Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 03:35

Περιμένουν ισχυρούς μετασεισμούς οι σεισμολόγοι, ίσως και “μετανάστευση” του επίκεντρου

Περιμένουν ισχυρούς μετασεισμούς οι σεισμολόγοι, ίσως και “μετανάστευση” του επίκεντρου

“ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ” Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 
Σε “επιστημονική εγρήγορση” είναι οι ειδικοί του του Γεωδυναμικού Εργαστηρίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη ισχυρή σεισμική δραστηριότητα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Θεωρούν φυσιολογική για την περιοχή την εξέλιξη της σεισμικής έξαρσης, αναμένουν ισχυρούς μετασεισμούς τις επόμενες ώρες και μέρες, ωστόσο δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της “μετανάστευσης” του επίκεντρου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κινδύνους εφόσον η μετακίνηση γίνει προς τις ακτές και σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί…

Σε δηλώσεις του στον Real FM τις πρώτες πρωινές ώρες ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Εργαστηρίου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι η περιοχή όπου καταγράφεται η σεισμική δραστηριότητα έχει ένα πολύ ισχυρό σεισμικό δυναμικό και παράγει πολύ ισχυρούς σεισμούς. Ανέφερε ότι αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί, γιατί αυτή είναι η φυσιολογική για την περιοχή δραστηριότητα, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει “επιστημονική εγρήγορση” και παρακολούθηση της εξέλιξης με μεγάλη προσοχή, διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η “μετανάστευση”του επίκεντρου. Μέχρι τώρα το επίκεντρο του σεισμού είναι στα ανοιχτά της Ζακύνθου, γι’ αυτό και δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές. Σε περίπτωση “μετανάστευσης” του επίκεντρου αυτό μπορεί να μετακινηθεί είτε ακόμη πιο μέσα στη θάλασσα είτε όμως και προς τις ακτές, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε περίπτωση ισχυρών μετασεισμών.

Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθος του μεγάλου σεισμού ήταν 6,4 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, του σεισμού που προηγήθηκε το μέγεθος ήταν 5 βαθμοί και του σεισμού που ακολούθησε το μέγεθος ήταν 5,2 βαθμοί.

Στ.Μ.