Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 03:06

Φεστιβάλ ΚΝΕ στην Καλαμάτα: Η κοσμοϊστορική πρόκληση της σημερινής νεολαίας

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 
Μια μεγάλη γιορτή για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στη Μεσσηνία ολοκληρώθηκε με χαρά και υπερηφάνεια για τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, κυρίως όμως με ελπίδες και πίστη για τους νεολαίους κομμουνιστές ότι θα είναι η γενιά που θα ολοκληρώσει την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και θα φέρει την οριστική επικράτηση του σοσιαλισμού/κομμουνισμού. Ήταν το συνέδριο της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο του Λιμενικού, στην Καλαμάτα, την Παρασκευή και το Σάββατο, με χιλιάδες επισκέπτες, με πλούσιο πρόγραμμα, με έναν υπέροχο Βασίλη Παπακωνσταντίνου την πρώτη βραδιά, με έναν θαυμάσιο Γιώργο Μαργαρίτη τη δεύτερη και με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ να καλεί τη νεολαία να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο, να μην χάνει χρόνο, να δουλέψει πιο τολμηρά και αποφασιστικά για την επικράτηση του συστήματος που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο…

Το Φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ συμπίπτει με τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και με τα 50 της ΚΝΕ. Γι’ αυτό και η Ελένη Μπέλλου στην ομιλία της, το Σάββατο το βράδυ, αναφέρθηκε εκτενώς στην επίμονη και σοβαρή προσπάθεια του ΚΚΕ για την καταγραφή και τη μελέτη της ιστορίας του, η οποία συνδέεται άμεσα με την ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας. Και όπως τόνισε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, η μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ δείχνει πως παρά τους δύσκολους συσχετισμούς εναντίων του εργατικού κινήματος η ανατροπή θα γίνει, γιατί το κόμμα έχει τη γνώση και την εμπειρία και προετοιμάζεται σωστά.

Είπε χαρακτηριστικά: “Το ΚΚΕ θα λέγαμε ότι πέρασε “από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη” και ενώ ήταν κόμμα μαχόμενο σε όλα τα μέτωπα, όπως της ξένης κατοχής, της πείνας, της επιστράτευσης για εργασία στη Γερμανία, δεν μπόρεσε στις συνθήκες της απελευθέρωσης να οδηγήσει το μεγαλειώδες κίνημα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του οποίου βέβαια ήταν αιμοδότης. Δεν μπόρεσε να το οδηγήσει στη νίκη για το λαό. Γιατί; Δεν είχε απαλλαγεί από αυταπάτες για αστικά κόμματα που δήθεν μπορούσαν να λειτουργήσουν δημοκρατικά, φιλειρηνικά. Σήμερα όμως το κόμμα μας έχει τη πείρα και τη γνώση. Έχει πρόγραμμα επαναστατικό και θέληση. Ρίχνεται καθημερινά στους αγώνες”.

Η Ελένη Μπέλλου υπογράμμισε ότι ο καπιταλισμός δεν κινδυνεύει από τα αστικά κόμματα όσο και αν κάποια από αυτά έχουν αριστερή ιδεολογία. Ειδικότερα είπε: “Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμματα δεμένα με χίλια νήματα με τους καπιταλιστές, με τα επιτελεία των ΗΠΑ, της Αγγλίας και με μια σειρά καπιταλιστικά κράτη. Η μελέτη της ιστορίας του κόμματος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά αστικά κόμματα. Ακόμα και κόμμα με εργατική ρίζα και παρελθόν, ακόμα και με σοσιαλιστική και με κομμουνιστική ιδεολογία, δεν μπορεί να υπηρετήσει το εργατικό λαϊκό συμφέρον αν δεν ηγηθεί για να καταργηθεί το καπιταλιστικό συμφέρον, αν δεν οργανώσει στον κατάλληλο χρόνο την ολική σύγκρουση με την αστική εξουσία για την ανατροπή της. Αν προηγούμενα -και αυτό είναι το σημαντικότερο- δεν έχει πρωτοστατήσει το κόμμα σε ένα διαρκή, συνεχή, ταξικό αγώνα, ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις του συσχετισμού δυνάμεων. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της μελλοντικής νικηφόρας σύγκρουσης για την ανατροπή, για την εργατική εξουσία, για την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής μεταφοράς”.

Η ΚΝΕ, συνέχισε η Ελένη Μπέλλου, “είναι η πρωτοπορία που δρα για να μπουν πιο πολλοί και πολλές πιο συνειδητά, με γνώση, με ψυχική δύναμη στον αγώνα για την κοινωνία που μπορούμε να δημιουργήσουμε, τον σοσιαλισμό/κομμουνισμό. Σε αυτή την κοινωνία μπορούμε να ζήσουμε όλοι και όλες με πολύπλευρη μόρφωση, με επιστημονική, τεχνική καλλιτεχνική ειδίκευση, ανάλογα με το ενδιαφέροντα και τις επιλογές μας. Ακόμα και με δυνατότητα πολύπλευρα να εναλλάσσουμε τη δραστηριότητά μας. Το κυριότερο, με μόνιμη εργασία, χωρίς το άγχος της απόλυσης ή της συνεχούς αναζήτησης εργασίας. Με μια αναλογία στον ελεύθερο χρόνο και στον εργαζόμενο χρόνο που θα είναι προς όφελος του ελεύθερου χρόνου. Γιατί αυτό ήδη επιτρέπεται από τα μέσα παραγωγής, όπως έχουν αναπτυχθεί από την παραγωγικότητα της εργασίας”.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ μίλησε ακόμη για την υποκρισία των υπερασπιστών του καπιταλιστικού συστήματος, η οποίοι υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται ένα καθυστερημένο μοντέλο καπιταλισμού και εκθειάζουν τον καπιταλισμό των ανεπτυγμένων χωρών όταν στις δήθεν ανεπτυγμένες αυτές χώρες, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, υπάρχουν ίδια προβλήματα όπως στη χώρα μας, δηλαδή υπάρχουν άνεργοι που δεν προστατεύονται, υπάρχουν τεράστιες καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, υπάρχουν νεκροί από φυσικά φαινόμενα, ενώ μάλιστα η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που μπορούν όλα αυτά να προληφθούν. Πρόσθεσε επίσης ότι οι αστοί πολιτικοί εκθειάζουν τα θαύματα του καπιταλισμού στις χώρες που αυτός βρίσκεται κάποια στιγμή σε φάση αναζωογόνησης, όταν όμως η φάση αυτή περάσει και έρθει η ώρα της κρίσης, οι ίδιοι άνθρωποι καταδικάζουν. Και έφερε ως παράδειγμα την οικονομία της Τουρκίας και τον Ερντογάν, σημειώνοντας ότι εκείνοι που τον εκθείαζαν πριν λίγα χρόνια για τα επιτεύγματα της τουρκικής οικονομίας σήμερα τον κατηγορούν, αποδίδοντας σε εκείνον τις ευθύνες και αθωωνοντας το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, έγιναν συναυλίες και γλέντια, λειτούργησε παιδότοπος, παίχτηκε παράσταση Καραγκιόζη, λειτούργησε κιόσκι από το Σύνδεσμο Ελληνοκουβανικής Φιλίας “Venceremos”.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ θα συνεχιστούν στην Καλαμάτα μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στ.Μ.