Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 16:11

Τι είπε ο πρόεδρος της Γερμανίας για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Καλαμάτα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τις συζύγους τους Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τις συζύγους τους

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΩΣ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΗΜΟΤΗ 
“Αντιλαμβάνομαι πλήρως και αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη για το παρελθόν”, είπε ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά την αντιφώνησή του, μετά την ανακήρυξή του ως επιτίμου δημότη Καλαμάτας και μετά την επίδοση του Χρυσού Κλειδιού της πόλης. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Γερμανίας δεν απάντησε στην τοποθέτηση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, κατά την προσφώνηση για τον νέο επίτιμο δημότη,  ότι “ζητούμε με αλλεπάλληλες και ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μας τη δίκαιη αποκατάσταση και τις αναγκαίες αποζημιώσεις αλλά και την επιστροφή του κατοχικού δανείου”. Αντίθετα ο κ. Σταϊνμάιερ είπε ότι στο πλαίσιο του ξεπεράσματος όσων χωρίζουν τους δύο λαούς συνυπέγραψε χθες, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τη σύσταση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας…

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας σχολίασε ότι αναγνωρίζει πως δεν ήταν καθόλου αυτονόητο να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την ανακήρυξή του ως επιτίμου δημότη Καλαμάτας. Πρόσθεσε δε ότι αυτό το κατάλαβε ακόμα περισσότερο χθες, όταν επισκέφθηκε το στρατόπεδο και τόπο μνήμης του Χαϊδαρίου. Έδειξε δε να γνωρίζει πως στο Δημοτικό Συμβούλιο διατυπώθηκαν αρνητικές τοποθετήσεις και σοβαρές επιφυλάξεις για την ανακήρυξή του ως επιτίμου δημότη Καλαμάτας, σημειώνοντας όμως ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε αυτό.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊνμάιερ είπε (σύμφωνα με τη μετάφραση της διερμηνέα της Γερμανικής Πρεσβείας): “Όταν έλαβα το μήνυμα ότι και ο Δήμος Καλαμάτας προτίθεται να με ανακηρύξει επίτιμο δημότη της πόλης, θεώρησα ότι η τιμή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Πόσο μάλλον σε μια δύσκολη περίοδο και γνωρίζοντας ότι με την ιστορία που έχουμε αυτό κάθε άλλο πάρα αυτονόητο μπορεί να είναι.

Πόσο λίγο αυτονόητο είναι κάτι τέτοιο, να γίνω επίτιμος δημότης της πόλης, το αντιληφθήκαμε πραγματικά όλοι μας, το σύνολο της αντιπροσωπείας, χθες, κατά τη διάρκεια του πρωινού, όταν επισκεφθήκαμε ένα πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης και τόπο μνήμης στο Χαϊδάρι.

Μπορώ να φανταστώ ότι μια τέτοια απόφαση (ανακήρυξής του ως επιτίμου δημότη) ασφαλώς δεν ελήφθη χωρίς να υπάρξουν αντίστοιχες διενέξεις εδώ στο Δήμο Καλαμάτας. Δεν θα υπεισέλθω σε αυτό. Αυτό που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως και αναλαμβάνω την ιστορική ευθύνη λόγω του παρελθόντος. Όλη τη διάρκεια της πολιτικής ζωής μου θεώρησα μέλημά μου και καθήκον μου να γεφυρώσω αυτά τα χάσματα που δημιούργησε το παρελθόν και να βρω δυνατότητες αυτά που μας χωρίζουν να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε. Η ηθική και ιστορική ευθύνη είναι δική μας. Έκανα προσπάθεια σε συνεργασία με τον Ελληνα ομόλογό μου κ. Προκόπη Παυλόπουλο και φροντίσαμε κάθε φορά από την αρχή που συνεργαστήκαμε -και θα το πράξουμε όσο μας επιτρέπει η συνεργασία- αυτό που μας διαφοροποιεί και μας χωρίζει να το υποκαταστήσουμε με κάτι άλλο που μας οδηγεί στο μέλλον. Γι αυτό μεγάλη έμφαση δίνουμε στη νέα γενιά και είμαι πάρα πολύ ευτυχής που υπογράψαμε χθες την ιδρυτική πράξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας”.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, προσφωνόντας τον Πρόεδρο της Γερμανίας, είπε για την υποχρέωση που έχει η εν λόγω χώρα: “Ιδιαίτερα σήμερα, ημέρα της απελευθέρωσης της πατρίδος μας, σκεφτόμαστε και θρηνούμε, εξοχώτατε κύριε πρόεδρε, τα θύματα, τους νεκρούς του ναζισμού στη μαρτυρική μας πόλη και στην περιοχή της Καλαμάτας, που είναι διαπιστωμένα πάνω από 500 σε αριθμό, μόνο κατά την περίοδο της κατοχής και πέραν αυτών του πολέμου. Και ζητούμε με αλλεπάλληλες και ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μας τη δίκαιη αποκατάσταση και τις αναγκαίες αποζημιώσεις αλλά και την επιστροφή του κατοχικού δανείου”.

Πάντως ο δήμαρχος ανέφερε για τον κ. Σταϊνμάιερ ότι “γνωρίζουμε τη δράση και τους αγώνες σας για τη Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη, τον Ανθρωπισμό, την Ανεκτικότητα, την Ειρήνη και την Αλληλοκατανόηση κρατών και λαών”, όπως και ότι “γνωρίζουμε την αγάπη σας για την Ελλάδα και την προσωπική σας στήριξη για την πατρίδα μας σε κρίσιμες ώρες. Αυτή όμως η στήριξη πρέπει να συνεχιστεί και η αλληλεγγύη να εκφραστεί εντονότερα, γιατί περίσσεψαν στον τόπο μας η φτώχια, η ανθρωπιστική κρίση, η προσφυγιά και τα κάθε είδους κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα”.

Στ.Μ.