Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 14:05

Φιλοζωικός: Είμαστε εθελοντές, δεν έχουμε οικονομικά συμφέροντα, μυθεύματα εναντίον μας

Φιλοζωικός: Είμαστε εθελοντές, δεν έχουμε οικονομικά συμφέροντα, μυθεύματα εναντίον μας

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 
Κρατώντας φωτογραφίες με σκύλους που έχουν υποστεί φρικτές βιαιοπραγίες, οι εκπρόσωποι του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας απάντησαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Yacthing Καφέ, στη μαρίνα, στη φημολογία περί εμπορίας αδέσποτων σκύλων. Υπογράμμισαν ότι είναι αδύνατο εθελοντές που έχουν περιθάλψει αυτά τα βασανισμένα ζώα με περίσσευμα αγάπης να τα εμπορευτούν, να τα πωλήσουν σε σπίτια όπου δεν υπάρχει περιβάλλον θαλπωρής. Μίλησαν για “μυθεύματα” από άτομα που έχουν οικονομικά συμφέροντα, τα οποία αποσκοπούν στο να “αμαυρωθεί” το έργο των εθελοντών του Φιλοζωϊκού και τα οποία είναι “άκρως συκοφαντικά”. Υπογράμμισαν ότι η υιοθεσία ζώων που έχουν περιθάλψει οι εθελοντές του Ομίλου γίνεται χωρίς κανένα οικονομικό όφελος του Φιλοζωϊκού, χωρίς καμία είσπραξη χρημάτων…

Η πρόεδρος του Ομίλου, Κατερίνα Πεζώνη και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του τόνισαν επίσης ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα συνεχώς διογκώνεται. Χαρακτηριστικά η Κατερίνα Πεζώνη σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία του BBC τα αδέσποτα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 40%, ενώ η πρώην πρόεδρος, Κανέλλα Καλαποθαρέα, εκτίμησε ότι αυτή την περίοδο στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης ο αριθμός των αδέσποτων ξεπερνάει τα 2000! Σχολίασε μάλιστα ότι καθημερινά, όταν πηγαίνει να ταΐσει αδέσποτα ζώα σε διάφορες περιοχές, συναντάει και καινούργια, όμως την επόμενη ημέρα πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί!

Η κ. Πεζώνη απεύθυνε κάλεσμα στους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς να καθίσουν σε ένα τραπέζι με τον Φιλοζωικό, να συζητήσουν για το πρόβλημα των αδέσποτων, να εντοπίσουν τους λόγους που το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται και στη συνέχεια να κάνουν μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την αλλαγή της νοοτροπία τους και τον έλεγχο αυτού του ζητήματος.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του Ομίλου η πρόεδρος σημείωσε ότι αυτά ελέγχονται σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία. Ανέφερε ότι τα έσοδα προέρχονται από υποστηρικτές, οι οποίοι υπογράμμισε ότι δεν θα πρόσφεραν χρήματα από το υστέρημά τους, μέσα σε περίοδο πολύχρονης κρίσης, εάν δεν γνώριζαν το έργο που γίνεται από τον Φιλοζωικό. Επίσης είπε ότι ο Όμιλος υποστηρίζεται από φιλοζωικά σωματεία από το Λουξεμβούργο, την Αμερική, τη Γερμανία, την Αγγλία.

Σχετικά με τις υιοθεσίες ζώων η κ. Πεζώνη ανέφερε ότι γίνονται όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, τόνισε όμως ότι η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να διευκολύνει τις διαδικασίες ώστε να μπορούν οι φιλοζωικές οργανώσεις να αντιμετωπίσουν τα σχετικά ζητήματα.

Υπογράμμισε ότι για τις υιοθεσίες, που γίνονται ιδιαίτερα από το εξωτερικό, ο Φιλοζωικός δεν εισπράττει χρήματα και πως το σχετικό κόστος αφορά μόνο την κάλυψη των διαδικασιών που προβλέπει η νομοθεσία.

Επίσης η κ. Πεζώνη διαβεβαίωσε ότι ο Φιλοζωικός ποτέ δεν στέλνει ζώα σε κυνοκομεία του εξωτερικού, καθώς και ότι τα σπίτια που υιοθετούν ζώα ελέγχονται προηγουμένως από φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού για το αν πληρούν τις απαραίτητες συνθήκες.

Ακόμη η πρόεδρος του Φιλοζωικού κάλεσε τους Δήμους να πιέσουν την πολιτεία ώστε να ιδρυθεί Αστυνομία Ζώων, πρότεινε στο Δήμο Καλαμάτας να κάνει διαφημιστική καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα ζώα συντροφιάς, πρότεινε να γίνονται σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές σχολείων κ.ά

Σε ό,τι αφορά το καταφύγιο του Φιλοζωικού η πρόεδρος σημείωσε ότι φιλοξενεί από 150 έως 200 αδέσποτα σκυλιά, ενώ πολλά ακόμη σκυλιά φιλοξενούνται από τους εθελοντές του Ομίλου. Απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Αστυνομία στο καταφύγιο και δεν βεβαιώθηκαν παραβάσεις, ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για τη χορήγηση της απαραίτητης άδειας.

Σχετικά με τη δηλητηρίαση σκύλων με φόλες η κ. Πεζώνη τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά, ιδιαίτερα στα χωριά, που δεν αναφέρονται, ωστόσο παρατήρησε ότι φαίνεται πως τελευταία υπάρχει μια μείωση του σχετικού ποσοστού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα ζώα συντροφιάς η κ. Πεζώνη τόνισε ότι αυτό έχει εισπρακτικό χαρακτήρα.

Έκκληση στον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί για τα θέματα των ζώων και της μεταχείρισης των αδέσποτων απεύθυναν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του Ομίλου, όπως η αντιπρόεδρος, Μαρία Κουτσούκου, που περιέγραψε την ένταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας εθελοντής ο οποίος φροντίζει και υπερασπίζεται αυτά τα ζώα.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ακόμη οι εκπρόσωποι του Ομίλου Πόπη Δρακοπούλου, Ιωάννα Σπανογιάννη, Τατιάνα Λιγκβινένκο, Αντρέας Ντονέλι.

Στ.Μ.