Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 13:42

Τα παιδιά αυτό το καλοκαίρι διαβάζουν, δημιουργούν, προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα τους

Νίκος Ηλιόπουλος, Νινέτα Σωτηράκη, Στέλλα Καρλαύτη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος Νίκος Ηλιόπουλος, Νινέτα Σωτηράκη, Στέλλα Καρλαύτη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, συμμετέχει φέτος με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας. “Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο”, το θέμα της φετινής εκστρατείας και μέσα από τα εργαστήρια που έχει διοργανώσει η Δημόσια Βιβλιοθήκη, τα παιδιά θα μάθουν να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα τους από το διαδίκτυο και θα ταξιδέψουν στον υπέροχο κόσμο του βιβλίου αφήνοντας πίσω τους την τηλεόραση, τους υπολογιστές, τα smartphones και τα tablets... Για τη συμμετοχή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στην καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Στέλλα Καρλαύτη, η διευθύντρια Νινέα Σωτηράκη και οι εθελοντές Νίκος Ηλιόπουλος και Μιχάλης Δημητρακόπουλος…

Όπως σημείωσε η κ. Καρλαύτη, στα εργαστήρια που θα λειτουργούν από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, το διάστημα από τις 20 Ιούνη έως τις 7 Σεπτέμβρη, μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων έως των δεκα τεσσάρων ετών. Η κ. Σωτηράκη πρόσθεσε ότι θα γίνουν συνολικά 20 εργαστήρια, τα οποία θα πραγματοποιούνται τις ώρες από τις 11 το πρωί μέχρι τις 12:30 μετά το μεσημέρι.

Όπως εξήγησε η κ. Καρλαύτη, “στα εργαστήρια αυτά οι Βιβλιοθήκες θα μεταμορφωθούν σε εργοστάσια δεδομένων. Οι αριθμοί και τα δεδομένα θα γίνουν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων από τα παιδιά ερευνητές, τα οποία καλούνται να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν στις προσωπικές τους συνήθειες αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, ακόμα και στον κόσμο των μελισσών. Δεδομένα ακόμη καλούνται να ανακαλύψουν μέσα στον κόσμο της σκόνης, μαθαίνοντας να παρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Μέσα στις Βιβλιοθήκες, που αποτελούν τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά θα καταγράψουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος όσο και από το σύγχρονο, ενώ θα μάθουν να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους από το διαδικτυο. Το μαγικό αυτό ταξίδι στον κόσμο των αριθμών και των πληροφοριών θα αποτυπώνεται στο προσωπικό ημερολόγιο που θα τους προσφέρει κάθε Βιβλιοθήκη. Επιπλέον τα παιδιά θα αξιολογήσουν την εμπειρία τους καταγράφοντας σε αριθμούς τους συμμετέχοντες, τα βιβλία που αξιοποιήθηκαν και άλλα στοιχεία. Μέσα από την εκστρατεία αυτή πέρα από τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικοποίησης θα ανακαλύψουν τη μαγεία των μικρών πραγμάτων που τους περιβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί και τα δεδομένα μετατρέπονται σε αφήγηση, σε εικόνα και εν τέλει σε ερμηνεία”.

Η κ. Σωτηράκη σημείωσε επίσης ότι “αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στα παιδιά, που είναι εκτός σχολικού περιβάλλοντος λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, μία ποιοτική διέξοδο, έναν τρόπο να απασχοληθούν δημιουργικά, με ασφάλεια. Θέλουμε να έρθουν σε επαφή με ενδιαφέροντα θέματα μέσα από το βιβλίο και μακριά από την τηλεόραση, μακριά ταμπλέτες, κινητά υπολογιστές”.

Η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, Στέλλα Καρλαύτη, τόνισε ότι χωρίς τη συμμετοχή του προσωπικού της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και συγκεκριμένα της Ειρήνης Κακαρέα και της Νινέας Σωτηράκη, όπως και χωρίς τη συμβολή των εθελοντών, η συμμετοχή στην Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δεν θα ήταν δυνατή. Ιδιαίτερη αναφορά στους εθελοντές έκανε και η Νινέτα Σωτηράκη, αναφέροντας και τα ονόματά τους: Έφη Αγγελοπούλου, Αθανασία Βουδούρη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Μαρηλιάνα Διαμαντάκη, Ελένη Δρακοπούλου, Βάγια Κασάπη, Τόνια Κουζή, Φιλάνθη Λάγιου, Γιάννης Λυμπερόπουλος, Δρ. Βίνα Μάλαμα, Σωτηρία Μπελεχρή, Γιώτα Μπούζα, Νίκη Πανταζοπούλου, Βένια Παπαδοπούλου, Βασίλης Παπαευσταθίου, Δρ. Βασίλης Πουλόπουλος, Γιώτα Τζαβάρα, Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, Μαρία Χριστάκη, Δήμητρα Ψαρούλη.  

Από τους εθελοντές στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο Νίκος Ηλιόπουλος, από τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, φυσικός, οι οποίοι περιέγραψαν τα προγράμματα που θα εφαρμόσουν στο πλαίσιο των εργαστηρίων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος φορέας προσφέρει σημαντικό έργο και αποφάσισαν να συμμετέχουν στα εργαστήρια με μεγάλη χαρά και προθυμία.

Πληροφορίες για τα εργαστήρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018 ΕΔΩ

Στ.Μ.