Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 19:38

Γερμανοί και Έλληνες επιστήμονες προσεγγίζουν αρχιτεκτονικά περιοχές της Καλαμάτας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ 
Ξεκίνησε από σήμερα το φόρουμ Γερμανών και Ελλήνων αρχιτεκτόνων, στους οποίους ο Δήμος Καλαμάτας έχει αναθέσει να ετοιμάσουν αρχιτεκτονικές προτάσεις για την ανάδειξη κρίσιμων περιοχών της πόλης, ιδιαίτερα περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας και αναψυχής, όπως ο Νέδοντας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει προκύψει από τις επαφές του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με το δήμαρχος της Γερμανικής πόλης Steinach im Kinzigtal, Frank Edelmann και υποστηρίζεται από την Ελληνογερμανική Συνέλευση...

Όπως σημειώνει ο Δήμος Καλαμάτας σε σχετικό δελτίο Τύπου, “πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 24 Απριλίου 2018, η πρώτη σύσκεψη στο πλαίσιο συνάντησης αρχιτεκτόνων, από την Ελλάδα και τη Γερμανία, με αντικείμενο την από κοινού αρχιτεκτονική προσέγγιση και έκφραση απόψεων σχετικά με την αναδιαμόρφωση κρίσιμων περιοχών της Καλαμάτας. Στη συνάντηση μετέχουν έξι Γερμανοί αρχιτέκτονες, δύο καθηγήτριες και 7 μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Αρχιτεκτόνων, Τμήμα Αστικού Σχεδιασμού), τρεις υπάλληλοι του Δήμου και ένας αρχιτέκτονας ελεύθερος επαγγελματίας.

Μετά το καλωσόρισμα, πραγματοποιήθηκε γενική ενημέρωση για το προφίλ της Καλαμάτας, παρουσιάσθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και, ειδικότερα, οι προβλέψεις του, που αφορούν στις περιοχές όπου θα εστιάσει η συνάντηση με την ανάπτυξη ιδεών και προτάσεων και ακολούθησε περιήγηση. Οι συσκέψεις που θα ακολουθήσουν, θα πραγματοποιηθούν στο νέο Δημαρχείο.

Οι περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, στην αναδιαμόρφωση των οποίων θα επικεντρωθεί η συνάντηση αρχιτεκτόνων, είναι οι κατωτέρω:

Α. Ζώνη ποταμού Νέδοντα

Νότιο τμήμα ποταμού Νέδοντα (διευθετημένη κοίτη)

Βόρειο τμήμα ποταμού Νέδοντα (ανοικτή κοίτη και παρόχθια ζώνη)

Β. Περιοχή δυτικής ακτής Καλαμάτας

Από εκβολή Νέδοντα και δυτικά

Γ. Περιοχή ανατολικής ακτής Καλαμάτας

Μαρίνα - λιμάνι - Ανατολική Παραλία

Ακτή Μικρής Μαντίνειας (παρεμβάσεις στα λιμενικά έργα προστασίας).

Το φόρουμ αρχιτεκτόνων αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018”.