακούσουμε και να μας ακούσουν.

Όλοι μας μετέφεραν την επιθυμία τους να συνεργαστούμε στενά.

Όλοι ζήτησαν ένα ζωντανό Επιμελητήριο, περισσότερο δραστήριο.

Και τους απαντήσαμε ότι μπορούμε όλοι μαζί να δουλέψουμε από κοινού για τα κοινά μας συμφέροντα.

Τους εξηγήσαμε το Master  Plan του συνδυασμού μας για τη Μεσσηνιακή οικονομία.

Σήμερα από αυτό εδώ το βήμα θα αναλύσω τους έξι άξονες του προγράμματός μας σε όλους εσάς.

Ο πρώτος άξονας έχει ως στόχο η Μεσσηνία να γίνει Πύλη της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας.

Θα ενισχύσουμε τους δεσμούς των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Μεσσηνιακή οικονομία.

Από κοινού θα προωθήσουμε ένα μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό

 πλάνο στηριγμένο στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Θα προωθήσουμε καινοτόμες γεωργικές καλλιέργειες, ειδικά για τους νέους αγρότες.

Στους νέους αγρότες θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες παραγωγικές δυνατότητες, που να μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Θα δημιουργήσουμε θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στους τομείς της τοπικής οικονομίας, όπως είναι ο αγροδιατροφικός τομέας και ο τουρισμός.

Για να το πετύχουμε θα συστρατεύσουμε όλα τα Μεσσηνιακά μυαλά τα οποία είναι πολλά και αξιόλογα. Μεσσήνιους επιστήμονες και επαγγελματίες, εντός και εκτός Ελλάδας που γνωρίζουν τον τόπο τους και τον αγαπούν. Που θέλουν να προσφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος μας αφορά την εξωστρέφεια για τη Μεσσηνία του 21ου Αιώνα

Πρωταρχικός στόχος η δημιουργία σχεδίου ανάπτυξης του Brand Name “Μεσσηνία“. Το Brand Name δεν αφορά μόνο την προσέλκυση νέων τουριστών. Ένα ισχυρό brand name προσελκύει επενδύσεις, αλλά θα καταστήσει παγκοσμίως αναγνωρίσιμα και τα αγροτικά μας προϊόντα.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας θα αναζητήσουμε νέες εμπορικές διαδρομές για τα προϊόντα μας σε περιοχές που εκτιμούν την ελληνική διατροφή όπως είναι οι χώρες της Σκανδιναβίας, η Ρωσική αγορά και η Κίνα.

Θα προσεγγίσουμε την προώθηση της ελιάς και του ελαιόλαδου στην Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη με καινοτόμες ενέργειες.

Για τον λόγο αυτό σκοπεύουμε να προσκαλέσουμε εξειδικευμένες Πανεπιστημιακές σχολές από την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη προκειμένου να σχεδιάσουν εξειδικευμένο πρόγραμμα Marketing προώθησης της ελιάς και του ελαιόλαδου.

Ο τρίτος άξονας του προγράμματος μας αφορά την Αξιοποίηση του συνόλου των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Εργαλείων.

Στόχος μας είναι να αναζητήσουμε λύσεις χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν αρκεί όμως η αναζήτηση χρηματοδότησης.  Οι  χρονοβόρες και οι κοστοβόρες διαδικασίες καθιστούν δύσκολο για μια μικρή επιχείρηση να τις διαχειριστεί με τους λιγοστούς πόρους που διαθέτει προκειμένου να συμμετάσχει σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Εκεί το Επιμελητήριο μας σε συνεργασία με όλους τους επίσημους θεσμικούς φορείς μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Να γίνει ο σύμβουλος του μικρού επαγγελματία.

Ο τέταρτος άξονας της πολιτικής μας αφορά την πολύπλευρη τουριστική ανάπτυξη.

Η Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια σημαντική ανάπτυξη στο χώρο του τουρισμού. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει στο νομό μας έχουν αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν. Στον τομέα του τουρισμού έχουμε δύο επιλογές: ή θα επαναπαυθούμε σε όσα έχουμε τώρα ή θα αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες. Ο συνδυασμός μας «Νέο Επιμελητήριο» είναι υπέρ του δεύτερου δρόμου.

Θα αναζητήσουμε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς για να προωθήσουμε:

 • Τον εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου
 • Τον περιφερειακό δακτύλιο της Μεσσηνίας
 • Τον οδικό άξονα Καλαμάτας – Ριζόμυλου
 • Την σύνδεση της Καλαμάτας με την Ολυμπία Οδό
 • Την ανάπτυξη του Λιμανιού της Καλαμάτας ως port hub για την κρουαζιέρα
 • Την Αξιοποίηση του Λιμανιού της Κυπαρισσίας.

Τα παραπάνω έργα υποδομής είναι απαραίτητα για διευρύνουμε το τουριστικό μας προϊόν, να μπορέσουμε να δεχθούμε περισσότερους επισκέπτες και να κινηθούν αυτοί με ασφάλεια και άνεση σε όλη την Μεσσηνία.

Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη του παράκτιου τουρισμού (yachting) με βάση τις μαρίνες. Η δημιουργία ενός δικτύου μαρίνων του νομού μας με την αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων θα δώσει νέα πνοή στο τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας.

Οι εναλλακτικές μορφές του τουρισμού θα διευρύνουν την τουριστική περίοδο.

 • Η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού με την προώθηση του Μεσσηνιακού Ορθόδοξου Πάσχα ως μια μοναδική, εμπειρία με στόχο την προσέλκυση ορθόδοξων χριστιανών από όλο τον κόσμο. Αλλά και με τη δημιουργία των θρησκευτικών μονοπατιών με στόχο την ανάδειξη των εκκλησιών και των των μοναστηριών μας. Εδώ θα χρειαστούμε τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας και θα συνεργαστούμε στενά μαζί της και για την ανάδειξη της γιορτής της Υπαπαντής ως ένα εμβληματικό θρησκευτικό γεγονός σε εθνικό επίπεδο. Η Εκκλησία μας έχει προσφέρει σε κάθε γωνιά της Μεσσηνιακής γης θαυμάσια μνημεία, προσαρμοσμένα απόλυτα στη γεωγραφική θέση, το ανάγλυφο του εδάφους και το φυσικό μας τοπίο.
 • Η ανάπτυξη του βιωματικού τουρισμού που στηρίζεται στις αγροτικές παραδόσεις του τόπου μας όπως είναι το μάζεμα της ελιάς και η παραγωγή του ελαιόλαδου, του κρασιού και του ούζου.
 • Η ανάπτυξη του τουρισμού Τρίτης ηλικίας με την προσέλκυση συνταξιούχων από την Ευρώπη για διακοπές, την μίσθωση, την αγορά ή κατασκευή παραθεριστικής κατοικίας, λόγω των καλών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στον τόπο μας.
 • Η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με την ενεργοποίηση του Γραφείου υποδοχής του Επιμελητηρίου μας με στόχο την προσέλκυση συνεδρίων.

Τέλος θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην Καλαμάτα. Στόχος μας είναι η Καλαμάτα να αναδειχθεί ως προορισμός όχι μόνο ως θερινών διακοπών, αλλά και ως προορισμός Σαββατοκύριακου για όλο τον χρόνο.

Αυτό που στην διεθνή ορολογία του τουρισμού ονομάζεται ως City Break Destination. 

H αγορά του City Break είναι αρκετά δημοφιλής και οι πόλεις δέχονται έσοδα από τον τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ειδικά με τη μείωση του χρόνου της διαδρομής μεταξύ Αθήνας και Καλαμάτας, αλλά και με τους νέους αυτοκινητόδρομους, η Καλαμάτα μπορεί να διεκδικήσει ένα σοβαρό μερίδιο στον εσωτερικό τουρισμό ως προορισμός Σαββατοκύριακου.

Πέμπτος άξονας των προγραμματικών μας εξαγγελιών αποτελεί η αξιοποίηση της περιουσίας του Επιμελητηρίου. Η περιουσία του Επιμελητηρίου παραμένει αναξιοποίητη για δεκαετίες.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση της προς δυο κατευθύνσεις:

Η πρώτη κατεύθυνση αφορά τη δημιουργίας πολυχώρων ανάδειξης της πολιτισμικής μας ταυτότητας, του διατροφικού μας πλούτου και της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας.

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού κέντρου όπου όλοι οι Μεσσήνιοι επαγγελματίες θα μπορούν να αποκτήσουν νέες ή να βελτιώσουν τις υπάρχουσες γνώσεις  και δεξιότητες  τους.  

Ο έκτος άξονας του προγράμματος μας αφορά την έμπρακτη υποστήριξη σε όλους τους επαγγελματίες της Μεσσηνίας

Με την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και της δημιουργίας Νομικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας.

Με την διεκδίκηση βιώσιμων λύσεων για τα κόκκινα δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε άμεση και ουσιαστική συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στις ΒΙΠΕ Καλαμάτας και Μελιγαλά. Σε συνεργασία με την διαχειρίστρια τράπεζα θα επιδιώξουμε την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αλλά θα πιέσουμε και για την κατασκευή και ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, όπου απαιτούνται ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Κυρίες και κύριοι, σας εξήγησα αναλυτικά το πρόγραμμα μας. Για την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την πολύπλευρη τουριστική ανάπτυξη, για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, την αξιοποίηση της περιουσίας του Επιμελητηρίου, την έμπρακτη υποστήριξη του Επιμελητηρίου στα μέλη του.

Στόχος του προγράμματος μας είναι το Επιμελητήριο από παρατηρητής των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων της Μεσσηνίας, να γίνει πρωταγωνιστής για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων.

Στόχος μας είναι από την σημερινή απαξίωση του θεσμού, να περάσουμε στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του τόπου προς όφελος των πολλών.

Στόχος μας είναι να βάλουμε τη Μεσσηνία σε Πρώτο Πλάνο!

Φίλες και φίλοι, αν πιστεύετε κι εσείς στο πρόγραμμα μας, σας θέλουμε δίπλα μας. Τις επόμενες ημέρες κινητοποιήστε όλο και περισσότερους επαγγελματίες και φίλους σας να υποστηρίξουν τις ιδέες μας.

Αν πιστεύετε κι εσείς σε ένα Νέο Επιμελητήριο παραγωγικό και δημιουργικό, είμαστε στον ίδιο δρόμο. Και θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Ενωμένοι!

Αν οραματίζεστε μια Μεσσηνιακή οικονομία Καινοτόμα και Εξωστρεφή, είμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση που οδηγεί στην ευημερία και σε ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Οι επερχόμενες επιμελητηριακές εκλογές αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας.

Θα συνεχιστεί η χρόνια απαξίωση του Επιμελητηρίου;

Θα συνεχιστεί η πολιτική των χαμένων ευκαιριών;

Θα συνεχιστεί η αδυναμία διεκδίκησης όσων μας αξίζουν;

Η αποψινή σας δυναμική παρουσία δίνει ηχηρή απάντηση. Είναι η πρώτη νίκη!

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.

Θέλω να είμαι πρώτος μεταξύ ίσων!

Θέλω να διοικήσω το Επιμελητήριο με πλουραλισμό, με σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας, με αγωνιστική διάθεση υπεράσπισης των συμφερόντων μας.

Είναι για εμένα δέσμευση ζωής.

Και την αναλαμβάνω ενώπιων όλων σας!

Αλλά και ευθύνη την οποία αναλαμβάνω να φέρω εις πέρας!

Δέσμευση και ευθύνη για όλους εσάς!

Γι’ αυτό σας καλώ να μην πάει καμία ψήφος χαμένη.

Μόνο μια επιμελητηριακή αρχή με ισχυρή πλειοψηφία μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον, τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο θεσμός του Επιμελητηρίου!

Δίνουμε τη μάχη μαζί. Ως την τελευταία στιγμή.

Χωρίς κανέναν εφησυχασμό, αλλά με αισιοδοξία και πίστη στην τελική Νίκη.

Καλό μας αγώνα!»