Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 18:52

Χορός συνεχώς, χορός σε όλους, χορός και στα παιδιά

Η Λίντα Καπετανέα ανάμεσα στην Ελένη Κουτσομανιώτη και την Αναστασία Μπελογιάννη Η Λίντα Καπετανέα ανάμεσα στην Ελένη Κουτσομανιώτη και την Αναστασία Μπελογιάννη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΝΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ
Στις 463.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου 2018. Η έγκριση του προϋπολογισμού έγινε ομόφωνα το μεσημέρι από το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις. Εκεί η Λίντα Καπετανέα, καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης, έδειξε ακόμη πιο καθαρά τη «σφραγίδα» της. Έχει ετοιμάσει ένα Φεστιβάλ που εστιάζει στην επανασύνδεση του ελληνικού κοινού με την τέχνη του χορού, που αντιμετωπίζει το χορό ως βασική ανθρώπινη ανάγκη, που παρουσιάζει σπουδαίες και σπουδαίους χορεύτριες και χορευτές, που ανοίγεται στο ευρύτερο κοινό με καθημερινές εκδηλώσεις χορού στην κεντρική πλατεία, που επίσης ανοίγεται στα παιδιά και τους εφήβους, με μια παράσταση για όλη την οικογένεια και με ένα σεμινάριο για αυτές τις ηλικίες…

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η Λίντα Καπετανέα στο Διοικητικό Συμβούλιο, το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ «έχει εντατικό χαρακτήρα. Θέλουμε από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου ο χορός να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης».

Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

-Οι παραστάσεις του κυρίως προγράμματος θα γίνουν στο Μέγαρο Χορού με 14 παραγωγές, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ με 7 παραγωγές και στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού με επίσης 7 παραγωγές.

-Θα γίνουν οχτώ παράλληλες εκδηλώσεις χορού στην κεντρική πλατεία, όλες την ίδια ώρα, ενώ θα γίνει και μία εικαστική έκθεση στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

-Θα γίνουν τρία σεμινάρια χορού για χορευτές, ένα σεμινάριο για παιδιά και εφήβους και ένα σεμινάριο για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού σημείωσε ότι η διοργάνωση περιλαμβάνει και συμπαραγωγές με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με το Φεστιβάλ Αθηνών και με ελληνική ομάδα χορού.

Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν φέτος ομάδες και χορευτές, εκτός από την Ελλάδα, από το Ισραήλ, τη Σερβία, την Ιρλανδία, το Μοζαμβίκη, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τον Καναδά, τη Σλοβακία, τις ΗΠΑ και το Βέλγιο.

Η κ. Καπετανέα υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ιδιαίτερες περιπτώσεις καλλιτεχνών, με πολύπλευρη δραστηριότητα, που συνδυάζουν πολλά είδη χορού και τεχνών, από σύγχρονο τσίρκο και ακροβατικά μέχρι γλυπτική, performance και street dance. Κάθε ομάδα είναι διακεκριμένη και με διεθνή αναγνώριση. Πολλά από τα έργα που θα δούμε περιοδεύουν ήδη, ωστόσο η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά περιπτώσεις καλλιτεχνών που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αυτό χαρίζει συγκριτικό πλεονέκτημα στο Φεστιβάλ».

Σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εκδηλώσεις η Λίντα Καπετανέα σημείωσε ότι «έχουν τη φιλοσοφία της καθιέρωσης ειδικού σταθερού ραντεβού με τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης στο ίδιο σημείο και την ίδια ώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ώστε μέσα στο δεκαήμερο να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να παρακολουθήσουν χορό, ανεξάρτητα από την αγορά εισιτηρίου και την επίσκεψη στο Μέγαρο Χορού».

Επίσης η καλλιτεχνική διευθύντρια ξεκαθάρισε ότι «οι καλλιτεχνικές μου επιλογές κινούνται πάντα προς την υπεράσπιση του χορού ως βασικής ανθρώπινης ανάγκης και όχι ως ενός πολιτιστικού προϊόντος με ασαφές περιεχόμενο που αφορά μόνο κάποιους λίγους, δηλαδή ένα πολύ ειδικό κοινό».

Τέλος, η Λίντα Καπετανέα ανέφερε ότι οι στόχοι της ως καλλιτεχνικής διευθύντριας της διοργάνωσης είναι: Η ισχυροποίηση του Φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας. Η υπεράσπιση του χορού ως βασικής ανθρώπινης ανάγκης, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Η επανασύνδεση του ελληνικού κοινού με την τέχνη του χορού με προτεραιότητα στο νεανικό κοινό, ώστε να διαμορφωθούν οι νέες γενιές θεατών. Η προώθηση των ταλέντων και των δημιουργών της χώρας σε διεθνές επίπεδο μέσω του Φεστιβάλ. Η λειτουργία του Φεστιβάλ σε ετήσια βάση με εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Το άνοιγμα του Φεστιβάλ στην πόλη και τους κατοίκους με δράσεις κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Η συνεργασία του Φεστιβάλ με άλλα Φεστιβάλ και σημαντικούς θεσμούς της χώρας και του εξωτερικού για τη δημιουργία καινοτόμων δράσεων. Η ανάπτυξη της χορηγικής στήριξης του Φεστιβάλ και η αναβάθμιση των υποδομών του.

Η Λίντα Καπετανέα σημείωσε ότι το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας υπηρετεί τις επιδιώξεις που επεσήμανε, εκτός εκείνων που αφορούν την ετήσια δραστηριότητα της διοργάνωσης και την ανάπτυξη των χορηγιών και υποδομών, οι οποίες όμως,  τόνισε, απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο προετοιμασίας.

Στ.Μ.