Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 10:14

Οργή στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους απλήρωτους της Μαραθόλακκας

Οργή στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους απλήρωτους της Μαραθόλακκας

“ΚΑΝΑΜΕ ΠΑΣΧΑ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ, ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ” 
Εντονότατες ήταν οι διαμαρτυρίες, οι οποίες κάποια στιγμή έφτασαν και στα όρια της απειλής, τις οποίες έκαναν το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι (από την προηγούμενη σύμβαση) στη διαχείριση των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα. Οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Θανάση Βασιλόπουλο, ότι τους είπαν ψέματα, προτρέποντάς τους να εργαστούν και θα φρόντιζαν οι ίδιοι ώστε ο εργολάβος εργοδότης τους να τους πληρώσει. Η οργή τους έφτασε στο απόγειο όταν είπαν ότι τους άφησαν απλήρωτους μέσα στο Πάσχα, ενώ ο Γιώργος Ίσσαρης κατήγγειλε ότι στη Μαραθόλακκα γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται παρανομίες, ότι έχουν θαφτεί σκουπίδια ακόμη και σε δασικές εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί προσωρινά από το Δασαρχείο και ζήτησε να πάει εισαγγελέας να του δείξει όσα ισχυρίζεται…

Ωστόσο το πρόβλημα αυτό έρχεται να αναδείξει το μεγάλο ζήτημα των οριακών, ως προς τη νομιμότητά τους,  διαδικασιών που ακολουθούσε ο Δήμος για την πληρωμή της εταιρίας που διαχειριζόταν τα σκουπίδια, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας υπηρεσιακής επιτροπής, δεν ανταποκρινόταν στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Η επιτροπή δεν γνωμοδοτούσε υπέρ της παραλαβής των εργασιών της εταιρίας, ωστόσο η παραλαβή γινόταν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με εισήγηση της δημοτικής αρχής, ώστε η εταιρία να μπορέσει να πληρωθεί για να συνεχίσει να διαχειρίζεται τα σκουπίδια. Ωστόσο η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέστρεψε στο Δήμο ως μη νόμιμο το τελευταίο ένταλμα του Δήμου για την πληρωτή της εταιρίας, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε θετική γνωμοδότηση από την υπηρεσιακή επιτροπή. Η εταιρία λοιπόν δεν πληρώθηκε και δεν πληρώθηκαν με τη σειρά τους και οι εργαζόμενοι.

Η εταιρία έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και διεκδικεί από το Δήμο 200.000 ευρώ για το έργο που ισχυρίζεται οτι έχει κάνει.

Τελικά χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση για το πως θα ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια που η προηγούμενη εταιρία θα έπρεπε να διαχειριστεί και δεν διαχειρίστηκε. Ειδικότερα,  η εισήγηση της δημοτικής αρχής δεν διασφάλιζε ότι θα βρεθεί τρόπος και για να πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στη Μαραθόλακκα. Η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε ύστερα από απόφαση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, προκειμένου να εξεταστεί ξανά το θέμα σε σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα το πρωί στο γραφείο του, με τη συμμετοχή και της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, στην οποία θα μελετηθεί και πρόταση που κατέθεσε χθες το βράδυ, για το ξεπέρασμα το προβλήματος, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, δικηγόρος, Στάθης Σταματόπουλος.

Πάντως ο δικηγόρος των απλήρωτων εργαζόμενων, Άγγελος Βλαχονικολός, τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, υπόχρεος απέναντι στους εργαζόμενους για την πληρωμή τους είναι πλέον ο Δήμος Καλαμάτας και όχι η εταιρία. Μάλιστα κατέθεσε ως πρόταση την πληρωμή των εργαζόμενων ακόμη και με κατάσχεση εις χείρας τρίτων της αμοιβής που δικαιούται η εταιρία από τη νέα εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση των απορριμμάτων. Διευκρινίζεται σχετικά ότι η νέα εταιρία κάνει τη διαχείριση των σκουπιδιών έχοντας μισθώσει τα μηχανήματα της προηγούμενης εταιρίας στη Μαραθόλακκα...
Στ.Μ.