Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 21:26

Ξέσπασμα του Αντώνη Κατσά για την “Ηλέκτρα”

Ξέσπασμα του Αντώνη Κατσά για την “Ηλέκτρα”

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3
Ο Αντώνης Κατσάς ανάμεσα στην πρόεδρο της Θ.Δ. Μαρία Τούμπουρου και τον σκηνοθέτη Κώστα Χαλκιά

“ΑΣΤΕΓΟΙ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ” 
Την απορία του για το τι ακριβώς θα γίνει στο παλιό κινηματοθέατρο της «Ηλέκτρας» και το ερώτημα γιατί ο χώρος δε δόθηκε ως στέγη στα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα της Καλαμάτας, εξέφρασε χθες ο Αντώνης Κατσάς. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της Θεατρικής Διαδρομής για το ανέβασμα της παράστασης «Πρόβα νυφικού», ο επίτιμος πρόεδρος της θεατρικής ομάδας, ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε ότι «θάβεται» το όνειρο, το όραμα και η απαίτηση των ερασιτεχνών να αποκτήσουν κάποια στιγμή στέγη, αφού ο σχεδιασμός είναι να δοθεί ο χώρος σε ιδιώτη, με προϋπολογισμό για την ανακατασκευή του 1.350.000 ευρώ...

Θύμισε τη συνάντηση που είχε γίνει παλιότερα, με πρωτοβουλία της Θεατρικής Διαδρομής και θέμα τη «Στέγη του ερασιτέχνη», συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες για δύο θεατρικές σκηνές στην «Ηλέκτρα», προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, που θα μπορούσαν να λειτουργούν παράλληλα, ενώ αναφέρθηκε και στο υπέροχο φουαγιέ του κτηρίου. «Διάβασα ότι το σχέδιο είναι να δοθεί σε κάποιον ιδιώτη, για να γίνει στέκι πολιτισμού; Κινηματογράφος; Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς».

Ο Αντώνης Κατσάς επισήμανε την έλλειψη χώρου όπου τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα -τα οποία χαρακτήρισε υψηλού επιπέδου και αναγκαία για την πόλη της Καλαμάτας- θα μπορούσαν να παρουσιάζουν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα σήμερα να στριμώχνονται σε όποιες αίθουσες υπάρχουν διαθέσιμες, να πληρώνουν αρκετά χρήματα για τη χρήση τους, να παρεξηγούνται μεταξύ τους για τις ημερομηνίες και να αναγκάζονται να παίζουν σε μέρες που δεν ενδείκνυνται για παραστάσεις.

Αναφερόμενος σε φορείς, Δήμο, πολιτεία, Περιφέρεια, Υπουργείο Πολιτισμού, έκανε λόγο για αδιαφορία. «Κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Όχι μόνο δε συμβάλλουν σε τίποτα, αλλά μας φέρνουν και εμπόδια. Από το να μας σκίζουν τα ταμπλό μέχρι να μας βάζουν πρόστιμο για μια αφίσα. Εδώ στο καρναβάλι βρώμισε η πόλη ολόκληρη, κι άμα βάλεις μια αφίσα σε κολώνα, θα πληρώσεις πρόστιμο 500 ευρώ, όπως έβαλαν σε μας πέρυσι. Και στο Πνευματικό Κέντρο πληρώνουμε για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Όχι μόνο δε μας δίνουν όταν παράγουμε κάτι αλλά μας παίρνουν κι όταν το παρουσιάζουμε». Αυτός είναι και ο λόγος, όπως είπε, που τα ερασιτεχνικά σχήματα αναγκάζονται να έχουν εισιτήριο των 10 ή 12 ευρώ, αφού εκτός από τα έξοδα της παράστασης, πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ, αίθουσα, κ.λπ.
Μ.Ν.