Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 02:32

Ακούσαμε το δάσος στην Αλαγονία!

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΑΫΓΕΤΟΥ 
Παιδιά αλλά και μαμάδες και μπαμπάδες γίναμε τζιτζίκια και τραγουδήσαμε ενώ έλαμπε ζεστός ο ήλιος. Μετά γίναμε φύλλα που δημιουργούσαν ένα μουσικό θρόισμα όσο φυσούσε ο αέρας. Μετά γίναμε και βροντή που ακούστηκε ανάμεσα από τα πυκνά σύννεφα του ουρανού. Και γίναμε και μελωδικές στάλες της βροχής που ακολούθησε. Γίναμε όλοι οι ήχοι που ακούγονται στο δάσος, με μαέστρο σε αυτή την υπέροχη μελωδία της φύσης τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Σαρρή. Ήταν η πρώτη παράλληλη εκδήλωση της Μουσικής Σύναξης Ταϋγέτου, στην Αλαγονία, τη Δευτέρα το απόγευμα…

Η χαρά αυτών που ανέβηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα στην Αλαγονία για την παράλληλη εκδήλωση της Μουσικής Σύναξης, το εργαστήριο “Ηχοτοπία και μουσικά όργανα του δάσους για παιδιά”, ήταν μεγάλη. Είναι το βουνό και το δάσος που κάνουν παιδιά και μεγάλους να αισθάνονται ότι επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι μάλλον χάρηκε και το βουνό! Γιατί οι καιρικές συνθήκες ήταν προσαρμοσμένες στο σχεδιασμό του εργαστηρίου. Πότε συννέφιαζε, πότε βροντούσε, πότε έβρεχε, πότε έβγαινε ο ήλιος. Και τα παιδιά με τους μεγάλους, με τα μουσικά όργανα που έφτιαξαν με υλικά της φύσης, πότε έπαιζαν το τραγούδι των τζιτζικιών, πότε τη μελωδία από το θρόισμα των φύλλων, πότε τη μουσική της βροχής και πότε το βουητό της βροντής.

Τα μουσικά όργανα φτιάχτηκαν με τις οδηγίες του εκπαιδευτικού Δημήτρη Σαρρή και ήταν από καλάμια, από κλαράκια, από φύλλα δέντρων. Και όταν τα όργανα ετοιμάστηκαν ο κ. Σαρρής αφηγήθηκε μια υπέροχη ιστορία για το δάσος, το βουνό, τον ήλιο, τον αέρα, τη βροχή, την αστραπή, το μεγάλο δέντρο, καταφέρνοντας με ένα τρόπο μαγικό να μας βάλει μέσα στο δάσος, να κάνει τη μουσική της φύσης να ηχεί μέσα στα σώματα των παιδιών και των γονιών τους.

Όλα αυτά ξεκίνησαν να γίνονται στο θεατράκι της Αλαγονίας αλλά ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου λόγω της καλοκαιρινής βροχής που έπιασε στο βουνό.

Βροχή που τροποποίησε και το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της Μουσικής Σύναξης, το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε στα Ξύλινα καταλύματα της Αλαγονίας.

Το παλιό κεφαλοχώρι του Ταϋγέτου, παρά την ερήμωση, κάνει τον επισκέπτη να αισθανθεί όμορφα. Είναι και η φιλοξενία των κατοίκων του που συμβάλλουν σε αυτό. Ωστόσο είναι περιοχή που χρειάζεται περισσότερη προσοχή από το Δήμο και την πολιτεία ώστε να αναπτύξει και πάλι την παραγωγή του, σε συνδυασμό με την προσέλκυση επισκεπτών για πεζοπορία στο βουνό και στο δάσος, για αγροτουρισμό κ.λπ

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των συναυλιών, των εργαστηρίων και των παράλληλων εργαστηρίων της Μουσικής Σύναξης Ταϋγέτου 2018, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Στ.Μ.