Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 16:40

ΜΕ 600 ευρώ το μήνα θα ξεκινήσει η πλειοδοσία για το κυλικείο στο νέο Δημαρχείο

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ 
Μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας πέρασαν το μεσημέρι, από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, οι όροι του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του κυλικείου στο νέο Δημαρχείο και το λεγόμενο κτίριο Α. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης διατύπωσαν την αντίθεσή τους είτε με συγκεκριμένους όρους του διαγωνισμού είτε με παραλείψεις που κατά την άποψή τους υπάρχουν. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 24 Αυγούστου και η τιμή εκκίνησης προσδιορίστηκε στα 600 ευρώ. Σημειώνεται ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο κυλικείο δεν λειτουργεί στο νέο Δημαρχείο, καθώς ο επαγγελματίας που το είχε νοικιάσει αποχώρησε μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στο υπέρογκο ενοίκιο των 12.000 ευρώ το χρόνο. Επιπλέον σημειώνεται ότι στο διπλανό κτίριο, στην παλιά νοσηλευτική σχολή ή κτίριο Γ, όπου θα εγκατασταθούν η ΔΕΥΑΚ και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης, επίσης θα γίνει διαγωνισμός ώστε να λειτουργήσει και σε αυτό κυλικείο…

Σύμφωνα με τους όρους που εγκρίθηκαν το μεσημέρι,η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι πέντε χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, ζήτησε να περιληφθεί στους όρους του διαγωνισμού συγκεκριμένα ο υπαίθριος χώρος και το εμβαδόν του στον οποίο ο επαγγελματίας θα μπορεί να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα, ώστε να είναι ξεκάθαρο σε όλους τους ενδιαφερόμενους σε τι χώρους θα έχουν δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, απάντησε ότι ο υπαίθριος χώρος για τραπεζοκαθίσματα θα προσδιοριστεί αφού προκύψει εκμισθωτής, τονίζοντας ότι ο σκοπός είναι η λειτουργία κυλικείου για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και όχι καφετέριας.

Ωστόσο ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, επέμεινε ότι πρέπει να είναι πριν από το διαγωνισμό ξεκάθαροι οι όροι, υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή εκμεταλλεύεται αυτή την ασάφεια για να κάνει εξυπηρετήσεις.

Κληθείς ο Δημήτρης Φαββατάς να γίνει συγκεκριμένος σημείωσε ότι το Δημοτικό Αναψυκτήριο, επάνω στο καλυμμένο τμήμα του Νέδοντα, έχει καταφέρει να αυξήσει τα τετραγωνικά μέτρα του εσωτερικού του χώρου καλύπτοντας υπαίθριους χώρους με τζαμαρίες.

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας απάντησαν ότι στο Δημοτικό Αναψυκτήριο δεν υπάρχει κάποια παράβαση και πως τηρείται κανονικά το συμφωνητικό στο οποίο τηρούνται κατά γράμμα οι όροι της σχετικής διακήρυξης.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών”, ζήτησε η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού να είναι τα 200 ευρώ, τονίζοντας ότι θα είναι αδύνατο για τον επαγγελματία να ανταπεξέλθει στα έξοδα. Σχολίασε επίσης ότι είναι τακτική της δημοτικής αρχής να παραχωρεί προς εκμετάλλευση χώρους με υπέρογκες τιμές και όταν οι επαγγελματίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν να προκηρύσσει νέους διαγωνισμούς με πολύ χαμηλότερα ενοίκια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Θανάσης Ηλιόπουλος, σχολίασε σχετικά ότι τα 200 ευρώ είναι μικρό ποσό και ουσιαστικά δεν θα προκύπτουν έσοδα για το Δήμο, δεδομένου ότι ο επαγγελματίας δεν θα βαρύνεται με το κόστος της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΚ, το οποίο θα καλύπτεται από τον ίδιο το Δήμο.

Μετά το τέλος της Οικονομικής Επιτροπής οι Σταμάτης Μπεχράκης, Δημήτρης Φαββατάς και Μιχάλης Αντωνόπουλος δήλωσαν ότι προτείνουν στη δημοτική αρχή να μπει στους όρους και η πρόβλεψη για ειδικό, οικονομικότερο τιμοκατάλογο για τους υπαλλήλους του Δήμου Καλαμάτας, όπως τόνισαν ότι ισχύει σε άλλα κυλικεία που εκμισθώνονται από το φορείς του δημόσιου τομέα, όπως το κυλικείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το κυλικείο του Διοικητηρίου της Λακωνίας κ.ά

Στ.Μ.