Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 15:03

Πανελλαδική απεργία από την “κοινωνική συμμαχία” με αίτημα την ανάπτυξη

Δημήτρης Φαββατάς, Μπάμπης Λυμπεράς, Σωτήρης Τσώνης και Γιώργος Κανέλης Δημήτρης Φαββατάς, Μπάμπης Λυμπεράς, Σωτήρης Τσώνης και Γιώργος Κανέλης

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΠΑΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΤΕΕ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ-ΓΙΑΤΡΟΥΣ 
Νέο πλαίσιο στις διεκδικήσεις τους και κοινές δράσεις για την επίτευξή τους εγκαινιάζουν οι φορείς που αποφάσισαν, με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, να συγκροτήσουν την “κοινωνική συμμαχία’. Πρώτη μεγάλη κοινή δράση η πανελλαδική απεργία της 30 Μάη. Για την “κοινωνική συμμαχία” και την απεργία της άλλης Τετάρτης μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης και Γιώργος Κανέλης αντίστοιχα και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με το πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Μπάμπης Λυμπεράς και Δημήτρης Φαββατάς αντίστοιχα. Στην “κοινωνική συμμαχία” συμμετέχουν εκτός από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, η ΠΑΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, το ΤΕΕ, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και άλλοι κοινωνικοί φορείς…

Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσώνης για την “κοινωνική συμμαχία”, “σχέδιό μας και στόχος μας είναι να πάει η χώρα μπροστά με ένα δίκαιο και εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Πιστεύουμε ότι βασικός πυλώνας είναι η ανάπτυξη. Έχουμε τα αιτήματά μας τα οποία είναι βασικά το θέμα της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, η εκπαίδευση και κατάρτιση, η προστασία της δημόσιας υγείας κτλ”.

Σε ό,τι αφορά την πανελλαδική απεργία της άλλης Τετάρτης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας ανέφερε: “Θα απεργήσουμε για μια άλλη Ελλάδα. Ενάντια στη λιτότητα, στην ανεργία και στην υπερφορολόγηση, γιατί είναι γεγονός ότι οχτώ χρόνια μνημονίων εγκλώβισαν τη χώρα μας σε μια παρατεταμένη κρίση, σε μια βαθιά ύφεση, σε οικονομική δυσπραγία και σε κοινωνική καχεξία. (...) Ξέχωρα από όλα αυτά τα πράγματα βλέπουμε ότι τελευταία στη δημόσια σφαίρα κυριαρχούν ο λαϊκισμός και η πόλωση. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να ενωθούν και να δημιουργήσουν αυτό το μέτωπο. Αυτό το σκοπό είχε η πρωτοβουλία της ΓΣΕΕΕ”.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Φαββατάς σημείωσε ότι “είναι γεγονός ότι τα τελευταία οχτώ χρόνια οι εργαζόμενοι βιώνουν έναν εργασιακό μεσαίωνα. Ακόμη και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται ενώ η ανασφάλεια συνεχώς διογκώνεται. Οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πάγωμα όλων των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου”.

Ο Μπάμπης Λυμπεράς τόνισε ότι “υπάρχουν προϋποθέσεις η απεργία στις 30 Μαΐου να είναι μια πολύ μεγάλη πανεθνική απεργία. Η απεργία αυτή διοργανώνεται από την “κοινωνική συμμαχία”. Δέκα φορείς δηλαδή για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια έχουν συμμαχήσει για να δώσουν μια αποφασιστική απάντηση στη λιτότητα, στα μνημονιακά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα μας τα τελευταία οχτώ χρόνια”.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής σημείωσε ότι συνδέονται με τη γήρανση του δημοσιοϋπαλληλικού σώματος, την απαγόρευση προσλήψεων, την ανάγκη για νέες προσλήψεις, την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου που έχει ψηφιστεί, τις περικοπές σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, τις ελαστικές μορφές εργασίας, τις περικοπές των συντάξεων που με το Νόμο Κατρούγκαλου πλήττουν και τις κύριες συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων του Δημοσίου, τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, τη στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων ως των βασικών υπαίτιων για την κακοδαιμονία του Δημοσίου κ.ά

Τέλος ο Γιώργος Κανέλης ανέφερε ότι δίνεται μια ευκαιρία ώστε να αναπτυχθεί ένας κοινός βηματισμός για την αντιμετώπιση των μνημονίων και της καταστροφής που έχουν προκαλέσει. Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου τόνισε ότι “αυτό που κατά τη γνώμη μας επιβάλλεται από τις δυνάμεις της κοινωνίας και της εργασίας είναι να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργιακή κινητοποίηση, προβάλλοντας το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που απαντούν στις ανάγκες του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού, που σχετίζονται με την κατάργηση των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους, το σταμάτημα των πλειστηριασμών”.  

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση κάτω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου στις 10:30 το πρωί της άλλης Τετάρτης.  
Στ.Μ.