Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 17:46

Πρωτοβουλία για καταγραφή, αποκατάσταση, ανάδειξη του δικτύου μονοπατιών του Ταϋγέτου

Κωνσταντίνος Μαρκάκης και Νίκος Πατσαρίνος Κωνσταντίνος Μαρκάκης και Νίκος Πατσαρίνος

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ 
Στην καταγραφή όλου του δικτύου μονοπατιών, από τα Πισινοχώρια (οι κοινότητες της Αλαγονίας) μέχρι το Ταίναρο, και στο Μεσσηνιακό και στο Λακωνικό Ταΰγετο, προχωρούν φορείς της περιοχής, με πρωτοβουλία των Φίλων της Βέργας, με σκοπό την αποκατάστασή τους, την ανάδειξή τους και την παράδοσή τους σε χρήση, δεδομένου ότι μπορούν να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό φυσιολατρών και να συμβάλλουν σημαντικά στην ήπια τουριστική ανάπτυξη. Αυτό συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν το πρωί, στο Δημαρχείο της Αριστομένους, φορείς της περιοχής, όπου ο Κωνσταντίνος Μαρκάκης, από τους Φίλους της Βέργας, παρουσίασε τις εξελίξεις αλλά και τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από την ιστορική του έρευνα, σχετικά με τα καλντερίμια και τις ξερολιθιές της Βέργας…

Ο Κωνσταντίνος Μαρκάκης αναφέρθηκε στην προ λίγων ημερών θετική εξέλιξη, δηλαδή στη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού για το χαρακτηρισμό του καλντεριμιού που συνδέει την Κάτω Βέργα με την Πάνω Βέργα και με το Καλάθι (Άη Γιώργη) ως μνημείου της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως πρόσθεσε, της εξέλιξης αυτής έχει προηγηθεί, τα προηγούμενα χρόνια, επίσης με πρωτοβουλία των Φίλων της Βέργας, ο χαρακτηρισμός ως μνημείων της πολιτικής κληρονομιάς καλντεριμιών στην Κάτω Βέργα.

Ο κ. Μαρκάκης τόνισε ότι το μονοπάτι Κάτω Βέργα-Πάνω Βέργα-Καλάθι είναι ιδιαίτερα σημαντικό και πως η ύπαρξή του επιβεβαιώνεται από τις ιστορικές πηγές από το 1.800. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το μονοπάτι αυτό έχει δημιουργηθεί από το 1300, τότε που στην περιοχή υπήρχαν μόνο οι οικισμοί της Πάνω Βέργας, των Δολών και της Γιάννιτσας. Σημείωσε επίσης πως είναι ένα ιδιαίτερα βατό μονοπάτι, με πάρα πολλούς ελιγμούς και με μεγάλες διαστάσεις, γιατί έπρεπε να εξυπηρετεί όχι μόνο την επικοινωνία των οικισμών και το εμπόριο αλλά ιδιαίτερα τη μετακίνηση των μεγάλων κοπαδιών αρνιών και κατσικιών της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος των Φίλων της Βέργας περιέγραψε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μονοπατιού και τόνισε ότι το όραμα είναι μέσα σε μια 10ετία οι συνεργαζόμενοι φορείς να έχουν συλλέξει τα στοιχεία και να έχουν καταγράψει όλο το δίκτυο των μονοπατιών του Ταϋγέτου από την Αλαγονία μέχρι το Ταίναρο και από τη Βέργα μέχρι το Μυστρά, τουλάχιστον, ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι απαιτούμενες αποκαταστάσεις και να αποδοθούν σε χρήση.

Τέλος ο κ. Μαρκάκης σημείωσε ότι οι Φίλοι της Βέργας έχουν ετοιμάσει μελέτη για την αποκατάσταση της Πάνω Βρύσης της Κάτω Βέργας, η οποία έχει εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και έχει παραδοθεί στο Δήμο Καλαμάτας για την υλοποίηση του έργου, δεδομένου ότι εκείνος είναι ο ιδιοκτήτης του μνημείου. Ανέφερε ότι οι Φίλοι της Βέργας και οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι φορείς θα προχωρήσουν στην ετοιμασία μελέτης για την αποκατάσταση και των μονοπατιών που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο της Αριστομένους παραβρέθηκαν εκπρόσωποι διαφόρων φορέων, ο Νίκος Πατσαρίνος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και μέλος των Φίλων της Βέργας, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Γιάννης Θεοφιλόπουλος, η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Χριστίνα Καντζιλιέρη, ο πρόεδρος της Βέργας Παναγιώτης Χειλάς, εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, η Ξένια Αραπογιάννη, υπεύθυνη του ανασκαφικού αρχαιολογικού έργου στην Αρχαία Θουρία , εκπρόσωποι του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και άλλοι.

Στ.Μ.