Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 16:23

Ανταπόκριση από Κίνα για τις επαφές Μπουζιάνη-Δημόπουλου σε φόρουμ στη Σιάν

Ανταπόκριση από Κίνα για τις επαφές Μπουζιάνη-Δημόπουλου σε φόρουμ στη Σιάν

ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Το ενδιαφέρον του δημάρχου της Κινεζικής πόλης Σιάν, που είναι από τις σπουδαιότερες σε ό,τι αφορά το εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο της χώρας, για την εμβάθυνση των σχέσεων με την Καλαμάτα, μεταφέρουν σε ανταπόκρισή τους οι αντιδήμαρχοι Παύλος Μπουζιάνης και Δημήτρης Δημόπουλος, οι οποίοι εκπροσώπησαν το Δήμο στο China (Xi' An) - Greece Investment and Financing Trade Forum. Ο Δήμος Καλαμάτας προσκλήθηκε στο συγκεκριμένο φόρουμ για τις επενδύσεις και το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, λόγω της αδελφοποίησής του, το 2011, με τη Σιάν…

Όπως επισημαίνει ο Δήμος Καλαμάτας σε ανακοίνωσή του, το φόρουμ αφορούσε τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Το φόρουμ συνδιοργάνωσαν η Belt And Road Associates με την China Association for International Economic Cooperation (CAFIEC), οργανισμό του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας και με την Κυβέρνηση της Xi'an.

Ο Δήμος σημειώνει ότι στο φόρουμ «παρουσιάσθηκε η Ελλάδα ως τόπος επενδυτικού ενδιαφέροντος ενώπιον 250 εκπροσώπων επιχειρήσεων της Κίνας και εταιρειών που επενδύουν συστηματικά στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες αναφορικά με την Ελλάδα ως τόπο επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς και σειρά παρουσιάσεων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν ειδικό ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές.

ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ
Επισημαίνεται ότι η πόλη Σι' Αν, πρωτεύουσα της Επαρχίας Σαανσί, το Μάρτιο του 2015 ονομάστηκε επισήμως το εναρκτήριο σημείο του «Δρόμου του μεταξιού». Η Σι' Αν είναι η κοιτίδα του κινεζικού πολιτισμού, με 3.100 χρόνια ιστορίας και πρωτεύουσα 13 δυναστειών για 1.100 χρόνια. Πρόκειται για μια από τις τέσσερις αρχαίες πολιτιστικές πρωτεύουσες του κόσμου και το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας την έχει αναγνωρίσει ως την «τρίτη διεθνή μητρόπολη» μετά το Πεκίνο και τη Σανγκάη.

ΘΕΛΟΥΝ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σε επικοινωνία του με το Δήμο Καλαμάτας από τη Σι' Αν, ο Αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις και στη μία εξ αυτών συμμετείχε ο Δήμαρχος της Σι' Αν, η Προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, καθώς και οι εκπρόσωποι της Καλαμάτας. Ο Δήμαρχος της Σι' Αν μίλησε ιδιαίτερα θερμά και για πολλή ώρα για την Καλαμάτα και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αδελφοποίηση των δύο πόλεων, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2009 και στο πρωτόκολλο συνεργασίας που είχε υπογραφεί τότε.

ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ο Δήμαρχος της κινεζικής μεγαλούπολης ζήτησε από την αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας να του υποβάλει προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων και πρότεινε να παραχωρήσει χώρο σε μεγάλο εκθεσιακό κέντρο για την προβολή των προϊόντων της Καλαμάτας

Ο κ. Μπουζιάνης περιέγραψε το κλίμα από πλευράς Κινέζων ως πολύ θερμό, τονίζοντας ότι ο Δήμαρχος της Σι' Αν υπερέβη το πρωτόκολλο και μίλησε πολύ περισσότερη ώρα από την καθορισμένη, με έμφαση στην Καλαμάτα και το σύνδεσμο μεταξύ των δύο πόλεων.

Οι κ. Μπουζιάνης και Δημόπουλος συναντήθηκαν και με Αντιδήμαρχο της Σι' Αν, με τον οποίον συνομίλησαν για τη διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πόλεις, ενώ τους παρετέθη δείπνο».