Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 17:28

Λαϊκή Συσπείρωση: Να δοθεί στα θεατρικά σχήματα της πόλης η «Ηλέκτρα»

Λαϊκή Συσπείρωση: Να δοθεί στα θεατρικά σχήματα της πόλης η «Ηλέκτρα»

«ΜΙΛΗΜΕΝΟ» ΕΡΓΟ
Την πρόταση να παραχωρηθεί το κινηματοθέατρο της Ηλέκτρας στα θεατρικά σχήματα της πόλης και όχι σε ιδιώτη, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Δημήτρης Οικονομάκος. Σε άρθρο του σημειώνει ότι το έργο είναι «μιλημένο», με «φωτογραφικούς όρους»…

Το άρθρο του Δημήτρη Οικονομάκου έχει ως εξής: «Η ανακατασκευή της Ηλέκτρας αποτελεί πάγιο αίτημα μας εδώ και πολλά χρόνια και το είχαμε προτάξει και προεκλογικά. Μετά από 12 χρόνια η Δημοτική Αρχή αποφάσισε επιτέλους την επισκευή της με λάθος τρόπο όμως κατά τη γνώμη μας. Την εντάσσει σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» με τη δαπάνη του έργου να  είναι στα 1.372.680 ευρώ. Το έργο είναι συμφωνημένο από πριν πως θα γίνει, είναι «μιλημένο» όπως μας έλεγε για παλαιότερα έργα ο Δήμαρχος,  εννοώντας φωτογραφικά έργα που δίνονται σε δήμους από τα υπουργεία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι όροι του έργου άλλαξαν πολλές φορές μέχρι τη τελική του μορφή αποδεικνύοντας την ορθότητα των λεγομένων μας. Το στοιχείο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι το εξής: το έργο δίνεται  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε ιδιώτη για να το λειτουργεί ως κινηματογράφο για 4 ημέρες και για τη στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης 5 ημέρες υποχρεωτικά αφού αποτελούν όρους της μελέτης. Μια μελέτη που στοιχίζει 1.372.680 ευρώ ενώ υπάρχει μελέτη για τη χρήση του με κόστος 450.000 ευρώ, που έχει δημιουργηθεί από τα ερασιτεχνικά θεατρικά σωματεία της πόλης. Δηλαδή θα φτιάξουμε ένα εξαιρετικό κτίριο για να το δώσουμε σε ιδιώτη για να το  λειτουργεί σαν κινηματογράφο, ούτε καν δημοτικό κινηματογράφο αφού αυτό το απέρριψε ο Δήμαρχος! Το αίτημα  για χειμερινό και θερινό κινηματογράφο το έχουμε επαναφέρει πολλές φορές και αποτελεί και αίτημα σωματείων της πόλης. Με αυτή τη προοπτική που δρομολογείται δεν θα έχουμε όμως  ούτε δημοτικό κινηματογράφο, ούτε η αίθουσα θα δίνεται στα  πολλά θεατρικά σωματεία της πόλης και το μόνο θετικό είναι η στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης. Είναι ξεκάθαρο πως το έργο γίνεται βιαστικά χωρίς καμία κουβέντα με τα σωματεία της πόλης. Η πρόταση μας είναι να  δοθεί ο χώρος για όλα τα θεατρικά σωματεία της πόλης, με χαμηλό κόστος και να απελευθερωθούν οι χώροι του Πνευματικού και του «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Η αίθουσα «Θόδωρος Αγγελόπουλος» να χρησιμοποιείται για δημοτικός κινηματογράφος (μέχρι να δημιουργηθεί άλλος) σε συνεργασία με τη Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης. Θα μπορούσαν να πέσουν και άλλες προτάσεις στο τραπέζι με κατεύθυνση όμως να βοηθηθούν τα πολιτιστικά σωματεία της πόλης και όχι να δοθούν οι χώροι σε ιδιώτη. Σε αυτό το σχέδιο είναι συνένοχη με τεράστιο μερίδιο ευθύνης  και η κυβέρνηση αφού ουσιαστικά θέτει ως προϋπόθεση της ανακατασκευής την παρουσία ιδιώτη στο χώρο του κινηματόγραφου.

Καταληκτικά τα σωματεία της πόλης πρέπει να πάρουν πρωτοβουλία και να συναντηθούν με τη Δημοτική Αρχή και να θέσουν τις απόψεις τους, να αντιδράσουν, να μην δεχτούν μοιρολατρικά αυτό που θα γίνει αλλά να παλέψουν να βγει πιο ενισχυμένη η ερασιτεχνική δημιουργία».